F1 - HIVATALOS: NORRIS VÁLTJA VANDOORNE-T A MCLARENNÉL

nor-stv2.jpg

Hétfőn kora délután a McLaren megerősítette, hogy a 2018-as szezon végeztével kiadja Stoffel Vandoorne útját, aki annak ellenére, hogy 2015-ben rommá verte a GP2-es mezőnyt, a királykategóriában nem tudott igazán maradandót alkotni – ez viszont könnyen a belga F1-es pályafutásának végét is jelentheti. Nem sokkal később azt is bejelentette a wokingi csapat, hogy a Forma-2-es élmenő, Lando Norris veszi át a belga helyét.

Egy nappal az Olasz Nagydíj leintését követően bejelentést a McLaren, miszerint az év végén belga versenyzőjük, Stoffel Vandoorne az év végén távozik Wokingból. Vandoorne először a 2016-os Bahreini Nagydíj állt rajthoz a Forma-1-ben, Fernando Alonsót helyettesítve, élete első futamát pedig a 10. helyen fejezte be. 2017-ben aztán állandó versenyzői állást kapott a McLarennél, azonban az éjszakai verseny produkált bravúrjához képest két meglehetősen gyenge szezont produkált idáig, néhány jobb futamot kivéve.

„Hálás vagyok, amiért a McLaren bízott bennem az el öt évben. S noha nem értük el a remélt sikereket, nagyon élveztem az előző két szezont, mindenkivel nagyon jó a kapcsolatom a csapaton belül. A McLarennél töltött időm pályafutásomnak egy nagyszerű fejezete volt; hálás vagyok a lehetőségért, amit a csapat, Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa és Mansour Ojjeh biztosítottak nekem és aminek köszönhetően értékes Forma-1-es tapasztalatra tehettem szert, versenyzőként fejlődhettem. Szándékomban áll, hogy a hátralévő hét versenyen minden beleadjak, a jövő évi terveimet meg a megfelelő pillanatban be fogom jelenteni” – kommentálta a hírt Vandoorne.

stoffel_vandoorne_f1_grand_prix_belgium_qualifying_7vuwfqufmdvx.jpg

„Hálásak vagyunk Stoffel odaadó, kemény munkájáért és a McLarennél töltött ideje alatt tanúsított elkötelezettségéért. Személyében egy nagyon tehetséges versenyzőről beszélhetünk, aki hihetetlen sikereket ért el a nevelőszériákban. Büszkék vagyunk, hogy szerepet játszhattunk abban, hogy betörjön a Forma-1-be. Ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy nem adtuk meg a számára azokat az eszközöket, amellyel megmutathatta volna a valódi tehetségét, de az együttműködésünk során fantasztikus csapatjátékosnak bizonyult. Lenyűgöző a munkamorálja, nagyszerű reputációja van a csapaton belül, nagyon élveztük a vele való közös munkát” – kezdte gondolatait a 2015-ös GP2-bajnokkal kapcsolatosan Zak Brown, a McLaren vezére.

„Természetesen örültünk volna, hogyha több sikert érünk el közösen, de ez semmit sem fog változtatni azon, hogy ő örökké a McLaren családjának lesz a tagja. Most viszont ideje a jövőbe tekinteni, elsősorban a 2018-as szezonból hátralévő versenyekre, amelyeken Stoffel és Fernando nagyon keményen fogják nyomni, hogy a lehető legtöbb pontért harcolhassanak, mielőtt leengedjük az idei évre a függönyt, ebben biztos vagyok. A legjobbakat kívánom Stoffelnek pályafutásának következő szakaszaiban” – folytatta Brown.

Azt sosem fogjuk megtudni, hogy melyik fél akart szakítani a másikkal, merthogy az előző években igazándiból egyik sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ezzel a döntéssel Vandoorne igencsak veszélybe sodorhatja a Forma-1-es pályafutását, mivel önerőből egyedül a Sauberhez juthatott volna be, de a svájci csapat vezetősége épp a napokban szögezte le, hogy nem kívánják leigazolni a belgát. Helyzetén pedig az idei mérlege sem segít sokat, mivel az úgy fest, hogy eddig valamennyi időmérőn kikapott csapattársától, a kétszeres világbajnok Fernando Alonsótól, s csak 8 pontot tudhat neve mellett a spanyol 44 egységével szemben.

Eljött a hattyúdal Vandoorne számára?

lando_norris_f1_grand_prix_italy_practice_iqx1sbkqtjfx.jpg

Nem sokkal később azt is bejelentette a McLaren, hogy Vandoorne helyét 2019-től Lando Norris veszi át. A 18 éves brit pilóta tavaly csatlakozott a wokingi együttes pilótanevelő programjához, majd bajnok lett a Forma-3-as Európa-bajnokságban, amit követően a Forma-2-be igazolt a Carlin csapatához – jelenleg második a pontversenyben a Mercedes ifistája, George Russell mögött.

„Egy álom vált valóra azzal, hogy bejelentettek a McLaren pilótájaként. Habár már egy ideje a csapat része vagyok, ez mégis egy különleges momentum – egy olyan, aminek kapcsán eddig csak remélni tudtam, hogy valóra válik. Az izgalmas lehetőségért köszönetet szeretnék mondani a teljes csapatnak, valamint azért, amiért hisznek bennem. Rendkívül hálás vagyok a McLaren elkötelezettségéért, ami megmutatkozott a fejlődésemben, valamint tette azt, hogy tapasztalatot szerezzek egy Forma-1-es autóval a tesztek és az előző két versenyhétvége péntek edzéseinek keretein belül” – mondta Norris.

„Hiszünk Lando izgalmas tehetségében és potenciáljában, amik miatt mindenképpen a McLarennél akart tartani. Lando szerves része a tervünknek, aminek révén újra akarjuk építeni a Forma-1-es csapatunkat, ráadásul már most nagyon erős kapcsolatokat épített ki a csapaton belül” – fűzte hozzá Zak Brown. – „Lando és Carlos révén egy lenyűgöző duónk van, ugyanis a viszonylag fiatal koruk ellenére értékes tapasztalatot képviselnek, s mint a következő generációs McLaren-pilóták, előre fogják vezetni a csapatot. Addig is arra fókuszálunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a 2018-as szezon hátralevő részéből, ugyanis nagyon motiváltak vagyunk, látva az előttünk álló perspektívákat.”

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4014219361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása