F1: Az FIA reagált a lázadó csapatok levelére

Az FIA továbbra sem hozta nyilvánosságra a Ferrarival kötött titkos megállapodás részleteit, de igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba. Kiderült az is, miért ez a furcsa megoldás született az ügyben.

200007-test-f1-charles-leclerc.jpg

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) komoly botrányt robbantott ki a 2020-as F1-es szezon kezdete előtt: a felügyelőtestület az utolsó előszezoni tesztnap végén ugyanis bejelentette, hogy végzett a Ferrari tavalyi erőforrásának vizsgálatával, melyet követően titkos paktumot kötött az olaszokkal.

Az FIA és a Ferrari alkuja óriási közfelháborodást váltott ki, néhány nappal később, szerda délelőtt hét csapat – vagyis a Ferrari-motort használó alakulatokat leszámítva a komplett mezőny – a szövetségnek címzett nyílt levélben adott hangot elégedetlenségének, továbbá a részletek nyilvánosságra hozatalát követelték, máskülönben jogi útra terelik az ügyet.

Érzékenyen érintette az ügy a Red Bullt, Dr. Helmut Marko, a csapat tanácsadója úgy véli, a Ferrari kizárásának elmaradásával 24 millió dollártól (kb. 7,2 milliárd Ft) esett el a Milton Keynes-i gárda. Eközben az olasz sajtó a kialakulat ellentétről már „háború” címszó alatt számolt be, míg a ferraris ügyekben igen jártas blogger, Leo Turrini az Il Resto del Carlino lapban arról írt, hogy egy beépült kém szivárogtathatta ki az információkat a Ferrari erőforrásáról.

Nem maradt sokáig adós a válasszal a számonkért FIA sem: a Nemzetközi Automobil Szövetség csütörtökön megjelent kommünikéjében arról ír, habár felmerült a gyanú, hogy valóban szabálytalan a Ferrari motorja, az olaszok határozott tagadása nyomán, egyértelmű bizonyítékok hiányában és a helyzet komplikáltsága miatt úgy döntött, nincs szükség további vizsgálatokra. Leszögezte tovább azt is a szervezet, hogy a Bírósági és Fegyelmi Szabályzat (JDR) 4. (ii) pontjának értelmében köttetett a hatékony és visszatartó erejű tartó megállapodás.

Kérdés, hogy ez a közlemény valóban elegendő-e ahhoz, hogy az FIA lezárttá tegye az ügyet, vagy a McLaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull, a Renault, az Alpha Tauri, illetve a Williams nem akarják annyiban hagyni.

Fotó: Ferrari Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7915506316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása