F1 - GYÁSZ: ELHUNYT CHARLIE WHITING, A FORMA-1 VERSENYIGAZGATÓJA

charlie_whiting_f1_grand_prix_mexico_previews_ee7la3pkrk3x.jpg

Megdöbbentő hírt közölt csütörtök reggelre virradóan a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA): az F1-es versenyigazgató, Charlie Whiting 66 esztendős korában, tragikus hirtelenséggel életét vesztette.

Három nappal a 2019-es Forma-1-es szezon első versenye, az Ausztrál Nagydíj előtt tragikus hírt közölt az FIA, miszerint a sportág versenyigazgatója, Charlie Whiting csütörtök éjszaka váratlanul, tüdőembólia következtében életét vesztette – 66 évet élt.

„Mély szomorúsággal töltött el, amikor értesültem a hírről, hogy Charlie Whiting eltávozott. Nagyszerű versenyigazgató és a Forma-1 központi és utánozhatatlan alakja volt, aki egykor megtestesítette a sport etikáját és szellemét. Személyében a Forma-1 egy igaz barátot és egy karizmatikus nagykövetet veszített el. A gondolataim az FIA és a teljes motorsportos közösség nevében a családjával, a barátaival és a Forma-1-es rajongókkal vannak”

– nyilatkozta Whiting halála kapcsán a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt.

Whiting először 1977-ben, a Hesketh Racing csapatánál tevékenykedett a száguldó cirkuszban, mielőtt kinevezték volna a Brabham főszerelőjévé. Kulcsszerepe volt Nelson Piquet 1981-es és 1983-as bajnoki címeiben, és csak akkor távozott el a csapattól, amikor azt annak tulajdonosa, Bernie Ecclestone eladta.

Ezt követően csatlakozott az FIA-hoz, előbb technikai delegáltként, majd 1997-ben a szövetség igazgatója és biztonsági delegáltja lett. Szerepköre keretében felügyelt arra, hogy a pályák és az autók biztonsági, technikai és procedurális szempontból is rendben legyenek a nagydíjhétvégék folyamán, illetve a verseny elindításáért is rendre ő felelt.

Whiting volt azok egyike, aki nem riadt vissza attól, hogy támogassa azon elképzeléseket, amelyek a Forma-1 biztonságát növelik – a tavalyi év folyamán is nagy szószóló volt a glória mellett, amely néhány hónappal bevezetését követően, a Belga Nagydíjon megmentette Charles Leclerc életét.

Az F1-es versenyigazgató hirtelen halálhíre sokakat megrázott, tulajdonképpen mindenkit, akinek bármi köze is volt a sportághoz – Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója is megható szavakkal vett búcsút kollégájától:

„Azóta ismertem Charlie-t, amióta érintett vagyok a versenyzés világában. Együtt dolgoztunk szerelőkként, barátok lettünk és nagyon sok időt töltünk közösen a versenypályákon világszerte. Mélységesen szomorú lettem, amikor értesültem erről a tragikus hírről. Ott és akkor valósággal megsemmisültem. Nem csak számomra jelent nagy veszteséget a távozása, hanem a Forma-1 családjának, az FIA és a motorsportnak egyaránt. Gondolataim a családjával vannak.”

Pilóták, csapatok és egyéb, a motorsportban vagy az FIA-ban érintettek közösségi oldalaikon gyászolják Charlie Whitingot, amiről a motorsport.com közölt egy válogatást.

A hír a Braking News Motorsport csapatát is megrázta Charlie Whiting halálhíre. Nyugodjék békében, legyen könnyű neki a föld! A mi gondolataink is az elismert szakember családjával vannak.

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5114687404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása