F1: Hamilton visszavágott, de továbbra is Bottas az éllovas
Formula–1 2020: Stájer Nagydíj – Futam

Lewis Hamilton magabiztosan nyerte a Stájer Nagydíjat, Valtteri Bottas pedig második helyével nemcsak a kettős Mercedes-sikert biztosította be, hanem saját pozícióját is a tabella élén. A Ferrari versenye már az első körben elúszott.

m234474.jpg

Fölényes időmérős győzelmét követően Lewis Hamilton várhatta az élről a Stájer Nagydíjat, a világbajnoki címvédő meg is őrizte a vezetést, miközben Max Verstappent kis híján meglepte Carlos Sainz, de végül nem változott a sorrend kettejük között. Viszonylag hamar feladatot kapott a biztonsági autó, a 3-as kanyarban ugyanis egymásnak ütközött a két Ferrari, aminek eredményeként Sebastian Vettel otthagyta a hátsó szárnyát, de Charles Leclerc autója is komolyabb megsérült – így az ötödik körben már mindkét SF1000-es a garázsban pihent.

Az újraindítást követően Mercedes-Red Bull dominancia kezdett el kirajzolódni, mivel Sainz mellett előbb Valtteri Bottas, majd Alexander Albon is elment, így a brackley-i és a Milton Keynes-i gárda autói festettek sormintát az első négy helyen. Nem tudta tartani sokáig rajtpozícióját George Russell sem, a williamses ugyanis a 6-os kanyarnál lesodródott a kavicságyba, aminek eredményeként a mezőny végére esett vissza.

Az élbolyt illetően: egy ideig stabilizálódott a közel 3 másodperces különbség Hamilton és Verstappen között, ám idővel a brit 5 másodperc fölé tornázta azt, és a Red Bull-os nyakára is elkezdett felzárkózni Bottas. Az energiaitalos gárda ki is hozta Verstappent a 25. körben, aki így közepes gumikkal folytathatta, három körrel rá hasonlóképpen tett a Mercedes Hamiltonnal – a holland eleinte kissé értetlenül állt a korai csere előtt, főként azt nehezményezte, hogy erre a keverékre rakták őt. Ezzel szemben Bottas csak a 35. körben jött friss garnitúra abroncsért.

Habár a Red Bullnál az idő előtti kiállással azt akarták megelőzni, hogy Bottas Verstappen elé vágjon, öt körrel a vége előtt a finn pilóta átvette a második helyet a hollandtól. Hátrébb már ennél eseménydúsabban zajlott a verseny, de a nagyobb izgalmak az üldözőbolyban is a végére maradtak. Hamilton viszont semmitől sem zavartatva, majdnem 14 másodperces előnnyel győzött, ez a brit idei első, pályafutása 85. sikere, a világbajnoki pontversenyben azonban továbbra is Bottas vezet.

Óriási csata zajlott a negyedik helyért Albon és Sergio Pérez között, ám néhány körrel a vége előtt koccanásba torkollott: a 4-es kanyarban összeért a két versenyző, ami miatt megsérült a Racing Point első szárnya. A mexikói az utolsó kanyarokra Lando Norrist is megkapta a nyakára, a brit így ötödik lett (ezzel az egyéni összetettben is megtartotta harmadik pozícióját), miután maga mögött hagyta az egymással összezördülő Lance Stroll, Daniel Ricciardo párost – Pérez így is hatalmas felzárkózást mutatott be, a 17. helyről rajtolva hatodikként ért célba. Az utolsó pontokat a kiállása során értékes másodperceket veszítő, majd a végén leggyorsabb kört is megfutó Sainz, valamint az Alpha Tauri-s Danyiil Kvjat csípték el.

A 2020-as világbajnoki sorozat jövő héten, a Magyar Nagydíjjal folytatódik.

A végeredménye még nem tekinthető hivatalosnak, a Renault ugyanis fellebbezett a Racing Point ellen – további részletek itt:

A Stájer Nagydíj (nem hivatalos) végeredménye:

Az egyéni pontverseny állása 2 futam után:

  1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 43 pont
  2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 37 pont
  3. Lando Norris (brit, McLaren) 26 pont
  4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 18 pont
  5. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 16 pont
  6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 15 pont
  7. Alexander Albon (brit, Red Bull) 12 pont
  8. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) 12 pont
  9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 6 pont
  10. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 6 pont
  11. Esteban Ocon (francia, Renault) 4 pont
  12. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 4 pont
  13. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 2 pont
  14. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 1 pont
  15. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1 pont
  16. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 0 pont
  17. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 0 pont
  18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 0 pont
  19. Romain Grosjean (francia, Haas) 0 pont
  20. George Russell (brit, Williams) 0 pont

A csapatpontverseny állása 2 futam után:

  1. Mercedes 80 pont
  2. McLaren 38 pont
  3. Red Bull 27 pont
  4. Racing Point 22 pont
  5. Ferrari 19 pont
  6. Renault 8 pont
  7. Alpha Tauri 7 pont
  8. Alfa Romeo 2 pont
  9. Williams 0 pont
  10. Haas 0 pont

Fotó: Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5715997304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása