F1: Hamilton már a rajt előtt eldobta a győzelmet, Bottas nyert Szocsiban
Formula–1 2020: Orosz Nagydíj – Futam

Lewis Hamilton dupla büntetésével kihívó nélkül maradt Valtteri Bottas az Orosz Nagydíjon, idei második győzelmet szerezte a finn, míg a világbajnoki éllovas újabb lépéssel került közelebb az egyfutamos eltiltáshoz.

m245282.jpg

Már a rajtot megelőzően bajba sodorta magát Lewis Hamilton, mivel a rajtrácsra kimenet az arra kijelölt zónán kívül hajtott végre rajtgyakorlatot, majd nem egyenletes tempóban ment ki a rajtrácsra, ezek miatt két 5 másodperces időbüntetéssel is sújtották a hatszoros és címvédő világbajnokot, aki így a rajttól fogva egészen a 17. körben megejtett boxkiállásáig vezette a Formula–1-es Orosz Nagydíjat.

Két büntetőpontot is kapott, és egyre jobban szorul a nyaka körül a hurok, mivel így már csak két strigula választja el Hamiltont az egyfutamos eltiltástól, legközelebb ugyanis a Török Nagydíj után évül el büntetőpontja.

Az 53 körös versenyen már az első kanyarok után szükség volt a biztonsági autó szolgálataira, Carlos Sainz és Lance Stroll is összetörte az autóját az első körben. A spanyol a 2-es kanyarnál hagyta el a pályát, majd ahogy – az előre kijelölt útvonalon – tért volna vissza a pályára, a lassítóban a betonfalnak csapódott, két kanyarral később pedig Charles Leclerc ütötte meg Stroll Racing Pointját.

Hamilton hibája ellenére a Mercedes győzelmét semmi sem veszélyeztette, így simán szerezte idei második és pályafutása kilencedik Valtteri Bottas. A finn mögött bő hét másodperces lemaradásban Max Verstappen (Red Bull) lett a második, Hamilton végül a dobogó legalsó fokára állhatott fel – így viszont még várat magára a rekordbeállítás, továbbra is a 91 győzelmet számláló, hétszeres világbajnok Michael Schumacher a rekorder.

A dobogóceremónia kapcsán meg kell jegyezni, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a Nemzetközi Automobil Szövetség vasárnap délelőtt nyilvánosságra hozta a „Hamilton-szabályt”, aminek értelmében a televíziós nyilatkozatok, a hivatalos sajtótájékoztatók és a díjátadó során csak a csapat hivatalos egyenruháját szabad viselni. A változáshoz a brit pilóta két héttel ezelőtti protestálása vezetett, Mugellóban ugyanis politikai üzenetet sugalló, „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” feliratú pólót viselt.

m245634.jpg

Bottas, Verstappen és Hamilton mögött a negyedik helyet az egész verseny során magabiztosan Sergio Pérezt intették le, Daniel Ricciardóval (Renault), Charles Leclerc-rel (Ferrari), Esteban Oconnal (Renault), a hazai pályáján erős versenyt futó Danyiil Kvjattal (Alpha Tauri), Pierre Gaslyval (Alpha Tauri) és Alexander Albonnal (Red Bull) egészült ki a pontszerzők névsora. Komoly mérföldkőhöz érkezett ugyan Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen pályafutása, egyikük sem tudta ezt komoly eredménnyel megkoronázni: a négyszeres világbajnok Ferrari-pilóta 250. futamán a 13., az Alfa Romeó-s Jégember pedig a 14. lett, miközben rajtok tekintetében kiegyenlített a 323 startot jegyző Rubens Barrichellóval.

Hibájával ugyan értékes pontokat dobott el, Hamilton továbbra is megnyugtató fölénnyel vezeti az összetettet, a második helyen Bottas hátránya 44, a harmadikon Verstappené 77 pont. Két hét múlva az Eifel Nagydíjjal folytatódik a bajnokság, amit a 2013 után visszatérő Nürburgringen rendeznek.

A Formula–1-es Orosz Nagydíj végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8516217376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása