F1: Hamilton simán nyert a Hungaroringen, beállította Schumacher rekordját
Formula–1 2020: Magyar Nagydíj – Futam

Játszi könnyedséggel szerzett rajt-cél sikert a felszáradó pályán induló, 35. Magyar Nagydíjon, ezzel Lewis Hamilton már nyolcnál járt a hungaroringi győzelmek számát illetően – éppúgy, mint Michael Schumacher Magny-Cours-ban.

m236021.jpg

Még el sem kezdődött, máris nem volt meglepetésektől mentes a Formula–1-es Magyar Nagydíj jubileumi, 35. kiadása, Max Verstappen ugyanis a rajtrácsra kivezető körön megtörte a Red Bull bal elejét és oldalát, a Milton Keynes-i gárda azonban csodával határos módon össze tudta rakni a holland autóját a rajtig, mindössze 20 perc alatt.

Habár a két Haas kijött száraz pályás abroncsért a felvezető kör végén, a többség intermediate gumikon vágott neki a versenynek. A rajtnál Valtteri Bottas bemozdult, ami miatt pokoli rosszul jött el a második helyről a finn, ahogyan Sergio Pérez is beragadt, így a pole pozíciós Lewis Hamilton mögé Lance Stroll zárkózott fel, a harmadik helyet pedig Verstappen megszerezte Sebastian Vettellel viaskodva.

A folyamatosan száradó pályán rövid időn belül okafogyottá vált az átmeneti gumik használata, így a legtöbben már az ötödik kör megejtették első boxkiállásukat. Ez pedig alaposan megkavarta a sorrendet: Hamilton és Verstappen mögött nem kis meglepetésre a két Haas-Ferrari bukkant fel a harmadik-negyedik pozícióban, Kevin Magnussennel és Romain Grosjeannal.

Nem voltak teljesen gördülékenyek a kerékcserék: a Williams elkapkodta Nicholas Latifi kiengedést, így a kanadai a mclarenes Carlos Sainz Jr.-ral ütközve defektet kapott, ezzel elszállt az addig ígéretesen alakuló versenye, ráadásul veszélyes kiengedés címszó alatt egy öt másodperces büntetéssel is sújtották. Az első kieső mégis Pierre Gasly lett, akinek az Alpha Taurijában a hétvégén már sokadjára hibásodott meg a Honda-erőforrás, pedig azt a faenzai csapat a kvalifikációt követően – büntetés nélkül – kicserélte.

Folyamatosan lógott ugyan az eső lába a mogyoródi pálya felett, a várt égi áldás elmaradt, emiatt eléggé leült a versenyt. Féltávnál került sor az újabb kerékcsere-hullámra, ennek során Bottas átugrotta Strollt a harmadik helyért, míg az élen Hamilton magabiztos fölénnyel vezetett Verstappen előtt.

A brit győzelmét a folytatásban sem volt veszélyben, mindenesetre az utolsó körökben kijött lágy gumikért, hogy rápróbálkozzon a leggyorsabb körre. Így is majdnem 9 másodperces előnnyel győzött Hamilton, idei második elsőségével a ponttabellán is átvette a vezetést Bottastól, aki gumielőnye ellenére nem tudta levadászni Verstappent, így kénytelen volt beérni a harmadik hellyel – jelenleg öt egység választja el a Mercedes versenyzőit.

26 pontja mellett annak is örülhetett a címvédő, hogy beállított egy schumacheri rekordot, ugyanis ez volt a nyolcadik sikere a Hungaroringen – pályafutása során pedig a 86. –, míg a hétszeres világbajnok Michael Schumacher anno a franciaországi Magny-Cours-ban nyert ugyanennyiszer.

m236050.jpg

A Hamilton-Verstappen-Bottas trió mögött Lance Stroll hozta be a Racing Pointot a negyedik helyre, majd Alexander Albonnal (Red Bull), Sebastian Vettellel (Ferrari), Pérezzel, Daniel Ricciardóval (Renault), Sainz Jr.-ral és Magnussennel egészült ki a pontszerzők névsora. A Haas dánja eredetileg a 9. helyen ért célba, de csapattársával együtt 10 másodperces büntetést kapott utólag, amiért a felvezető kör alatt külső segítséget kaptak – így a francia is veszített egy pozíciót.

A bajnokság két hét múlva, a Brit Nagydíjjal folytatódik.

A Magyar Nagydíj (nem hivatalos) végeredménye:

Fotó: Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3016036802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása