F1 - ÍGY OLDOTTA MEG WHITING PÓTLÁSÁT AZ FIA A SZEZONNYITÓRA

charlie_whiting_f1_grand_prix_brazil_previews_spvhxhustgtx.jpg

Átmeneti utódot neveztek ki a csütörtök hajnalban tragikus hirtelenséggel elhunyt versenyigazgató helyére.

Mint az ismert, döbbenetes halálhír rázta meg a Forma-1-es paddockot és általánosságban a teljes autósportos társadalmat csütörtökre virradóan: 66 esztendős korában, tüdőembólia következtében eltávozott az élők sorából a Nemzetközi Automobil Szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting. Az elismert szakember szerepköre igencsak összetett volt, így sokak már most úgy gondolják, hatalmas és pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött.

Mindenesetre az FIA-nek a szabályzat értelmében azonnali hatállyal utódot kellett jelölnie Whiting helyére, aki a versenyigazgató feladatok mellett a verseny elindításáért felelt, valamint a biztonságért felelős bizottság delegáltja volt – a helyzetet pedig csak tovább bonyolítja, hogy az előbbi két szerepet betöltő személynek vagy személyeknek jelen kell lenniük a rajtprocedúránál.

A szövetség a kérdés tisztázása érdekében rendkívüli ülést tartott, melyen az a döntés született, hogy az egyik helyettes versenyigazgató, Michael Masi helyettesíti Whitingot mindhárom szerepben, legalábbis Ausztráliában. Masi korábban az ausztrál Supercars-bajnokság versenyigazgatójaként tevékenykedett, viszont tavaly már számos versenyt húzott le versenyigazgató-helyettesként, idén pedig a nevelőszériák, a Forma-2 és a Forma-3 versenyigazgatója lett.

Azonban így egy helyettes versenyigazgatót is meg kell neveznie az FIA-nek – amire eddig még nem került sor –, akinek feladatai közé tartozik az, hogy a rajtrácsprocedúra, a felvezető kör, a rajt és az első körök lebonyolítása sallangmentes legyen, továbbá ez idő alatt azért is felel, hogy pályára küldje a biztonsági autót vagy adott esetben megszakítsa a versenyt, ha szükséges.

Egyelőre kérdéses, kire hárul ez a szerepkör, ahogyan az is, miképpen oldják meg Whiting helyettesítését hosszabb távon.

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr914688584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása