F1 - A MERCEDES MEGVERTE A FERRARIT AZ ESŐS HUNGARORINGI IDŐMÉRŐN
Forma-1 2018: Magyar Nagydíj - Időmérő edzés

lewis_hamilton_f1_grand_prix_hungary_qualifying_rd5lxc9y4tmx.jpg

Megálljt tudott parancsolni Sebastian Vettelnek és a Ferrarinak a változékony időjárás – annyira, hogy a négyszeres világbajnok német pilóta csak a negyedik helyre kvalifikálta magát a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, amely Lewis Hamilton vezetésével kettős Mercedes-elsőséget hozott.

Nagyjából félórával az időmérő edzés vége előtt igencsak komolyan elkezdett esni az eső a Hungaroringen, így a 18 perces Q1-ben csak intermediate gumikon tudott pályára lépni a mezőny. Majd valamelyest száradásnak indult a pálya, aminek eredményeként az utolsó percekre előkerültek a slick abroncsok, amelyeken Sebastian Vettel volt a leggyorsabb 1:16.666-tal, a ferraris mögött Max Verstappen zárt a Red Bull-lal, valamint a két mercedeses, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton.

S miközben Fernando Alonso a kilencedik helyen jutott tovább, addig a másik McLaren-Renault-val Stoffel Vandoorne a 16. helyen pottyant ki, több mint félmásodpercet kapva a kétszeres világbajnok csapattárstól. A belgán kívül még kiesett Charles Leclerc a Sauber-Ferrarival, valamint a Force India pilótái, Esteban Ocon és Sergio Pérez, valamint a Williamsszel Sergey Sirotkin – érdekesség, hogy utoljára a 2015-ös spanyolországi időmérőn fordult elő az, hogy mindkét Force India kiesett már a Q1-ben.

A Q2 folyamán szinte már dézsából öntötték a vizet, s miután egyre fokozódott a csapadékmennyiség, az járt jól, aki már a 15 perces etap legelején kijött a pályára. Így tett például Sebastian Vettel, aki az első szakasz után a másodikat is az élen zárta. A német ferraris 1:28.636-os körétől bő két másodperccel maradt el a Renault spanyolja, Carlos Sainz, akit a harmadik és a negyedik helyen Verstappen és világbajnoki címvédő Hamilton követett.

Nem kis meglepetésre sokat profitált a Toro Rosso az esős kalamajkából: Pierre Gasly és Brendon Hartley az ötödik és a hetedik helyen mentek tovább az utolsó szakaszba, közrefogva Valtteri Bottast – ezzel a faenzai gárda a tavalyi szezonnyitó Ausztrál Nagydíj óta először képviseltethette magát mindkét autóval a Q3-ban, ahová még a sikánban megforgó Kimi Räikkönen és a két Haas-Ferrari jutott tovább. Ennek viszont nem örült Fernando Alonso, a Q1-ben a leggyorsabb körét lágy gumikon autózó Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson és az autóját a 10-es kanyarnál megtörő Lance Stroll, akiktől így elbúcsúztunk a negyedórás szakasz végén.

A Q3-ban mindenki használt esőgumikon merészkedett ki első ízben a pályára – az első mért körök után Räikkönen vette át a vezetést, Hamilton jött be másodiknak. Azonban amikor már csak három és fél perc volt hátra, a két mercedeses kijött egy vadonatúj szett esőgumiért, amellyel a labda Hamilton és Bottas oldalára került. Az első két szektorban a finn bizonyult gyorsabbak, azonban a britek négyszeres világbajnoka egy parádés harmadik szektorral több mint két és fél tizedmásodperces előnyre tett szert.

Ezzel Hamilton idén ötödjére, a Hungaroringen hatodjára, pályafutása során pedig 77. alkalommal kaparintotta meg a rajtelsőséget, Bottas második helye révén pedig a Mercedes hatvanadjára bérelte ki az első sort. A Ferrarinak pedig be kellett érnie a másodikkal, Räikkönen-Vettel felállásban. Az harmadik sorba Sainz és Gasly, a negyedikbe Verstappen és Hartley kvalifikáltak, a TOP-10 pedig a két Haas-Ferrarival lett teljes.

A Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnap 15 óra 10 perckor rajtol majd el; a 70 körös futam történéseit élőben követhetjük nyomon az M4 Sporton.

Az időmérő edzés végeredménye:

f1_2018_hun_q.jpg

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr10014147273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása