F1 - NEKIESTEK A PROMÓTEREK A LIBERTY MEDIÁNAK

lewis_hamilton_spanish_f1_grand_prix_jrxortmmsujx.jpg

Tizenhat tűz között ég jelen állás szerint a Forma-1 kereskedelmi jogait immár két éve birtokló Liberty Media. A promóterek nem elégedettek az amerikaiak munkájával, aminek nyilvánosan is hangot adtak. Csak Mexikó és Oroszország állt ki az új tulajdonosok mellett.

Zűrösen zárult a Forma-1-es Promóterek Egyesületének (FOPA) és a Liberty Media találkozója hétfőn, Londonban, ugyanis tizenhat nagydíjrendező ország promótere – Ausztráliáé, Ausztriáé (Magyarország által képviselve), Kanadáé, Kínáé, Franciaországé, Németországé, Magyarországé, Olaszországé, Mexikóé, Szingapúré, Spanyolországé, az USA-é, valamint az Egyesült Királyságé – szállt szembe az új tulajdonosokkal és azok reformjaival.

Az imént említett promóterek a hétfői találkozót követően elégedetlenségüknek egy nyílt közlemény formájában is hangot adtak, három pontban összefoglalva a Liberty Mediával kapcsolatos ellenvetéseiket. A FOPA az első pontjában kifogásolja, hogy egyre kevesebb országban fogható ingyenesen a Forma-1.

Legutóbb a sportág bölcsője, az Egyesült Királyság esett áldozatául ennek a hullámnak, ahol az idei évtől fogva már csak a fizetős Sky Sports F1 közvetíti élőben a futamokat, míg a Channel 4 csak a silverstone-i versenyt sugározhatja. Ennek kapcsán a FOPA megjegyezte, hogy a Liberty Media nem a Forma-1 hosszú távú érdekeit nézi, miközben azt kockáztatja, hogy rajongókat veszít a száguldó cirkusz.

Andrew Benson on Twitter

Statement from F1 race promoters expressing concerns about migration from free-to-air TV, opaqueness of discussions over F1's future, and the methods F1 is using to establish new events

A következő pontban azt írja a közlemény, hogy az új tulajdonosok intézkedései nem láthatóak át, és azokba bele sem vonja a promótereket. Az utolsó és egyben legaggasztóbb bekezdés azt pedzegeti, hogy a Liberty Media a meglévő helyszínek kárára akarja új pályákkal bővíteni a versenynaptárt (jelen állás szerint több legendás helyszín jövője is veszélyben van), ráadásul a Miami Nagydíj szervezői számára – alternatív ajánlat révén – kedvezőbb anyagi feltételeket biztosítva azt szem előtt tartva, hogy a lehető leghamarabb megvalósuljon a második Amerikai Nagydíj koncepciója.

Sajtóértesülések szerint ugyanis kiderült, hogy a Liberty Media felajánlotta a miami futam promótereinek, hogy egy profitmegosztás alapú üzletet kötne velük, miközben a többi helyszínnél a tradicionális modell van érvényben, aminek keretében a legtöbben súlyos dollártízmilliókat csengetnek ki évente azért, hogy Forma-1-es futamot rendezhessenek.

Csak Oroszország és Mexikó áll a Liberty Media oldalán

Nem sokkal a közlemény után a szocsi F1-es verseny promóteri csapatából az általános igazgató helyettesi posztját betöltő Sergey Vorobyev, valamint a Mexikói Nagydíj promótere megvédte a tulajdonosokat.

„Ez a közlemény fogatlan, ugyanis minden benne felmerült problémának a megoldása valamilyen módon folyamatban van. A Liberty Media kezdeményezte, hogy találkozzanak Londonban a promóterek azért, hogy megvitassák a problémákat. Egyszerűen nem látom szükségét annak, hogy néhány promóter külön szövetkezzen” – fogalmazott Vorobyev. – „Nem osztom a FOPA jelenlegi elnökének, Stuart Pringle-nek az álláspontját, megnyilvánulásaiban ugyanis gyakran kritizálja a Liberty vezetését és a teljes sportot. A konstruktivitás szempontjából nem hiszek ebben a hozzáállásban, ebből adódóan mi a FOPA ellen lépünk fel, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban, hetekben, hónapokban több nagydíj promótere is csatlakozik hozzánk.”

Mexikó egy jóval finomabb hangvételű közleményben jelezte, hogy az ottani nagydíj rendezője „szeretné kinyilvánítani a szimpátiáját más országok szervezői felé” és „üdvözli az együttműködést és a jó kapcsolatot a többi promóterrel”, továbbá „nagyra értékeli az F1 új tulajdonosainak a munkáját annak kapcsán, hogy megértsék a promóterek igényeit és aggályait”. A közleményben azt is elhintette a promóter, hogy meglátása szerint a sportág új vezetés meghallgatja és érzékenyen kezeli a felmerülő problémákat, és privát körökben folytatja az F1-gyel a Mexikói Nagydíj szerződésének megújításáról szóló tárgyalásokat.

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5414598960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása