F1: Újabb szabályt hoztak Hamilton miatt

A Nürburgringen már nem lehet kifogást találni arra, ha valaki rossz helyen hajtja végre a rajtpróbát. Reagált az FIA Lewis Hamilton oroszországi incidensére.

m245283.jpg

Némileg port kavart Lewis Hamilton kihágása a két héttel ezelőtt megrendezett Orosz Nagydíjon, a hatszoros világbajnoki címvédő tiltott helyen hajtott végre rajtpróbát, amiért kétszer öt másodpercre büntették a versenyen.

A verseny után a Mercedes azzal magyarázta a történteket, hogy sem a versenyigazgatói feljegyzésekben, sem a szabálykönyvben nincs konkretizálva, hogy honnan lehet végrehajtani a rajtpróbákat. Az Eifel Nagydíj hétvégéje előtt viszont félreérthetetlen módon jelölt ki a rajtgyakorlatok helyét az FIA. Michael Masi, a Nemzetközi Automobil Szövetség versenyigazgatója leszögezte, hogy a rajtpróbákat a boxutca kijáratánál, a narancssárga jelölés után, a jobb oldalon lehet végrehajtani – tudósít a változásról a RaceFans.

A pontos leírás mellett pedig egy rajtkockát is felfestettek a kijelölt helyen, így félreértésre a továbbiakban aligha hivatkozhatnak a csapatok – a Red Bull még a csütörtöki pályabejárás során megörökítette, majd a Twitteren közzé is tette az extra rajtkockát:

A szabályzat egyébként kimondja azt is, hogy a próbánál a fehér vonalat is lehet keresztezni a boxkijáratnál, de amilyen gyorsan csak lehetséges, vissza kell húzódni a pálya megfelelő oldalára.

Hamilton Szocsiban az időbüntetéseken túl két büntetőpontot is kapott, de ezeket utólag érvénytelenítették, a Mercedes pilótája viszont így sem érezheti magát biztonságban az egyfutamos eltiltást illetően. Mentségére szóljon, hogy néhány héttel korábban Charles Leclerc ugyanebbe a hibába esett bele, mégsem büntették Spában a Ferrari versenyzőjét – szúrta ki az esetet a Motorlat.

Ugyanakkor mostanában nem ez az első szabályváltozás, amit egy vitatható Hamilton-incidens idézett elő: az Orosz Nagydíj óta ugyanis előírják, hogy a versenyzők kizárólag a hivatalos csapatruházatban jelenhetnek meg a dobogóceremónián és a hivatalos sajtóeseményeken, miután Mugellóban a brit egy „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” feliratú pólót viselt.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7216233668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása