F1: Hamilton most túllőtt a célon?

A brit sajtó úgy tudja, vizsgálatot indíthat Hamilton az ellen az FIA a brit Toszkán Nagydíj előtt, valamint a díjátadó alatt viselt Breonna Taylor-pólója miatt.

m243591.jpg

Miközben a Formula–1-es szezon szünetelt a koronavírus-járvány miatt, Amerikából futótűzszerűen terjedt el a Black Lives Matter-mozgalom, a rasszizmus elleni és a sokszínűség melletti kiállás az F1-es hétvégék részévé vált, főként Lewis Hamilton közbenjárásával. Mint ismert, az utóbbi időben egyre gyakrabban közéleti szerepet vállaló világbajnok a környezetvédelem fontosságát is gyakran hangoztatja (ennek jegyében kutyájával együtt vegán életmódot követ, eladta a magánrepülőjét – mint azt a tavalyi Mexikói Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón megerősítette a The Sun kérdésére –, Ferrariját pedig egy elektromos luxus-Mercedesre cserélte).

Könnyen meglehet azonban, hogy a hétvégén átlépte azt a bizonyos határt az ilyesféle szerepvállalásaival a Mercedes versenyzője, több brit forrás – köztük a Sky Sports – értesülése szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított ellene. A Toszkán Nagydíjat megelőző térdelésen, majd a dobogóceremónia alatt gyaníthatóan egy politikai üzenetet közvetítő pólót viselt, annak elején „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” felirattal, hátulján pedig „Mondják a nevét!” szöveggel és a 26 éves hölgy arcképével. Az egyébként az egészségügyben dolgozó Taylort louisville-i otthonában lőtték le a rendőrök, még jóval a mozgalom kirobbanása előtt, márciusban.

„Sokáig tartott, mire sikerült beszereznem ezt a pólót, de már nagyon akartam viselni, hogy felhívjam a figyelmet arra a tényre, hogy vannak emberek, akiket az utcán, vagy adott esetben az otthonukban lőnek le, ezek az emberek pedig ennek ellenére szabadon sétálhatnak köztünk. Ezért nem dőlhetünk hátra, nem tehetjük meg. Folytatnunk kell”

– idézi a cikk Hamilton nyilatkozatát, aki egyúttal gratulált Naomi Osaka teniszezőnek, aki a US Open első fordulójában Breonna Taylor nevével ellátott maszkot viselt, majd a döntőig – amit megnyert – másik hat feketebőrű áldozat neve volt olvasható a maszkján.

Jelenleg az FIA azon tanakodik, hogy ez politikai üzenetnek számít-e, vagy sem – erősítette meg a felügyelőtestület szóvivője a Crash.net-nek. Amennyiben annak számít, Hamiltont a Nemzetközi Sportkódex megsértéséért vehetik elő, melynek idevágó passzusa egyértelműen leszögezni, hogy a bajnokságban résztvevők semmilyen politikai vagy vallási, valamint az FIA érdekeivel szemben előítéletes üzenetet nem közvetíthetnek autóikon vagy saját magukon.

Bárhogy is lesz, a Mercedes teljes mellszélességgel kiáll Hamilton mellett, mint arról a BBC írt, Toto Wolff csapatfőnök erről már szombaton nyilatkozott, majd miután a Twitteren többen is szóvá tették a 35 éves pilóta megnyilvánulását, a brackley-i csapat közölte, hogy meglátásuk szerint jelen esetben nem politikáról, hanem emberi jogi kérdésekről van szó.

Arról nincs hír, hogy adott esetben milyen szankció várhat a hatszoros és címvédő világbajnokra, ellenben figyelnie kell a büntetőpontjaira, hiszen már az egyfutamos eltiltást eredményező 12-ből 8 strigulát már összegyűjtött, miután az egy héttel korábbi Olasz Nagydíjon újabb két egységet szerzett azzal, hogy a biztonsági autós fázis alatt a tilos jelzés ellenére a boxutcába hajtott. Legközelebb november 17-én évül el két pontja, addig még öt versenyt rendeznek, jelen állás szerint 55 ponttal vezeti a bajnokságot csapattársa, Valtteri Bottas előtt, míg a 3. helyezett Max Verstappen hátránya már 80 egységnyi.

FRISSÍTÉS: Mint azt a RaceFans megírta, az FIA ezúttal nem indít vizsgálatot Hamilton ügyében.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9716202098

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása