F1 - DÖNTÖTT AZ FIA A VETTEL-ÜGYBEN

drqxsrxwkaegrdr.jpg

Noha a legtöbben az időmérő edzésről való kizárást tartották a legvalószínűbb forgatókönyvnek Sebastian Vettel ügyében, a német végül még csak rajtbüntetést sem kapott, amiért a mérlegelés folyamán nem állította le időben a motorját, majd távozáskor megrongálta a készüléket.

A Brazil Nagydíj időmérő edzésének második szakaszában egy egészen bizarr jelenetsornak lehettünk szemtanúi. Sebastian Vettelt szúrópróbaszerűen kiintette az FIA mérlegelésre, a német be is jött a depóba, azonban a mérlegpadnál annyira nem várta senki, hogy még a bója is az „útjában” állt. Aztán a szövetség részéről egy ellenőr meglehetősen komótosan cammogott oda a mérleghez, és vette el a bóját – ezt pedig a Ferrari pilótája nemigen vette jónéven, nemtetszésének pedig idegeskedő rádióüzenetekkel, ökölrázással és tapsolással „adott hangot”.

Nem sokkal később kiderült azonban, hogy ezután Vettel elkövetett egy-két vétséget: előbb eleinte nem állította le a motort a mérlegelés közben, majd távozásakor tönkretette a drága műszert. Az FIA azonnal vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, órákkal később pedig a döntést is közölte, miszerint 2010, 2011, 2012 és 2013 világbajnoka egy megrovást és egy 25 ezer eurós pénzbírságot kapott – azaz megtarthatja a második rajthelyét az interlagosi rajtrácson, pedig sokan még azt sem tartották kizártnak, hogy az incidens diszkvalifikációt fog maga után vonni.

Az „ítéletet” azzal indokolta az FIA, hogy a bírák nem találtak szabálysértést, ami a Sportszabályzat 29.1-es cikkelyének (a) (i)-pontját illeti, ugyanis Vettel végül leállította a motorját, igaz, nem éppen akkor, amikor kellett volna a procedúra menete szerint, és a mérlegelés is megtörtént, azaz eleget tett a feltételeknek. A büntetés annak szólt, hogy a német a folyamat során egy potenciálisan veszélyes helyzetet idézett elő, és nem hallgatott az utasításokra.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet Lewis Hamilton ügyével. Mint az ismeretes, a brit Mercedes-pilóta szintén a Q2-ben keveredett bajba, amikor is előbb Kimi Räikkönent, majd Sergey Sirotkint tartotta fel, amivel veszélyes helyzeteket idézett elő a pályán – előbbi esetben a finn már a mért körén, míg utóbbiban mindkét pilóta éppen a kivezető körét teljesítette, csakhogy a Williams orosz pilótája már versenytempót diktált.

Azonban minden jel arra mutat, hogy a stewardok még csak vizsgálni sem akarják az erre a linkre kattintva elérhető felvételen látható incidenseket, pedig néhány hónappal ezelőtt, a Red Bull Ringen egy jóval enyhébb feltartásért három rajthelyes büntetést kapott Vettel.

Fotó: Sky Sports F1 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5014364615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért 2018.11.11. 09:34:29

Hamilton és Verstappen, a tinik kedvence érinthetetlen. Mindenki más pofa be. Az angolok nagyon szeretnék, ha Hamilton lenne az ászok ásza, és ezért bármilyen csalásokra képesek:
Hasonló szituációban egyik majmot sem hívnák ki ellenőrzésre.

Sir Mortzosch 2018.11.11. 16:39:35

a boxos tényleg jól vezet, de egy akkor is egy kötsög boxos, akinek a segge alá tesznek mindent

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása