Szenzáció: Eddigi legfiatalabb győztesét avatta az F2
Formula–2 2021: Monaco – Főfutam

Magabiztos versenyzéssel a pole-ból induló Théo Pourchaire a Formula–2 valaha volt legfiatalabb futamgyőztesévé avanzsált a monacói főversenyen. Svarcman a bokszban bukta a dobogót, a Rascasse pedig sorra szedte az áldozatait.

01_theo_pourchaire_art_grand_prix_c_formula_motorsport_limited_1.JPG

Két – viszonylag izgalmas – sprintverseny után következett a monacói F2-es hétvége leghosszabb és egyben legtöbb pontot érő megmérettetése, melyet a sorozat legfiatalabb pole pozíciósa, Théo Pourchaire kezdhetett az élről. Remekül rugaszkodott el a piros lámpák kialvását követően az ART Grand Prix ifjú franciája, ezzel megőrizte a vezetést Robert Svarcman előtt.

Noha Pourchaire-nek egy ideig figyelnie kellett a visszapillantó tükröket, mert orosz ellenfele többször is DRS-távolságon belülre került, a bokszkiállásokig érdemben nem változott a sorrend. Végül a kerékcsere lett Svarcman veszte, mivel több mint 10 másodpercet bukott, a bak hátsó kerék nem akarta az igazságot. Így a másodikról az ötödik helyre csúszott vissza a 30. körben, a második futamot – a zöldasztalnál – megnyerő Dan Ticktummal és csapattársával, Oscar Piastrival szemben is pozíciót veszített.

Annak ellenére, hogy a zárófutam nem volt éppen a legizgalmasabb, incidensekben nem volt hiány. A sort Jehan Daruvala nyitotta, aki az alagút kijáratánál összeakadt Gianluca Petecoffal. A Carlin indiaija számára véget ért a verseny, míg a Campos Racing brazil újonca ezt az esetet megúszta ép bőrrel – és egy 10 másodperces időbüntetéssel –, ami az eddigi futamok esetében nem volt elmondható. A verseny utolsó harmadába pedig hárman is eltalálták a falat, ami három VSC-fázist idézett elő.

Először Marcus Armstrong (DAMS), majd nem sokkal később Lirim Zendeli (MP Motorsport) csúszott a palánknak, a Rascasse utolsó áldozata pedig Ticktum lett, aki így a harmadik helyről esett ki a Carlinnal, miközben Piastrit szerette volna maga mögé utasítani a külső íven, egy bevállalós manőverrel.

Az elnyújtott stratégiának és a sorozatos virtuális biztonsági autós szakaszoknak köszönhetően a bajnokságban vezető Csou Kuan-jü hat körrel a vége előtt jött csak ki kerékcserére. A kínai 15 másodperces előnye annyira volt elég, hogy az ötödik helyre térjen vissza, Svarcman mögé.

Így visszaállt a régi kerékvágás az élen, Pourchaire pedig kényelmesebb előnnyel szerezte első F2-es sikerét, amivel a Formula–3 tavalyi ezüstérmesét 17 évesen a sorozat legfiatalabb futamgyőztesévé koronázták, mögötte Piastrival és Felipe Drugovich-csal (UNI-Virtuosi) lett teljes a dobogó. Svarcman, Csou, Ralph Boschung (Campos Racing), Liam Lawson (Hitech GP), Jüri Vips (Hitech), Roy Nissany (DAMS) és Richard Verschoor (MP Motorsport) a további pontszerzők névsora.

Annak ellenére, hogy a második sprintfutamon az UNI-Virtuosi csúnyán eltaktikázta magát, Csou megőrizte az első helyet a bajnokságban, 16 pontos előnnyel várja a folytatást Piastri előtt, míg mostani győzelmének – ami egyben első dobogóját is jelentette – köszönhetően Pourchaire a harmadik helyre zárkózott fel, a francia lemaradása 21 egységnyi. Hasonlóan az F1-éhez, Bakuban folytatódik a Formula–2 szezonja is, a következő fordulót két hét múlva rendezik.

A főfutam végeredménye:

f2_2021_monaco_r3.jpg

A bajnokság állása (hat futam után, első tíz helyezett):

f2_2021_monaco_pontok.jpg

Fotó: Formula Motorsport Ltd.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5316568850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása