Történelmi Zengő-sikerrel startolt el az ETCR
ETCR 2021: Vallelunga; TCR Europe 2021: Zandvoort

Hosszas várakozást követően a hétvégén elrajtolt az elektromos TCR-bajnokság, ami Mikel Azcona dominanciájáról szólt – a Zengő Motorsport spanyol pilótája 100 százalékos teljesítményt nyújtott a vallelungai szezonnyitón.

2df29a88e38d1159ed75fdd91ee04672.jpg

Nem lehet panasz a magyar érdekeltségek hiányára, hiszen amellett, hogy a Zengő Motorsport és Nagy Dániel részt vesz az ETCR-ben, az Alfa Romeókat futtató Romeo Ferraris együttműködő partnereként a M1RA is jelen van, miután annak tulajdonosi és döntéshozói szerepéből távozott a Hyundai-hoz hűséges maradó Michelisz Norbert.

Viszont az első hétvége tapasztalatai alapján némileg áttekinthetetlennek, vontatottnak tűnik az ETCR lebonyolítási rendszere. Mindenesetre a mezőnyt már a hétvége elején kettéosztották, méghozzá sorsolás útján, így a két hatfős társaság egymástól függetlenül futotta az időmérő edzéseket és a versenyeket, pontosabban a szuperdöntőket.

f711f6fae11ef88516f0d670c7d3f7f3.jpg

A vallelungai nyitóforduló „királya” Mikel Azcona lett, aki jelenleg maximális pontszámmal vezeti a tabellát, így az új bajnokság a Zengő Motorsport győzelmével indult. Általánosságban véve is jól teljesített a magyar csapat, merthogy másik két pilótája is a legjobb négy között zárt, egyedül a B-döntőt megnyerő Jean-Karl Vernay tudott közéjük befurakodni a Hyundai-jal – a francia hátránya öt pont Azconával szemben. A harmadik helyen a kétszeres DTM-győztes, ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström végzett.

A Romeo Ferraris és a M1RA kvartettjéből az olasz Luca Filippi zárt a legelőkelőbb helyen, ötödik lett, csupán két ponttal szerzett kevesebbet, mint a szintén zengős, a WTCR-ben is a magyar csapattal induló Jordi Gené. Nagy Dániel a kilencedik helyről várja a folytatást, összesen 31 pontot gyűjtve a hétvége folyamán – a saját szuperdöntőjében a hatodik helyen intették le.

A hétvége után arról írt Facebook-oldalán Nagy, hogy nem számított arra, hogy „ennyire nagyot üt majd a bajnokság első hétvégéje szakmai szemmel nézve”. Elmondása szerinet folyamatosan javult a tempója, szombaton már pozíciót is tudott javítani, míg a szuperdöntőben végig harcban volt a negyedik helyért. A következő hétvégén már a mezőnybe első felében csatázna. A következő hétvégét július 9-11. között rendezik, ekkor a WTCR-rel osztozik majd a mezőny az aragóniai pályán.

A bajnokság állása (első tíz):

overall-points.png

Az Európa-kupában elveszítette a vezetést Azcona

Túraautó-versenyekben sem volt szegény a hétvége, hiszen az ETCR indulása mellett a GT3-as szabályrendszerre váltó DTM, illetve a TCR Európa-kupa is folytatódott. A kontinensbajnokság idei harmadik állomása a hollandiai Zandvoort volt, így Mikel Azconának ki kellett hagynia ezt a hétvégét.

Eleinte tetemesnek tűnő előnye ellenére azonban már nem ő vezeti a bajnokságot, az esős hétvégén üldözői közül ugyanis Franco Girolami és Tom Coronel is futamot nyert. A PSS Racing Team Hondájával versenyző argentin át is vette az első helyet az összetettben, 11 ponttal előzve a sorozatban a Volcano Motorsport színeit képviselő Azconát.

2021-2021_zandvoort_race_2---2021_tcr_europe_zandvoort_race_2_chequered_flag_22.jpg

Hat verseny után így hat különböző győztese (Azcona, Mehdi Bennani, Teddy és Jimmy Clairet, Coronel, Girolami) van a sorozatnak, eddig időmérő edzésen sem tudott duplázni senki. Jack Young személyében új pole pozícióst is avatott, amit a brit Honda-akadémista egy második és egy kilencedik helyre váltott, amivel a pontversenyben is a kilencedik helyre jött fel.

Bő egy hónap múlva, július utolsó hétvégéjén Spa-Francorchamps-ba látogat a mezőny, ahol a TCR Európa-kupa a spái 24 órás verseny betétsorozata lesz, így – a megszokottal ellentétben – már szombaton lebonyolítják majd a futamokat.

A bajnokság állása (első öt):

  1. Franco Girolami (argentin, PSS Racing Team, Honda) 154 pont
  2. Mikel Azcona (spanyol, Volcano Motorsport, Cupra) 143 pont
  3. Tom Coronel (holland, Comtoyou Racing, Audi) 132 pont
  4. Jimmy Clairet (francia, Team Clairet Sport, Peugeot) 132 pont
  5. Mehdi Bennani (marokkói, Sébastien Loeb Racing, Hyundai) 126 pont

Fotó: Pure ETCR Media, TCR Europe Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5516599902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása