TCR EU - VERNAY DUPLÁZOTT, TASSI DOBOGÓS AZ ÚJABB MONZAI KÁOSZFUTAMON
TCR Europe 2018: Monza - 2. futam

2018-2018_monza_qualifying---2018_monza_9_attila_tassi_95.jpg

Magyar dobogóval zárult a mind Tassi Attila, mind Nagy Dániel számára küzdelmesnek ígérkezett és küzdelmesen indult TCR Europe-hétvége Monzában, ugyanis előbbi a második futamon felállhatott a dobogó legalsó fokára. Mindeközben Jean-Karl Vernay újabb győzelmet szerzett, amellyel a francia felzárkózott a bajnokság második helyére Mikel Azcona mögé, megelőzve egy buta hibát követően nullázott Dušan Borković-ot. A M1RA számára a vasárnapi viadal sem kecsegtetett sok jóval: Nagy és Baldan is a TOP-10-en kívül értek célba.

A második, fordított rajtrácsos verseny rajtjánál Francisco Abreu nagyon szépet rajtolt, így egyértelműen meg tudta őrizni a vezetést a Sports&You Peugeot-jával, az első kanyarkombinációt követően pedig Benjamin Lessennes és a bajnoki címért harcoló Dušan Borković zárkózott fel a portugálra. A tegnapi induláshoz hasonlóan ismét akadtak jó néhányan, akik az alternatív megoldást választották a célegyenes végi sikán teljesítéséhez.

Azonban a második kör elején a bajnokság szempontjából kulcsfontosságú momentum történt: Borković éppen Lessennes-t támadta volna a Rettifilo-sikánban, de a belga védekezett, így a szerb Target-pilóta Hyundaiját alaposan átpattogtatta a kerékvetően, majd a belga hondást is kitolta a sóderágyba a kanyar kijáratán. Borković ezzel defektet kapott és véget vetett a versenyének, míg Lessennes is pozíciókat veszített, teljessé téve az Autodis Racing by THX tragédiáját, mivel Stefano Comini már a rajt utáni métereken lelassult.

A harmadik kör elején Jean-Karl Vernay aztán átvette a vezetést Abreutól, így egy körrel később a biztonsági autó mögé az első öt helyezett Vernay, Abreu, Maxime Potty, Josh Files és Tassi Attila sorrendben sorakozott fel – ekkor a 14. és a 16. rajtkockából indult M1RA-pilóták közül Nicola Baldan már a 9. helyen haladt, Nagy viszont – két pozíciót rontva – a 18.-on. Mindezt azt követően, hogy a 2-es kanyarban Jens Reno Møller és Danny Kroes egymásra találtak, majd annak kijáratánál össze is akadtak, a dán Honda-versenyző futama pedig a szalagkorláton ért véget.

2018 Monza, TCR Europe Round 12

Watch the live streaming of 2018 TCR Europe Round 12 from Monza

Itt nézhető vissza a TCR Európa-kupa monzai második futama.

Két, biztonsági autó mögött megtett kört követően folytatódhatott a verseny. Az újraindítás után Vernay meglógott egy kicsit az élen, aki mögött Abreunak kellett védekeznie Pottyval szemben, hátrébb, az ötödik helyért meg a bajnoki éllovas Mikel Azcona Cuprájával maga mögé utasította Tassi Attilát. Egy kör múlva Potty újabb előzéssel próbálkozott Abreuval szemben, de a csata – amelyben a portugál szépen védekezett – azzal zárult, hogy Potty nem tudta bevenni az első sikánt, ami által a Peugeot-pilóta elé vágott. Abreut aztán a Lesmo-kanyarban elkezdték támadni a mögötte haladók: a két HELL-KCMG-Honda és Peter Terting simán el tudtak menni mellette, míg Azcona kisebb kakaskodás árán, Lessennes meg sehogy…

Történt ugyanis, hogy addig-addig játszották egymással a macska-egér harcot Abreu és Lessennes, amíg az Ascari-sikán kijárata nem bizonyult túlságosan szűknek kettejük számára – ennek levét meg a beugró belga itta meg, mivel nagy sebességnél rongyolt neki a gumifalnak a Hondájával. A #630-as rajtszámú Civic nagyon csúnyán összetört, így másodjára is pályára gördült a Safety Car.

A romos gumikorlát ellenére az utolsó szűk két perc plusz egy körre ismét a zöld zászló lépett érvénybe, ami után az első öt helyen nem történt változás, de mögöttük Abreu visszaelőzte Azconát. Aztán a Lesmo-kanyarokban Vernay mögött, Potty nemhogy a második helyről, hanem még a dobogóról is leszorult, mert Files és Tassi is megelőzte a Comtoyou Racing belgáját.

Abreu – aki közben kapott egy 10 másodperces stop&go büntetést, amely a leintés után 40 másodperces időbüntetéssé konvertálódott át – az utolsó körben Terting mellett is utat talált, majd Azcona is követte a példáját, mialatt Potty ügyködött azon nagy erőkkel, hogy legalább a bronzérmet visszaszerezze Tassi Attilától.

2018-2018_monza_race_1---2018_monza_r1_69_jean_karl_vernay_205.jpg

Jean-Karl Vernay vezető helyét viszont már nem tudta veszélyeztetni Files, így a francia audis megszerezte idei harmadik győzelmét is a TCR Európa-kupában a brit pilóta, és annak csapattársa, Tassi Attila előtt. A 19 éves magyar versenyző – aki az asseni győzelmével együtt már negyedjére állhatott dobogóra 2018-ban – mögött Pottyt, Azconát, Tertinget, Kris Richardot, Fabrizio Giovanardit, Reece Barr-t és a TCR UK-ből átruccanó Oliver Taylort rangsorolták még az első tízben.

A M1RA számára sajnos nem alakult szerencsésebben a vasárnapi viadalt sem: Nagy Dánielt a 12., újdonsült csapattársát, Nicola Baldant meg a 16. helyen intette le a kockás zászló.

Négy hét múlva, Barcelonában zárul a bajnokság, ahová a TCR Európa-kupa mezőnye úgy látogat el, hogy még hat versenyzőnek van matematikai esélye a bajnoki címre úgy, hogy az idei szezonban összesen még 55 Európa-kupa egység szerezhető:

  1. Mikel Azcona (spanyol, PCR Sport, Cupra) – 164 pont
  2. Jean-Karl Vernay (francia, Leopard Lukoil Team, Audi) – 145 pont (19 pont hátrány)
  3. Dušan Borković (szerb, Target Competition, Hyundai) – 144 pont (20 pont hátrány)
  4. Attila Tassi (magyar, HELL Racing Team with KCMG, Honda) – 121 pont (43 pont hátrány)
  5. Dániel Nagy (magyar, M1RA, Hyundai) – 114 pont (50 pont hátrány)
  6. Josh Files (brit, HELL Racing Team with KCMG, Honda) – 109 pont (55 pont hátrány)

A második verseny ideiglenes eredményei:

tcr_eu_2018_ita_r2.png

Fotó: TCR EU Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4514257371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása