F1: Fontos tendert írt ki az FIA

budapestsunday11-987710.jpg

Úgy néz ki, a Forma-1 felügyelőtestülete elhatározta, hogy rendet tesz gumifronton a csapatok között. Ennek céljából egységes guminyomásmérő-rendszerre írt ki új tendert.

Mint az ismeretes, 2021-től érkeznek a Pirelli nagyobb, 18 colos gumijai, továbbá betiltják a gumimelegítő paplanokat – utóbbi változásnak komoly jelentősége lesz majd a rajtnál, illetve a kerékcserék utáni első kilométereken. Így előfordulhat, hogy egyes csapatok ki akarják majd cselezni az új szabályokat.

Ezt akarja elkerülni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), ennek érdekében már közzé is tett egy, a gumi nyomásának és hőmérsékletének mérésére hivatott műszerre – amelyet az angol szaksajtó csak TPMS rövidítéssel emleget – vonatkozó tendert. A pályázók augusztus 30-ig adhatják le jelentkezéseiket, győztest pedig öt héttel később, október 4-én hirdetnek.

budapestsunday1-809648.jpg

A tendert megnyerő cégnek ezt követően november 15-ére már el is kell készítenie a prototípus szenzort, hogy a Forma-1-es hivatalos és kizárólagos gumibeszállítója, a Pirelli megkezdhesse a 2021-es abroncsok tesztelését. A csapatok az első darabokat majd februárban kapják meg.

Maga a szerződés 3+2 évre szól, az FIA pedig rövid időn belül már másodjára ír ki tendert hasonló célzattal – az első pályázatot egységes üzemanyagrendszerre írták ki.

Az FIA sztenderddé akarja tenni a felniket is – erre vonatkozóan még korábban volt egy kiírás, de győztest nem hirdettek még nyilvánosan –, a szenzoroknak pedig ezeknek a hőmérséklet is tudnia kell, ahogyan a belső levegőét és a karkasz belső hőmérsékletét is. Egyértelműsíti az FIA azt is, hogy minden egyes, az adott csapat garázsában található kereket el kell látni ezekkel az érzékelőkkel – ez csapatonként akár 200 szenzort is jelenthet.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8815012082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása