F2: „Van még hova fejlődnie” Schumachernek az F1-hez

1017648192-lat-20190804-_w6i3306.jpg

Győzelem ide, győzelem oda, Mick Schumacher továbbra is reálisan látja a dolgokat: a premás versenyző szerint ugyanis a hungaroringi sprintfutamon szerzett első Forma-2-es győzelem nem elegendő még ahhoz, hogy rögtön a Forma-1-be ugorjon.

Ahogyan az volt anno a Forma-3-as Európa-bajnokságban esetében is, a Forma-2-ben is küzdelmes bemutatkozást ejtett meg a hétszeres Forma-1-es világbajnok, Michael Schumacher fia, Mick. A 20 éves német a Hungaroringre úgy érkezett meg az előző hétvégén, hogy csak a 14. helyen állt a bajnokságban, amiben komoly szerepe volt a Red Bull Ringen elért negyedik helyének is.

Magyarországon – ahol 2018-ban pályafutása második dobogós eredményét érte el korábbi bajnokságában – azonban megtört a jég, és ugyan az első futamon még küszködött a gumijaival, a másodikon az élről rajtolva tartotta maga mögött 28 körön a Carlin japán pilótáját, Nobuharu Matsushitát, amely teljesítménynek köszönhetően először állhatott fel a dobogó felső fokára.

A hétvége folyamán korábban lebonyolított Forma-2-es és Forma-3-as sajtótájékoztatókon összesen nem gyűlt össze akkor tömeg, mint amekkora Schumacher győzelmét követően. A sajtótájékoztatón jelen volt a Braking News Motorsport, amely a gumikezelésről kérdezte az ifjú németet.

„A tegnapi nap eléggé nehéz volt, ugyanis, ha valaki folyamatosan csatázik, sosincs tiszta levegőben. Ezen a pályán pedig ilyenkor valósággal kivégezzük a gumijainkat. Azóta viszont módosítottunk néhány dolgot az autón, amely pozitív változásokat eredményezett. Ugyanakkor továbbra is dolgozunk azon, miképpen tisztán gyorsabbak lenni. Most ugyanis végig jó levegőben autóztam, ami a guminyomás szempontjából is kedvezett”

– válaszolta.

Természetesen az is szóba került, hogy mikor léphet végérvényesen apja nyomdokaiba, és folytathatja pályafutását a Forma-1-ben. Mick Schumacher ezzel kapcsolatban korábban már óva intett, és most sem tett másképpen – határozottan leszögezte, hogy addig nem fog váltani, amíg nem érzi azt, hogy kellőképpen készen áll arra, hogy a királykategóriában versenyezzen.

„Erre csak az idő tud választ adni”

– felelt az újabb kategóriaváltás időpontját firtató kérdésre Schumacher. – „Nagyszerű, hogy megvan az első győzelmem a Forma-2-ben, de még van hova fejlődnöm. Talán jövőre megyek a Forma-1-ben, vagy két év múlva, akár három. Ahogyan azt már mondtam, erre csak az idő tud válaszolni. Igyekszem a legjobb formámat nyújtani, és tanulni olyan sokat, amennyit csak lehet. A célom ugyanis az, hogy ha készen fogok állni a szintlépésre, bármely csapat színeiben jól érezzem magamat, bárhova is igazolok.”

1017648327-lat-20190804-_l5r8170.jpg

Elsősége 15 ponttal segítette meg őt a végelszámolásban, így négy hétvégével a szezon vége előtt a 11. az összetettben. Elmondása szerint azonban nem csak az összetettbeli helyezésén segített a győzelem, de valamelyest kozmetikázott az előző két forduló sikertelenségén is.

„Úgy gondolom, igaz az állítás, hogy mindig az első a legkeményebb, de amint megvan, magabiztosságot ad a folytatáshoz. Lassan elérkezünk a szezon végéhez, és jó, hogy összejött, már csak azért is, mert nem volt könnyű dolgunk. Hatalmas volt a nyomás rajtunk az egész szezonban, ugyanis adott esetben hiába volt erős a teljesítményünk, a pontok nem ezt adták vissza. A Red Bull Ringen és Silverstone-ban is remek volt a tempónk, de nem sikerült ezt kihasználnunk. Örülök a győzelemnek is, de annak is, hogy sikerült pontokat szerezni” – mondta.

Olyan, mintha az apja lenne

Ugyan a Hungaroringre nem látogatott el, de természetesen a Ferrari és a Mercedes korábbi csapatfőnöke, a ma már a Forma-1 sportigazgatói tisztségét betöltő Ross Brawn is értesült Mick Schumacher sikeréről, aki a 20 éves pilótát ünneplésekor olyannak látta, mint nagyjából másfél-két évtizeddel ezelőtt az édesapját.

„Nem voltam a pályán ezúttal, de érzelmes pillanat volt, amikor láttam, hogy az ég felé emeli a kezeit. Nem is tagadhatom, hogy az apjára, Michaelre emlékeztetett”

– idézi a Motorsport.com Brawn szavait. – „Micknek meg kellett harcolnia ezért a győzelemért, és hiba nélkül lehozta a versenyt, miközben Nobuharu Matsushita végig ott volt mögötte. Jókor, egy sokkal inkább balszerencsés időszak után jött ez a siker, ami a képességeit illetően biztosan magabiztosabbá fogja tenni.”

Brawn arra is kitért, hogy szerinte helytelen, hogy nyomást gyakorolnak a fiatalabbik Schumachert a neve, valamint az apja sikerei miatt. „Mick még időt kell adni ahhoz, hogy nyugodtan fejlődjön azért, hogy láthassuk, hogy képes megállni a helyét a fiatalok között. Ebben a győzelme egy fontos pillanat volt. Hosszú még ugyan az út, de már a jó úton van” – tette hozzá a szakember.

Fotó: Joe Portlock / LAT Images (FIA Formula 2 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6514999276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása