Történelmi siker: újonc pilóta szerezte a KTM első MotoGP-győzelmét!
MotoGP 2020: Cseh Nagydíj

2017 óta dédelgetett álma vált valóra a KTM-nek a Cseh Nagydíjon, de azt valószínűleg álmukban sem gondolták volna, hogy egy újonccal szerzik meg első futamgyőzelmüket. Márpedig Brad Binder csodát tett Brnóban, mialatt Quartararo közepes versenyt futva is növelte előnyét.

ap-24vxszb2w2111_news.jpg

A Cseh Nagydíj kétségkívül a meglepetések versenyhétvégéje volt a 2020-as MotoGP-idényben. Már az időmérő edzés is megdöbbentő eredménnyel szolgált: Johann Zarco indulhatott ugyanis az élről az Avintia Racing tavalyi (!) Ducatijával, míg a Repsol Honda Álex Márquezzel és a sérült Marc Márquezt helyettesítő Stefan Bradllel csak az utolsó sort foglalhatta el.

Zarco ugyanakkor nem tudta megtartani a vezetést, mivel bealudt a rajtnál, így a harmadik helyről induló Franco Morbidelli tört az élre, míg a másik Petronas-Yamahával Fabio Quartararo Aleix Espargaróval küzdött a második helyért, a következő körben meg is előzte a francia listavezető az apriliást. A két szatellit-Yamaha vezette tehát a versenyt, de hamar felzárkózott rájuk Brad Binder, miután egy agresszív előzéssel maga mögé utasította csapattársát, Pol Espargarót. A spanyol Zarcóval szemben is veszített egy pozíciót, ezt pár körrel később egy sikeres visszatámadással ellensúlyozta.

Mialatt Morbidelli meglógott az élen, Quartararo nyakán lihegett továbbra is Binder, majd megérkezett kettejükre az Espargaro-Zarco duó. A 9. körben Binder el is ment a világbajnoki éllovas mellett, néhány kanyarral később Espargaro is követte volna a példáját, de próbálkozását a 13-as kanyarban vétett hibája semmissé tette. Olyannyira, hogy még Zarco is beszúrt a spanyol KTM-es mellé, összeértek, ami Espargaro bukását eredményezte. Habár a franciáé volt a belső ív, hosszúkörös büntetésre ítélték a versenybírák, de legalább folytatni tudta a versenyt – így újra meg kellett előznie ahhoz Quartararót, hogy megszerezze a harmadik helyet.

Binder olyan tempót kezdett el diktálni, hogy Morbidelli sem érezhette magát biztonságban az élen, tíz körrel már egymás mögött haladtak. Nem is várt sokáig az előzéssel Binder, könnyedén áthámozta magát a Petronas-Yamahán, így átvette a vezetést! A verseny hátralevő felében pedig nemhogy vért nem kellett izzadnia, könnyedén, több mint 5 másodperces előnnyel szerezte pályafutása első királykategóriás győzelmét Binder, a 2016-os Moto3-bajnok és tavaly a Moto2-ben ezüstérmet szerző dél-afrikai sikerének köszönhetően a KTM is először ünnepelhetett győzelmet a MotoGP-ben.

ap-24vxszers2111_news.jpg

Zarco megtartotta a harmadik helyét, pedig a verseny végére Álex Rins (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha) és Miguel Oliveira (Tech 3-KTM) is utolérte. Quartararónak eközben nem jött ki a lépés a verseny második felében, de hetedik helye ellenére is tovább tudta növelni előnyét, mivel legfőbb üldözői, Andrea Dovizioso (Ducati) és Maverick Viñales (Yamaha) is a legjobb tízen kívül, a 11. és 14. pozícióban fejezték be a brnói futamot. Már 17 ponttal vezet a leendő gyári yamahás a bajnokság élén Viñalesszel szemben, Morbidelli és Dovizioso pedig pontegyenlőséggel, egyaránt 28 egységnyi lemaradásban követik őket.

Megállás nélkül, már a hétvégén folytatódik a gyorsaságimotoros-vb, a helyszín ezúttal a Red Bull Ring lesz. Mint az a hétfői nap folyamán kiderült, Marc Márquez továbbra sem térhet vissza a nyeregbe, a Repsol Honda Álex Márquez és Bradl kettősével folytatja, annak reményében, hogy a második spielbergi versenyen, a Stájer Nagydíjon már visszatérhet a regnáló világbajnok.

MotoGP: Itt a vége Márquez címvédésének?

Még a jerezi szezonnyitó hajrájában bukott hatalmasat Marc Márquez, kartörése miatt az Andalúziai után a Cseh Nagydíjat is kihagyhatja, ugyanis újra műteni kellett.

A Cseh Nagydíj végeredménye:

null

null

Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3816126804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása