Szalay már a 2022-es Dakarra koncentrál, Fazekasék is kiestek

Valamennyi megpróbáltatás ellenére Szalay Balázs tizenhatodjára is visszatérne a Dakar-ralira, míg az Opel Dakar Team párosán segítő magyar kamionos csapat, a Fazekas Motorsport számára is véget ért a verseny.

05121004_eva_3189_99999-99999-rgb.jpg

Tulajdonképpen már az első naptól fogva megpróbáltatások tűzdelték Szalay Balázsék versenyét a Dakaron, számos műszaki hiba és egy nagyobb baleset után, a pénteki szakaszt követően fel is adta a majdnem két héten át tartó tereprali-versenyt az Opel Dakar Team. Jubileumi versenyét követően Szalay levonta a tanulságokat, a pechsorozat jó részben az időhiánynak is köszönhetően, ezért Szalay már a nyáron leszögezné 2022-es indulását. A magyar versenyző – akinek ezúttal is Bunkoczi László diktálta az itinert – szokásához híven levonta a tanulságokat.

„Ha össze kellene hasonlítanom az afrikai és a dél-amerikai éveket a mostani versennyel, úgy vonnék mérleget, hogy nehézségben Afrika az első, azután jön Szaúd-Arábia, és a harmadik Dél-Amerika” – idézi Szalay szavait az Opel Dakar Team sajtóközleménye. – „Afrikába háttértámogatás nélkül el sem indult az ember, kellett a versenykamion, hogy biztos lehess benne, ha gond van, segítenek. Dél-Amerikában erre nem volt szükség, mindenhol közel volt az aszfaltút, le is szoktunk róla szépen lassan. Itt azonban visszatért az afrikai érzés, és nagy tanulság így utólag, hogy kell egy versenykamion, ami lohol az ember mögött, hiszen a szakaszon csak versenyzőtárs segíthet. És amikor nem arról van szó, hogy le kell rántani a dűnéről, hanem tényleg szerelni, akkor csak az segít, aki emiatt állt oda a rajthoz. A másik nagy tanulság, hogy sokkal jobban fel kell készülni technikailag is, mert így, hogy három héttel a behajózás előtt derült ki, hogy tudunk indulni, nem volt elég idő. A Dakar mindig tanít valamit.”

05121004_av6_7280_99999-99999-rgb.jpg

Az idő szűke miatt a megfelelő alkatrészmennyiség sem állt rendelkezésre. Csalódottan távozott Szalay Szaúd-Arábiából, elmondása szerint egy-két nap még kell ahhoz, hogy túltegye magát azon, hogy nem ért célba 15. Dakarján. „Egyáltalán nem jó érzés, hogy azt látom, a többiek versenyeznek, én meg üldögélek a táborban” – folytatta az 56 éves versenyző. – „De mire vége a Dakarnak, nekem már meglesz a tervem a jövőre vonatkozóan, az biztos. Például az, hogy amikor hazaérünk, a tapasztalatok alapján elkezdjük átépíteni az autót: az emelő motorját másik pozícióba helyezzük, megerősítjük a kocsi elejét, átvariáljuk a kormányművet. Másrészt felkészítjük a kamiont is, amennyire lehet, hogy ha nyárig eldől, hogy indulunk a következő megméretésen, száz százalékosan készen álljunk. Noha a Dakar rengeteget változott az elmúlt huszonöt év során, s számomra túlságosan leszabályozottá vált, van azonban valami, ami mindig ugyanaz marad: a Dakar egy rettentő nehéz verseny, amelyen nagyon könnyű kiesni, és csakis kitartással lehet végigmenni. Az pedig van bennünk, ezért is szeretnénk visszatérni, és Szaúd-Arábiában is letenni a névjegyünket.”

Fazekasék versenyének is vége

Amikor az ötödik napon a Szalay-Bunkoczi kettős leesett egy dűnéről, fair play-díjat érdemlő módon a segítségükre sietett a Fazekas Motorsport, mely a kamionosok képviselte Magyarországot. Kategóriájában nem is állt rosszul az egység, a 13. pozícióból várták a folytatást, amikor a kilencedik napon műszaki hiba folytán kormányozhatatlanná vált a Scania. Mindennek ellenére Fazekas Károly, Horn Albert és Csákány Péter hármasa még eljutott a táborig, ám teljesítményük a továbbiakban az összetett értékelésbe már nem fog beleszámítani, mindenesetre végig fognak menni a távon.

Dakar Rally 2021 9. Nap A mai napot fel kellett adjuk, műszaki probléma miatt! Elkezdett dőlni az olaj a...

Közzétette: Fazekas Motorsport – 2021. január 11., hétfő

Fotó: Opel Dakar Team

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7616386492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása