F2: Bedobják a mély vízbe a Red Bull tengerentúli felfedezettjét

ap-1zqwy8yas2111_news.jpg

Több pilótacsere is megelőzte a nevelőszériák spielbergi hétvégéjét, de kétségkívül a leginkább figyelemfelkeltő az IndyCar-újonc Patricio O’Ward debütálása lesz – a Red Bull támogatását élvező mexikói az MP Motorsportnál veszi át az eltiltott Mahaveer Raghunathan helyét. Mindeközben Arjun Maini visszatér a mezőnybe, a Jenzer Motorsport pedig a Forma-3-ba igazolt új versenyzőt.

Még a kedd délutáni órákban belengették, hogy Patricio O’Ward helyettesítheti az MP Motorsportnál azt a Mahaveer Raghunathant, akit a 12 büntetőpont összegyűjtését követően eltiltottak a Forma-2-es bajnokság soron következő, Red Bull Ring-i hétvégéjétől. Annak ellenére, hogy korábban felmerült Artem Markelov neve is lehetséges helyettesként.

O’Ward korábban ért már el komolyabb eredményeket nevelőszériákban, mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában. 2013-ben a Formula Renault 1.6 észak-európai bajnokságában, egy évvel később a francia F4-es szériában versenyzett. A következő két évét a Mazda Road to Indy sorozatban töltötte, aminek összetettjét 2016-ban a második helyen zárta. Tavalyelőtt az IMSA SportsCar Championship-ben lett bajnok a PC-osztályban, tavaly meg az Indy Lights-ban nem talált legyőzőre.

A 20 éves versenyző a tavalyi szezonzárón elért 9. helyét követően az IndyCarban igyekszik helytállni, de eddigi legjobb eredmény csupán egy nyolcadik pozíció, amit az austini versenyen ért el. Nem indult a St. Petersburg-i szezonnyitón, nem sikerült kvalifikálnia az Indy 500-ra, és a texasi versenyen sem állt rajthoz – pillanatnyilag így áll a 22. helyen az összetettben Az idei évben elvileg még két épített pályás helyszínen, Mid-Ohióban és Portlandben láthatjuk viszont.

ap-1zcp3by4n1w11_news.jpg

A mexikói versenyzőre – akire időközben a Red Bull is felfigyelt, és bevette a juniorprogramjába – következőképpen kommentálta a váratlanul jött lehetőséget:

„Rendkívül izgatott vagyok amiatt, hogy Európába utazhatok, és kipróbálhatom magamat a Forma-2-ben. Hálás vagyok az MP Motorsportnak, illetve a Red Bull Junior csapatának, amiért lehetővé tették ezt számomra. Úgy gondolom, a Red Bull Ring egy nagyszerű pálya ahhoz, hogy belekóstolhassak, milyen a versenyzés a Forma-2-ben.”

Az MP Motorsport csapatfőnöke, Sander Dorsman pedig amiatt izgatott, hogy két olyan versenyzője lesz, aki rendelkezik IndyCar-múlttal, hiszen Jordan King tavaly lehúzott egy csonka szezont a bajnokságban, valamint a monacói hétvégét kihagyva az idei Indy 500-on is indult.

„Észak-Amerikában jelenleg Patricio az egyik legígéretesebb fiatal tehetség, így örömünkre szolgál, hogy velünk fog versenyezni a Red Bull Ringen. Menő, hogy a csapatunkban lesz még egy olyan versenyző, akinek van tapasztalata az IndyCarból is. Biztos vagyok benne, hogy előnyére fog ez válni, ahogyan Jordan esetében is.”

d97xumwwkaaavyb.jpg

O’Ward érkezésén kívül a minap egy régi ismerős visszatérését is bejelentették: a következő két versenyhétvégén, a Red Bull Ringen és Silverstone-ban Arjun Maini váltja Dorian Boccolaccit a Campos Racingnél. Az indiai versenyző tavaly csak a 16. lett a bajnokságban a Tridenttel, az idei évre pedig szakágat váltott, és amellett, hogy az európai Le Mans-szériában versenyez, a Le Mans-i 24 óráson is részt vett.

„Ahogyan azt mindig is állítottam, a végső célom továbbra is a Forma-1. Habár az idei évre úgy döntöttünk, hogy kipróbálok valami mást, az eredményektől függetlenül, hiszek benne, hogy az LMP2-es autóval is a legjobb formámat nyújtottam, ami határozottan segített felkészíteni engem mindarra, ami vár rám a jövőben. Már nagyon várom a következő néhány hetet, remélhetőleg mindkét hétvégén helyt tudok majd állni. Tisztában vagyok vele, nem könnyű dolog úgy csatlakozni évközben, hogy előtte nem teszteltem, de úgy érzem, készen állok a kihívásra”

– mondta visszatérése kapcsán Maini.

„Arjun egy olyan versenyző, akinek megvan a kellő tehetsége és elhivatottsága. Ezért fantasztikus, hogy őt köszönhetjük a fedélzeten, valószínűleg erős párost fog alkotni Jackkel [Jack Aitkennel – szerk.]”

– tette hozzá a Campos Racing elnöke, Adrian Campos.

Egyelőre nem tudni, hogy a németországi hétvégétől ki lesz Jack Aitken csapattársa, azt viszont igen, hogy Boccolacci – akinek az előző hétvégén, a Paul Ricard-on is műszaki gondjai voltak – lába alól anyagi okok miatt rántották ki a szőnyeget.

d96rgt2x4aatfcl_1.jpg

A Forma-3-ban pedig a Jenzer Motorsport cserél versenyzőt, aminek értelmében Ausztriában Yuki Tsunoda és Andreas Estner csapattársa Giorgio Carrara lesz, miután Artem Petrov szereplését mostanában vízumgondok akadályozzák – így újra 30 fős lesz a mezőny.

Carrara már az előző két évben is a Jenzer csapatát erősítette az olasz és a spanyol Forma-4-es bajnokságban, az azt megelőző hét évben pedig gokartozott. Tavaly az olasz F4-et a hetedik pozícióban zárta, míg idén a spanyol bajnokságban a második helyen áll.

„Titkon reménykedtem ebben a lehetőségben. Már tervben volt, hogy a szezon utáni teszten pályára lépek, hogy felkészüljek a következő évre. Így már nagyon várom ezt az új tapasztalatot!”

– nyilatkozta a 18 éves pilóta, akinek bármennyire is olaszos hangzású a neve, igazából Argentínából származik, és svájci licensszel versenyez.

„Ez egy jó esély Giorgiónak ahhoz, hogy már egészen korán tapasztalatot szerezzen ezen a szinten. Már jól ismerjük egymást, és a csapat teljes mértékben támogatja őt, hiszen a célunk ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészítsük őt a következő szezonra.”

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool, Campos Racing / Twitter, FIA Formula 3 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7814912208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása