Dráma Zhou-nál és Schumachernél, Ilott először nyert az F2-ben
Formula–2 2020: Ausztria – Főfutam

A brit versenyző pályafutása első győzelmét aratta a Formula–2-ben, igaz, jól jött neki, hogy csapattársával kibabrált a technika ördöge, majd az, hogy Schumacher hibázott. A Red Bull Ring-i főfutamon a Ferrari ifjúsága bérelte ki a dobogót.

002_callum_ilott_uni-virtuosi_c_formula_motorsport_limited.JPG

Habár pazar idővel nyerte az év első időmérő edzését Guanyu Zhou, a kínai rajtpozíciójából a piros lámpák kialvását követően nem tudott előnyt kovácsolni. Ellenben Callum Ilott a harmadik rajtkockából villámrajtot vett, és ugyan sokáig egymás mellett haladtak az UNI-Virtuosi versenyzői, a brit megszerezte a vezetést. Megtartani viszont már nem tudta a vezetést, mivel az utolsó szektor elején körbeautózta őt Zhou, mialatt mögöttük Mick Schumacher próbált fogást találni Felipe Drugovichon. Az MP Motorsport brazilja végül kénytelen volt utat engedni Schumachernek, ahogyan a német csapattársának, Robert Shwartzmannak is.

A boxkiállások sorozatát Marcus Armstrong nyitotta meg, az új-zélandi kemény gumikat rakatott fel az ART Grand Prix szerelőivel, hogy kikerüljön a mezőny sűrűjéből, miután csak a 13. helyre kvalifikálta magát. Zhou viszont egészen a 17. körig várt a cserével, majd Ilott és Schumacher is követte a példáját. A kerékcserék megkavarták a sorrend, Ilott ugyanis hibamentes boxlátogatása nyomán egyszer csak csapattársa előtt találta magát – Schumacher kiállása viszont még ennél is jobban sikerült, így átvette a virtuális vezetést a hétszeres Formula–1-es világbajnok fia.

Csakhogy Schumacher Premáján még rendkívül hidegek voltak a gumik, így az Ilott-tal összedolgozó Zhou egyhamar nyomás alá tudta helyezni. A német hiába próbált foggal-körömmel védekezni, a 3-as kanyarból kigyorsítva jobb helyzetbe került Zhou, és megelőzte. Ekkorra már Ilott abroncsai is elérték az üzemi hőmérsékletet, így a kínai manőverét lemásolva ugrotta át az F3-as Európa-bajnokot.

A HWA párosa, Giuliano Alesi és Artem Markelov alternatív stratégiát követett, de idővel kifáradtak kötelező boxkiállásukra, így az eredményjelző is immár Zhou, Ilott és Schumacher trióját jelezte az első három helyen. Zhou autója azonban váratlanul lelassult, ami miatt a boxba is ki kellett jönnie, végül körhátrányban látta meg a kockás zászlót.

Ezzel viszont a Ferrari-akadémista Ilott élete első F2-es győzelmének kapujába került, Schumacher feljött másodiknak, Armstrong pedig harmadiknak. Miután Artem Markelov hasonlóképpen járt, mint Zhou, csak ő még a depóig sem jutott el, a biztonsági autó is pályára lépett néhány kör erejéig. Amint 10 körrel a vége előtt folytatódott a 40 körös futam, komoly kergetőzés bontakozott ki az első helyért, de Schumacher nem bírta a nyomást, így a második helyről szánkázott ki a kavicságyba, amivel még a pontszerzésnek is búcsút inthetett.

Schumacher hibájának köszönhetően Callum Ilott játszi könnyedséggel, több mint 8 másodperces előnnyel szerezte pályafutása első Formula–2-es győzelmét, Armstrong és a bemutatkozó versenyét teljesítő Shwartzman második, illetve harmadik helyen történtő célba érésével három Ferrari-junior sajátította ki a dobogót. A tavalyi F3-as csapattársakhoz hasonlóan a renault-s kötődésű Christian Lundgaard is erősen debütált az F2-ben, negyedik lett, mögötte Dan Ticktum, Alesi, Louis Delétraz, Drugovich, Nobuharu Matsushita és Roy Nissany is pontot szerzett.

lr_armstrong_ilott_and_shwartzman_c_formula_motorsport_limited.JPG

A 30 versenyzőt felvonultató Formula–3-mal ellentétben az F2-ben nem változott a fordított rajtrácsra vonatkozó szabály, így továbbra is a főfutam nyolcadik helyezettje várhatja az élről a sprintfutamot, aki jelen esetben Drugovich. Hogy ezúttal az élbolyban is tud-e maradni a brazil a pole-ból indulva, vasárnap 11:10-től kiderül, az F2-esek második versenyét is élőben közvetítik az M4 Sporton.

A főfutam végeredménye:

Fotó: Dan Istitene / FIA Formula 2 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1715982484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása