F1: Verstappen simán a pole-ban, Vettel a Q1-ben kiesett
Formula–1 2021: Bahreini Nagydíj – Időmérő edzés

Már-már úgy tűnt, hogy a Mercedesek meg tudják állítani Max Verstappent, a hollandnak azonban ütős válasza volt a Formula–1-es Bahreini Nagydíj időmérő edzésének végén.

si202103260789_news.jpg

Villanyfénybe borult a szahíri pálya a Formula–1-es Bahreini Nagydíj időmérő edzésére. A 18 perces Q1-ben sem teketóriázott sokáig Max Verstappen, a holland szinte az első adandó alkalommal az élre ugrott. 1:30.499-es idővel zárta az első szegmenst a Red Bull pilótája, alig több mint egy tizedet verve az AlphaTaurival brillírozó Cunoda Jukinak, tőle egy századdal elmaradva pedig Lewis Hamilton lett a harmadik a Mercedesszel.

Cunoda mellett Fernando Alonso volt a Q1 másik meglepetése, a spanyol ugyanis egy hetedik idővel jutott tovább a hétvége korábbi részében gyengébbnek tűnő Alpine-nal, de könnyedén továbbjutott a két Alfa Romeo is – Antonio Giovinazzival a 9., Kimi Räikkönen pedig a 14. helyen.

Szinte borítékolható volt a szabadedzések alapján a Williamsek és a Haasok kiesése, ennek ellenére George Russell, ahogy tavaly számos alkalommal, a Q2-be verekedte magát, egy 13. helyet érő időt autózott. Csapattársa, Nicholas Latifi is néhány pillanatig a továbbjutók között tudhatta magát, ám ideje végül csak a 17. rajtkockára volt elegendő, miközben Mick Schumacherék első időmérőjüket a sor végén fejezték be. Nyikita Mazepin többször is megforgott a Q1 során, kétszer előhívva a sárga zászlókat, míg Carlos Sainznak a motorral gyűlt meg a baja az utolsó másodpercekben.

Latifivel és a Haas párosával együtt búcsúzott Esteban Ocon (Alpine), ahogyan Sebastian Vettelnek sem jött össze a továbbjutás, a négyszeres világbajnok első Aston Martin-os kvalifikációján csupán a 18. lett. (Mint a német utólagos nyilatkozatából kiderült, a Mazepin-féle sárga zászló húzta keresztül a számításait.)

A Q2 elején előkerültek a közepes gumik, a pálya javulásával a köridők is tovább gyorsultak. Az első körök után Lewis Hamilton vette át a vezetést, 1:30.085-ös körére Verstappen nem tudott válaszolni. A hajrában azonban a kezdetleges sorrend a feje tetejére állt, a közepes gumis stratégia nagy vesztese Sergio Pérez lett, aki épphogy kicsúszott a továbbjutók közül a Red Bull-lal – eközben Hamilton, Valtteri Bottas és Pierre Gaslynak (AlphaTauri) sikerült a sárga oldalfalú keverékeken a továbbjutás.

A sorrend kialakulásában kulcsszerepet játszott, hogy a legtöbben a végére felrakták a lágy abroncsokat, a két Ferrari zárta az élen a második szakaszt, Carlos Sainz 1:30.009-es idejével csupán egyetlen ezreddel előzte meg Charles Leclerc-t, mögöttük Hamilton, Lando Norris (McLaren) és Valtteri Bottas (Mercedes) egészítették ki az első öt sorrendjét. Pérez mellett a Q2-ben Räikkönen, Cunoda, Giovinazzi és Russell számára ért véget a kvalifikáció.

Ki használt, ki vadonatúj lágy Pirellikkel gördült pályára a Q3 elején, előbbiek csatájának első felvonásából Verstappen került ki győztese, aki 23 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Hamiltonnál, mögöttük pedig Gasly bukkant fel a harmadik helyen, de Leclerc és Alonso egy lapra tett fel mindent.

si202103270362_news.jpg

50. születésnapja alkalmából egy tortával törölte képen az őt interjúztató David Coulthardot Max Verstappen.

Szűk másfél perccel az idő letelte előtt indult az utolsó csörte, és Bottas ugyan tudott javítani, csak a harmadik helyre volt elég, de Hamilton is csak néhány másodpercig örülhetett. A brit idejére közel négy tizedet verve Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót a Bahreini Nagydíj, aki a hétvége folyamán elsőként ment be 1:29 alá (1:28.997). A Mercedesek mögé Leclerc, Gasly és Ricciardo értek oda, míg a negyedik sorba Norris és Sainz, az ötödikbe pedig Alonso és Stroll kvalifikáltak.

57 körös lesz a Bahreini Nagydíj, az év első futama 17:00-kor rajtol vasárnap, melyet élőben követhetünk az M4 Sporton. Olvasóink figyelmét pedig ezúton is szeretnénk felhívni arra, hogy vasárnap kezdetét veszi a nyári időszámítás, vagyis hajnalban az órákat 2-ről 3 órára kell tekerni!

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5116482134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása