TCR EU - VEREKEDÉS A PADDOCKBAN: MEGSZÓLALTAK AZ ÉRINTETTEK

2018-2018_monza_race_2---2018_monza_r2_62_dusan_borkovic_166.jpg

A TCR Európa-kupa monzai fordulójának vasárnapján tettlegességig fajult szóváltás kapcsán az elmúlt napok folyamán mind a kizárással büntetett Dušan Borković, mind Mikel Azcona előadta a saját álláspontját – a szerb emellett bocsánatot is kért.

Ahogyan arról a Braking News Motorsport is beszámolt, múlt héten vasárnap, a monzai pályán elszabadultak az indulatok a két bajnokaspiráns, Mikel Azcona és Dušan Borković csapata között – olyannyira, hogy a szerb ETCC-bajnok meg is ütötte a PCR Sport egyik szerelőjét. A versenyirányítás azonnal vizsgálatot indított a videós formában rögzített ügyben, majd azt a döntést hozta, hogy Borkovićot diszkvalifikálják az olaszországi futamokról utólag – ezzel a Target Competition pilótája a szombati versenyről elbukott egy ötödik helyet és az azzal járó tíz pontot.

Hétfőn a versenyző állapotos felesége, Andrijana Borković a TouringCarTimes hasábjain nyilatkozott az esetről: „A verseny után Dušan Lessennes-ék sátrához ment, hogy megbeszéljék a verseny alatti ütközetüket. A beszélgetés a kamionjában zajlott le, mialatt én kint voltam Cominivel és néhány emberrel a THX részéről. Velük szemben volt Azconáék csapata, Mikellel együtt úgy nagyjából 20-30 ember, akik felénk néztek és hallgatóztak.”

2018-2018_monza_qualifying---2018_monza_62_dusan_borkovic_110.jpg

Miután Borković megbeszélte kettejük kontaktját Lessennes-nel, Azcona el akarta csípni őt, hogy egy másik incidensről beszélgessenek. Ez azonban verbális harcot, majd tettlegességet eredményezett.

„Azcona kiáltott Dušannak, jelezvén, hogy mondani akar neki valamit. Dušan ekkor megállt, kezet fogott vele, köszönt és gratulált neki. Ez után ismét távozni készültünk. Ebben a pillanatban viszont Azcona agresszívvá vált verbálisan, majd azzal vádolta Dušant, hogy meglökte őt a verseny alatt… Aztán Dušan realizálta, hogy Azcona megőrült, így nem akarta meghallgatni őt, és távozni akart” – folytatta gondolatait Borković felesége. – „Majd valaki Azcona csapatából nekiállt kiabálni Dušannal, majd amikor ő azt felelte, hogy ’Mi a bajod? Nem veled beszélgetek’, az illető személy két kézzel meglökte Dušant, és egy teli hátizsákot is hozzávágott.”

„Amit mindannyian láttak a videóban, az az, hogy Dušan éppen az őt ért támadásokkal szemben védte magát. Ha figyelmesebben megtekintik a videót, láthatják, hogy Dušan egyedül áll, mialatt a másik férfit többen is visszafogják, ami azt sejteti, hogy ő megtámadta Dušant, majd megállították. A videón csak az incidens vége látszik” – tette hozzá Andrijana, aki azt is elárulta, hogy őt is meglökték és inzultálták, ami talán még súlyosabb vétség, merthogy héthónapos terhes. A hölgy védelmére végül a WTCR-pilóta Pepe Oriola édesapja sietett, aki a fiával kint volt Monzában, ugyanis Pepe csapatedző a PCR Sportnál.

„Ugyanebben az időben az Azcona-csapat tagjai megrángatták a ruhámat és spanyolul szitkozódtak, amit nagyjából értettem is, majd a vállamnál meglökve tessékeltek odébb. Pedig csak azért voltam ott, mert Lessennes-nel és csapatával beszélgettünk, ami után éppen távoztunk volna. Ezt követően elkapott engem az Azcona embereiből álló tömeg, utána meg már csak arra figyeltem, hogy védjem a babát. Szeretnék köszönetet mondani az idősebb Pepe Oriolának, amiért megvédett a további zaklatásoktól” – folytatta az összetűzés részleteinek ecsetelését a Borković-feleség.

Andrijana Borković emellett azt gondolja, hogy szerinte az ügyet nem a stewardoknak kellett volna vizsgálnia, a rendőrségnek viszont annál inkább. A rendőrség meg is kérdezte az érintetteket és a tanúkat. A hölgy azt is állítja, hogy szerinte szándékosan vágták rövidebbre a videót, eltakarva a korábbi történéseket, amelyek egyértelmű bizonyítják, hogy Dušan csak a családját védte.

2018-2018_monza_qualifying---2018_monza_25_mikel_azcona_92.jpg

Kedden aztán a bajnokságot vezető Mikel Azcona is megszólalt az incidens kapcsán a túraautós szakportálnak nyilatkozva. A spanyol teljes mértékben cáfolja Borkovićék verzióját.

„A sátramnál voltam, és a csapattal ünnepeltem, miután eléggé jól sikerült a versenyem. Dušan a sátron kívül volt és Lessennes-nel beszélgetett [akinek a sátra pont szemben volt a PCR Sportéval – szerk.] egy másik esetről. Én csak szimplán beszélni akartam vele, mert levágta a sikánt, aztán hozzámért nagy tempónál, amivel könnyen tönkretehette volna a versenyemet. Forró hangulatú vita volt, mivel nagyon ki volt kelve magából” – mondta Azcona, azt is hozzátéve, hogy a videón látott pofonon kívül még másik négy csattant el, és az elsők után kapta elő a mobiltelefonját a PCR Sport egyik szerelője, hogy rögzítse a történéseket.

A 22 éves spanyol emellett azt is állította, hogy „Andrijana azt mondta az egyik mérnökömnek, hogy ’meg foglak ütni’, és meg is akarta ütni őt, de az idősebb Pepe Oriola nem választotta szét őket. Ő velünk volt az egész hétvégén, és mindent látott a történtekből. Mindenki, aki ott volt, tudja, hogy mi történt, ahogyan azt is, hogy mi sosem támadtuk meg Andrijanát. Hülyék lennénk megtámadni egy állapotos nőt”.

„Majdnem felnevettem, amikor láttam, miket nyilatkozott Andrijana a TouringCarTimes-nak, ugyanis minden hazugság. Nem akartunk bántani senkit sem: sem Borkovićot, sem Andrijanát. Csak tisztázni akartam a futam során történt esetünket. Mindent megbeszélhettünk volna, de ez lett belőle… Nem ez volt a célom. De meg tudom érteni őt, hiszen elveszítette a bajnokságot, de nem kellett volna ezt csinálni” – zárta gondolatait a cuprás.

2018-2018_monza_friday---2018_monza_62_dusan_borkovic_11.jpg

Kedden, egy szerbiai sajtótájékoztatón Dušan Borković nyilvánosan bocsánatot kért, amiért tettlegességig fajult az Azconáékkal való vitája: „Nem szeretnék további fejtegetésekbe bonyolódni annak kapcsán, hogy mi történt a monzai paddockban a versenyek után, vagy arról, hogy ki mit olvasott a sajtóban” – idézi a 32 esztendős szerbet a PR-csapata által kiadott sajtóközlemény. – „A fizikai erőszak ellen vagyok, én is mindig ettől eltérő megoldást próbálok találni egy problémára, ha lehetséges. A reakcióm, ami a videón is látható, egyértelműen túl sok volt, amiért bocsánatot szeretnék kérni.”

„Legmélyebb bocsánatkérésem vonatkozik a versenyzőtársakra, a csapatokra, a szervezőkre, az FIA-ra, de leginkább a rajongókra. Én az autósportban élek, de túlságosan szeretem és tisztelem azt ahhoz, hogy megengedhessem azt, hogy ez az incidens rossz nyomokat hagyjon rajtam, vagy bárki máson a fentebb említettek közül. Részemről dolgozni fogok azon, hogy helyrehozzam ezt a képet. Mindenkinek köszönöm a támogatását és megértését” – zárta gondolatait a szerb, aki a portugál ASN vizsgálatot követően további következményekkel számolhat tettéért.

Ahogyan az látható, a két bajnokaspiráns (vagyis pontosabban azok környezetében) homlokegyenest mást állítanak az eset kapcsán, a teljes igazságot pedig talán sosem tudjuk meg…

Mindenesetre Borković Azconával szemben 30 pontos lemaradásban várhatja az október 20-án és 21-én esedékes, barcelonai szezonzáró hétvégét – miután pedig a szerbnek elég rosszul sikerült a monzai hétvégéje, kettejük között ott van a mindkét futamot megnyert Jean-Karl Vernay is, akinek a hátránya 11 egységnyi.

Fotó: TCR EU Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2914266077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása