F1: Bottas-nap Portugáliában dupla pirossal
Formula–1 2020: Portugál Nagydíj – 1-2. szabadedzés

Valtteri Bottas elsőségét hozta a Portugál Nagydíj mindkét pénteki szabadedzése. A délelőtt még nyugodtabb volt, délután viszont már két félbeszakítás is színesítette a krónikát.

m248321.jpg

24 év kihagyás után tért vissza Portugáliába a Formula–1, erre viszont új helyszínen, a 12 éve épült, Portimaóban található Algarve pályán. Hiába viszont az új pálya, 2021-re készülve hiába szerelte ki „csodafegyverét”, a DAS-t autóiból a szabadedzések idejére a Mercedes, a fekete nyilak uralma töretlen. Valtteri Bottas zárta az élen az első gyakorlást, a finn 1:18.410-es idejével még csapattársát, Lewis Hamiltont is jelentősebb különbséggel előzte.

A hatszoros és címvédő világbajnok bő három tizedmásodperces lemaradásban lett második, a harmadik helyen pedig Max Verstappen végzett a Red Bull-lal. A hollandon és a mögötte záró Charles Leclerc-n is kiforgott többek között a tapadáshiány miatt csúszós pálya, mindketten bemutattak egy-egy piruettet. Komoly kihívást jelentett emellett a pályahatárok betartása is: a stewardok összesen 65 mért időt töröltek ezek túllépése miatt.

Az első öt sorrendje Verstappen csapattársával, Alexander Albonnal egészült ki, a McLaren kisebb fejlesztési csomagjával pedig Carlos Sainz a hatodik időt autózta. Sergio Pérez (Racing Point), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Daniel Ricciardo (Renault) és Pierre Gasly tette teljessé a TOP-10-et – a francia 20 perccel a leintés előtt az Alpha Taurijával kapcsolatos problémát jelentett csapatrádión.

Gaslyhoz hasonlóan honfitársánál, Esteban Oconnál is műszaki probléma ütötte fel a fejét. Az edzés végén kihívták a boxba a franciát, mégpedig arra figyelmeztetve, hogy eszébe ne jusson sebességet váltani. A Renault pilótája csak a 19. lett.

Az első szabadedzés végeredménye:

Néhány órával később, a második szabadedzésen Bottas ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta: az élen, újabb pályacsúcsot felállítva. A finn 1:17.940-es körével kényelmes előnnyel előzte Max Verstappent, akinek a legjobbja pusztán 1:18.535 volt – ezzel a holland bizonyult a leggyorsabbnak a 2021-re szánt, kísérleti abroncsokon. Az első félóra tehát egy Pirelli-tesztnek is tekinthető, a következő egy órában pedig két piros zászlós szakasz törte meg a körözést, ami többeknek a levesébe beleköphetett.

Valószínűleg Verstappen számára sem az lesz a legemlékezetesebb, hogy az adott prototípuson a legjobb időt autózta, főleg azok után, hogy a Red Bull pilótája összeakadt Lance Stroll-lal. A Racing Point-Mercedes a célegyenes végi sóderágyban kötött ki, Verstappen autója is megsérült, a baleset miatt pedig – másodjára – is előkerültek a piros zászlók. Mindkét versenyzőt vizsgálják az incidens miatt, a holland a csapatrádión kiakadt kanadai társára.

Nem sokkal korábban azért kellett félbeszakítani az edzést, mert Pierre Gasly autója kigyulladt, a francia a 13-as kanyarnál parkolt félre a lángoló Alpha Taurival. A portugál pályamunkások szerencsére gyorsan eloltották a tüzet, ettől függetlenül persze kérdéses, hogy az eset miként befolyásolja Gasly hétvégéjét a továbbiakban – mindenesetre a forró pillanatok ellenére elegendő volt ideje a hetedik helyre.

Hét percük maradt a versenyzőknek a két kényszerszünet után, ami már egy időmérőszimulációra sem volt igazán elegendő. Az utolsó pillanatokban Lando Norris így is felkapaszkodott a harmadik helyre, Bottas és Verstappen mögé, Charles Leclerc (Ferrari) és Carlos Sainz (McLaren) elé. Lewis Hamilton eközben csak nyolcadik lett, Vettel és Gasly mögött, míg az első tízbe még Ocon és Albon fért be.

Az F1-esek programja szombat délben folytatódik Portugáliában, a harmadik szabadedzéssel, melyet az M4 Sport élőben közvetít, csakúgy, mint a 15 órától kezdődő időmérő edzést.

A második szabadedzés végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3316255468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása