F2 - DAMS-DUPLA ÉS NORRIS-DRÁMA A SZOCSI FŐVERSENYEN
Forma-2 2018: Szocsi - Főfutam

_56i1787_4475628.jpg

Alexander Albon vezetésével kettős DAMS-győzelmet hozott a kaotikusan alakult, oroszországi első verseny, amelyben többek között az is közrejátszott, hogy Artem Markelovnak a boxkiállását elszúrta a Russian Time – a thai pilóta így George Russell legfőbb kihívójává lépett elő, miután Lando Norris egy boxutcai slamasztika után kiesett a versenyből.

Remekül indult a verseny Alexander Albon, ugyanis a DAMS-Dallarával már a rajt után nyert két pozíciót, majd néhány körrel később, a 2-es kanyarban megelőzte George Russell-t, és a pole-ból indult Nyck de Vries nyomába eredet.

Eközben igencsak érdekesen alakultak a gumitaktikák, noha a mezőny nagyja (és a legjobb nyolcból mindenki) a szuperlágy gumikon rajtolt. Azonban ők csak az első körökben tudtak igazán jó tempót diktálni, majd azok kerültek fölénybe, akik a lágy gumikon vágtak neki a versenynek. Artem Markelov a 19. helyről – a rosszul alakult időmérőit követően szokás szerint – valami merészet próbált húzni: a lágy gumikon indult, ami után két körön belül tíz pozíciót nyert, az ötödik körben meg már a negyedik helyen haladt.

Később a Russian Time pilótája át is vette a vezetést, amikor az első helyezett kijött a kötelező boxkiállására, amelyek során Albon átugrotta De Vries-t. Markelov ez után az első pozícióban haladva megpróbált minél gyorsabb köröket produkálni, így körönként több mint egy másodpercet adott a mögötte haladó Antonio Fuocónak. Kilenc körrel a vége előtt aztán kijött a boxba, de a csapat a jelek szerint egyáltalán nem számított Markelov érkezésére, aki ezáltal visszaesett a mezőny második felébe, és így a tervük kudarcot vallott.

Ennek eredményeként, Albon kényelmes előnnyel vette vissza a vezetést, miután De Vries a depózását követően igencsak szenvedett a forgalomba kerülve. A holland így is éppen csak el tudott kerülni egy ütközést Arjun Mainival három körrel a vége előtt, de ezzel bukott egy másodpercet a második helyen haladó Nicholas Latifivel szemben, és a gumijait is elkoptatta.

dorcxx7w0aaxznu.jpg

Egy biztonsági autós fázist követően – amelyre Maximilian Günther és Markelov koccanása, valamint az előbbi kiforgása miatt volt szükség – simán aratott kettős győzelmet a DAMS, Albon meg több mint 11 másodperccel előzte meg Latifit, megszerezve idei negyedik győzelmét. De Vries bejött harmadiknak, míg Russellt a negyedik helyen intették le – az ART Grand Prix britje így már 30 pontra lógott meg az összetett élén, míg a thai futamgyőztes feljött másodiknak, köszönhetően Lando Norris katasztrofális versenyének.

A jövőre már a McLaren F1-es csapatának színeiben versenyző brit már a rajtnál több pozíciót veszített, és visszaesett a TOP-10 második felébe, majd a boxkiállásánál először rosszul állt be a garázsa elé, aztán még a jobb első kerekét is rosszul rögzítették a Carlin szerelői – ez Norris számára a verseny végét jelentette, és azt, hogy a bajnokságban visszaesett harmadiknak, 34 pontos hátrányt felhalmozva immár.

Csapattársa, Sérgio Sette Câmara lett az ötödik az alternatív stratégiát teljesítők közül a legelőrébb zárt Fuoco és a pályafutása első pontjait megszerző Alessio Lorandi előtt. A tridentes olasz mögött Roberto Merhit intette le nyolcadikként a kockás zászló, amivel a Campos Racing spanyolja megkaparintotta magának a pole-t a sprintversenyre. A TOP-10 a Honda-juniorokkal, Nirei Fukuzumival és Tadasuke Makinóval szemben – utóbbi a rajtnál csodával határos módon elkerült egy komolyabb baleset az 1-es kanyarban, miután összeért Merhi csapattársával, Luca Ghitottóval, amely az olasz kiesését okozta.

Sean Gelael számára meg már a felvezető körön véget ért a futam, Niko Kari meg kieséssel zárta első F2-es futamot, pedig a finn egészen jó teljesítményt nyújtva első pontjáért harcolt Fuocóval.

Vasárnap 10 óra 20 perctől bonyolítják le közép-európai idő szerint az oroszországi sprintet, amelyet az M4 Sport hétfőn 1:40-től közvetít, felvételről.

A főfutam végeredménye:

f2_2018_rus_r1.jpg

Fotó: FIA Formula 2 Media 

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4414271793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása