F1: Nagy körrel Verstappené a pole a Stájer Nagydíjon
Formula–1 2021: Stájer Nagydíj – Időmérő edzés

Meggyőző fölénnyel nyerte a Formula–1-es Stájer Nagydíj időmérő edzését Max Verstappen, miközben riválisát, Lewis Hamilton még saját csapattársa, Valtteri Bottas is megverte – a finnt azonban visszarántja rajtbüntetése.

si202106250590_news.jpg

Többnyire napos körülmények között rajtolt el az idei nyolcadik hétvége, a Stájer Nagydíj időmérő edzése. A Q1-ben Max Verstappen kezdett az élen, 48 ezredmásodperccel maga mögé utasítva Valtteri Bottast, míg a harmadik edzésen leggyorsabb Lewis Hamilton mclarenes honfitársa, Lando Norris is befért. Az utolsó percek komoly csata zajlott a továbbjutó pozíciókért, melyben kulcsfontosságú volt, hogy Sergio Pérez futott egy ötödik időt, miután a második köre is csak a 11. helyre volt elég a mexikóinak.

A Q1 végi csörték áldozatául a Haas versenyzőin, Mick Schumacher és Nyikita Mazepinen kívül Nicholas Latifi, Esteban Ocon és Kimi Räikkönen esett. Az Alfa Romeo 2007-es világbajnok versenyzője hibázott egyet a 4-es kanyarnál, de viszonylag hamar pályára tudta terelni a márka 111. születésnapja alkalmából ünnepi köntösbe öltöztetett C41-et.

Parázscsatákban a Q2 elején sem volt hiány, már ami a századokat, tizedeket illeti. Kisebb meglepetésre Pierre Gasly tört az élre az első körök után, igaz, az AlphaTauri lágy gumikon küldte ki a franciát, akitől úgy maradt el négy ezredmásodperccel a listavezető Verstappen, hogy az ő Red Bullján közepes gumikon van. Szintén közepes abroncsokon Bottas bejött harmadiknak, de a negyedik helyen – Gaslyhoz hasonlóan lágy papucsokkal – Norris lemaradása mindössze 24 ezred volt.

Ezúttal is volt miért sietni a hajrában, mivel az utolsó körök előtt a tizedik helyezettet kevesebb mint négy tized választotta el az elsőtől. Javított, körével pedig át is vette a vezetést Norris, de csak néhány másodpercre, mert utána Pérez futotta meg a Q2 leggyorsabb idejét, 1:04.197-es ideje egy tizeddel volt jobb a McLaren pilótájáénál.

Miközben Norris és Pérez is lilult, csak egy hajszálon múlt a Williams továbbjutása: mindössze nyolc ezreddel csúszott le a top10-ről George Russell, aki így búcsúzott, beállítva eddigi legjobb williamses időmérőjét, amit a Portugál Nagydíj hétvégéjén teljesített. Több köridőt is elvettek a végén, így a kiesőzónában is változott a sorrend: Russell mögött Carlos Sainz (Ferrari), Daniel Ricciardo (McLaren), Sebastian Vettel (Aston Martin) és Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) sorrendben zártak a többiek.

Teljesen üres pályára, egyedül gördült ki a Q3 elején Lewis Hamilton, első körével pedig 1:04.2-nél állította meg az órát. Miután a többiek is pályára léptek, ennél majdnem négy tizeddel tudott gyorsabbat autózni Max Verstappen, aki a hétvége eddigi legjobb idejét villantotta egy 1:03.841-gyel. Hamilton azonban nem várt sokáig az újabb próbálkozással, aminek során egy lila utolsó szektorral 1:04.067-re javította. A másik Mercedesszel viszont Bottas csak a negyedik helyre, Lando Norris mögé sorolt be.

Két perccel a vége előtt mind a tíz Q3-as résztvevő elhagyta a bokszutcát, és ugyan Verstappen és Hamilton sem javított, Bottas beférkőzött a brit pilóta elé. Pozíció tekintetében azonban nincs veszéllyel hétszeres világbajnok csapattársára, korábbi rajtbüntetése miatt ugyanis csak az ötödik helyről rajtolhat. Verstappen pedig idén harmadjára, pályafutása során pedig hatodjára indulhat az élről.

Így Norris és Pérez osztozhatnak a második soron, Bottas és Pierre Gasly (AlphaTauri) a harmadikon, Charles Leclerc (Ferrari) és Cunoda Juki (AlphaTauri) a negyediken, a sort pedig Fernando Alonso (Alpine) és Lance Stroll (Aston Martin) zárja. A 71 körös Stájer Nagydíj vasárnap 15:00-kor rajtol, a versenyt élőben közvetíti az M4 Sport.

A Stájer Nagydíj végeredménye:

Fotó: GEPA Pictures / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3116605426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása