F1: A Mercedes már nem támadja a Ferrarit

A világbajnok konstruktőr kiszállt azon csapatok köréből, amely a Ferrari és az FIA titkos megállapodását támadja. A hírt a Red Bull is megerősítette.

m229468_1.jpg

Mint az ismeretes, hét csapat – az Alpha Tauri, a McLaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull, a Renault és a Williams – nyílt levélben fordult a Nemzetközi Automobil Szövetség ellen, miután az titkos paktumot kötött a Ferrarival, miután az olaszok tavaly vélhetően szabálytalan erőforrással versenyeztek. A nem Ferrari-motoros csapatok perrel fenyegetőzve követelték az egyezség részleteinek nyilvánosságra hozatalát, de a belső szabályzatra hivatkozva ezt elutasította a felügyelőtestület.

Állítólag az alkut ellenző csapatok közös sajtótájékoztatót is szerveztek Melbourne-be, ám ez az Ausztrál Nagydíj törlése miatt végül elmaradt. A Motorsport.com úgy tudja, hogy a Mercedes kihátrált az ügy mögül, és a folytatásban már nem fogja támadni a Ferrari és az FIA megállapodását. A hírt sem a Mercedes, sem pedig az FIA részéről nem erősítették meg, így azt sem tudni hivatalosan, hogy miért döntött így az eddig a szószóló szerepét betöltő brackley-i gárda.

m229283.jpg

Egyes források tudni vélik, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a rivális csapatoknak azzal indokolta a fordulatot, mert az anyavállalat, a Daimler nem akart érintett lenni egy olyan harcban, ami az F1 és a csapat imázsára nézve is káros lehet. Érdemes megjegyezni, hogy az előszezon előtti hetekben a Mercedes valószínűsíthető távozásától volt hangos a Formula–1-es közélet, a Daimler ugyanis egy eurómilliárdos költségcsökkentés jegyében ki akart szállni gyári szinten a bajnokságból. Azóta ennek ellentmondva több hosszú távú partneri megállapodást is bejelentett a Mercedes, de elképzelhető, hogy a projekt jövőbeni támogatottságának egyik feltétele lehetett a meghátrálás.

A Mercedes kihátrálását a Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko is megerősítette a német Auto Motor und Sport számára: „A Mercedes váratlanul kiszállt” – idézi szavait a grandpx.news.

„Utólag nagyon keserű szájíze van ennek az ügynek”­ – tette hozzá Christian Horner csapatfőnök. – „A mi esetünkben sok pénzről van szó. Nem mindegy, hogy másodikak vagy harmadikok vagyunk a bajnokságban, mert 20 millió dollár [kb. 6,3 milliárd Ft – szerk.] a különbség, nem beszélve az alkalmazottak bónuszfizetéséről. Úgyhogy ezt nem hagyhatjuk annyiban.”

ap-23ct8gz6d1w11_news.jpg

Nem csak a Red Bull, de a többi csapat is rendkívül csalódott amiatt, hogy elveszítették a Mercedes támogatását. A RaceFans hasábjain nyilatkozva az egyik csapatfőnök úgy fogalmazott, hogy „ők voltak eddig a fő mozgatórugói ennek az egésznek, aztán egyszer csak kiszálltak, és cserben hagytak minket”.

A Mercedes döntését eredményező nyomást a RaceFans bennfentes informátorai is megerősítették: ezek nyomán kiderült, hogy Ola Källenius, a Daimler elnöke John Elkann-nal, a Fiat Chrysler és a Ferrari elnökével avatkozott közbe, és végül Källenius kérte arra Wolffot, hogy lépjenek vissza az összefogástól. Egy olasz forrás szerint Källenius a Ferrari vezérigazgatójával, Louis Camillerivel is egyezkedett, és végül meg is egyezett vele. Ennek hátterében állítólag az lehet, hogy a Daimler, a BMW és a Fia közösen akar dolgozni autós technológiákon a jövőben, Elkann pedig aggódott amiatt, hogy a sárdobálás roncsolja a Formula–1 megítélését.

Fotó: Mercedes Media Database, Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8815530340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása