F1: Hamilton duplázott előbb, nagy fölénnyel nyert Portugáliában
Formula–1 2021: Portugál Nagydíj – Futam

A verseny egy pontján ugyan még a második helyet is elveszítette, a verseny felétől a kezébe vette a dolgokat Lewis Hamilton, így simán győzött a Formula–1-es Portugál Nagydíjon.

m265584.jpg

Ellentétben a tavalyi versennyel, ezúttal nem forgatták fel fenekestől a Formula–1-es Portugál Nagydíj rajtját az időjárási körülmények. Az első három helyezett rendben elrugaszkodott, Valtteri Bottas megőrizte az első helyet, viszont a negyedik kockából induló Sergio Pérez mellett elhúzott Carlos Sainz a Ferrarival. A körözés azonban nem maradt zavartalan sokáig, Kimi Räikkönen ugyanis nekiment hátulról csapattársának, Antonio Giovinazzinak, aminek következtében az első szárny beszorult a finn Alfa Romeója alá és a sóderágyban végezte – így a második körben a biztonsági autó is pályára lépett.

Nagyon okosan taktikázott az újraindításnál Bottas, ennek köszönhetően nemcsak leszakította Lewis Hamiltont, de ez lehetőséget adott Max Verstappennek arra, hogy beékelődjön a Mercedesek közé. A holland a versenyben vezető finnt is támadta, sikertelenül, ám hibázott a Red Bull-lal, így a 11. körben a címvédő Hamilton visszavette tőle a második helyet. Ezután Hamiltont Bottast abajgatta, egészen addig, amíg a 20. körben meg nem kaparintotta tőle a vezetést. Így a két Mercedes és a két Red Bull is egymás mögé került, Pérez ugyanis időközben visszazárkózott a negyedik pozícióba.

Az első hármasból némi meglepetésre Max Verstappent hozták elsőként: a holland egy erőteljes fékezést követően valósággal becsúszott a boxutcába, ahonnan kemény keverékű abroncsokkal távozott a 36. kör elején. Egy körrel később Bottas is kijött kerékcserére, a finn azonban a kerékcsere után elveszítette a második helyet, Verstappen ugyanis az 5-ös kanyar előtt, a DRS segítségével megelőzte. A 38. körben Hamiltont szintén kihívták, aki csapattársával egyetemben, ám Verstappennel ellentétben használt abroncsokon gurult tovább.

A másik Red Bull-lal viszont egészen sokáig, az 52. körig a pályán hagyták Pérezt, így a mexikói vezette is a futamot. Igaz, a 46. körben hajszál híja volt, hogy el tudta kerülni az ütközést a kék zászlókat figyelmen kívül hagyó Nyikita Mazepinnel, ami miatt el is kezdték vizsgálni az oroszt. Pérez azonban így sem tudta feltartóztatni a frissebb gumikon érkező Hamiltont, még a kiállás előtt, az 51. körben megtörtént az újabb helycsere az élen.

Különösebb izgalmakat már nem szolgáltatott a verseny utolsó felvonása, leszámítva Valtteri Bottas néminemű tempóvesztését – ami egy hibás kipufogószenzornak volt betudható –, emellett pedig Mick Schumacher Nicholas Latifivel szemben hadjáratát követhettük figyelemmel. A német gyorsabbnak tűnt a Haasban, négy körrel a vége előtt ki is használt a williamses pilóta hibáját a 3-as kanyarnál – az amerikai csapatnál pedig örömmel nyugtázták, hogy a hétszeres világbajnok fia átvette a 17. helyet.

Miután az utolsó körökben Bottas, majd Verstappen is még egy kerékcsere erejéig a boxba hajtott a leggyorsabb körért járó bónuszpont reményében, Lewis Hamilton semmitől sem zavartatva nyert Portugáliában, idei második és pályafutása 97. győzelmét megszerezve. Több mint 30 másodperces lemaradásban intették le másodikként Verstappent, Bottas pedig harmadik lett Pérez előtt. A középmezőny legjobbja a mclarenes Lando Norris lett, mögötte Charles Leclerc (Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), a 13. helyről indulva csakugyan nagy versenyt futó Fernando Alonso (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren) és Pierre Gasly (AlphaTauri) szereztek pontot.

Az extra pontot végül Bottas kapta: noha a pályán Verstappen volt a gyorsabb az utolsó körben, a 14-es kanyarban elhagyta a pályát, így elvették az idejét, éppúgy, ahogy a pole pozíciót érő idejét is elvesztette a szombati időmérő edzésen. Ezzel nyolc pontra nőtt a holland lemaradása Hamiltonnal szemben az összetettben. A világbajnokság a jövő héten a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A Portugál Nagydíj végeredménye:

Fotó: Jiri Krenek / LAT Images (Mercedes Media Database)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4616520080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása