FE - VERGNE-É A SZEZONZÁRÓ, SEMMIBŐL LETT CSAPATBAJNOK AZ AUDI
Formula-E 2018: New York - 3. szabadedzés, 2. időmérő edzés, 2. futam

_l-r_lucas_di_grassi_and_daniel_abt_embracing_each_other_in_parc_ferme_after_audi_sport_abt_schaeffler_collect_the_sought_after_teams_title.jpg

Az újdonsült bajnok, Jean-Éric Vergne negyedik győzelmével ért véget a Formula-E negyedik szezonja, de ennek ellenére nem a Techeetah, hanem az Audi kaparintotta meg a konstruktőri trófeát – ezzel a németek csodaszámba menő bravúrt értek el, főleg azok után, hogy az idény első harmadában Lucas di Grassi és Daniel Abt egyaránt szenvedett.

ABB Formula E on Twitter

Highlights from a wet Sunday Practice 3 in New York City - will we have our first wet race in Formula E today? � #NYCEPrix https://t.co/HzsXgI5biB

A kora reggeli zivataroknak köszönhetően nedves pályán rendezték meg a Formula-E vasárnapi szabadedzését a New York-i pályán, amelynek során ketten is balesetet szenvedtek: előbb Sam Bird vágta neki a falnak a 14-es kanyarnál a DS Virgin Racing autóját, majd Felix Rosenqvist találta meg a palánkot a Mahindra Racing gépével a 11-es kanyarban.

A 45 perces gyakorlás végül Daniel Abt elsőségét hozta, aki 1:18.699-es idejével 97 ezredet adott a jaguaros Mitch Evansnek és majdnem három tizedmásodpercet az Andretti portugál versenyzőjének, Antonio Félix da Costának. Jean-Éric Vergne friss bajnokként a nyolcadik lett, Sébastien Buemi, Lucas di Grassi, Stéphane Sarrazin és André Lotterer mögött.

ABB Formula E on Twitter

Highlights from Qualifying for Sunday's 2018 Qatar Airways #NYCEPrix https://t.co/hDhk3HtuPd

Órákkal ezután meglehetősen szorosan alakult az idény utolsó időmérő edzése, ugyanis a Super Pole-ban Sébastien Buemi az 1:17.973-as körével mindössze négy századmásodperccel előzte meg André Lotterert és 58 ezredmásodperccel Jean-Éric Vergne-t – így a két Techeetah-versenyző a 2-3. helyen zárt, a két audist, Daniel Abtot és Lucas di Grassit megelőzve. Viszont utóbbiak közül Di Grassi már nem tudott mért kört futni, mivel nekiütközött a falnak.

Az időjárás-előrejelzések alapján ezt követően sokáig úgy tűnt, hogy veszélybe kerülhet az idényzáró futam, de végül nem kellett sort keríteni annak eltörlésére, sőt végül forró és napos körülmények között bonyolították le.

ABB Formula E on Twitter

For the final time in season four, we go green in New York City! #NYCEPrix https://t.co/cQveQwfdL1

A 43 körös verseny rajtjánál Jean-Éric Vergne kiváló rajtot fogott a harmadik rajtpozícióból, amellyel a célegyenes végén már elsőként tudott elfordulni. A pole pozíciós Sébastien Buemi öt körrel később pedig már csak a harmadik helyen haladt a Renault e.dams gépével, mert André Lotterer is elé került a másik Techeetah-Renault-val, miután megelőzte őt a 11-es kanyarban – azonban rövidesen kiderült, hogy a tapasztalt német pilóta nagyon csúnyán kiugrott a rajtnál, amely miatt a versenyirányítás egy 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtotta.

ABB Formula E on Twitter

@afelixdacosta and @LucaFilippiLF tangle and Luca collects @thereal_JDA, bringing an end to the race for @DragonRacing #NYCEPrix https://t.co/EKjOQPgdp6

Mindeközben a középmezőnyben kisebb csillaghullás vette kezdetét, mivel már az első alig néhány kört követően aktiválni kellett a teljes pályás sárga zászlót, mert előbb José Maria Lopez húzódott félre a 6-os kanyarnál a Dragon gépével, miután megsérült a felfüggesztése; később pedig Antonio Félix da Costa, Luca Filippi és Jerome d’Ambrosio ütköztek össze a 11-es kanyarnál – az olasz és a belga pilóta kiesett a versenyből, a portugál pedig a baleset okozásáért egy 10 szekundumos stop&go-ban részesült.

A 12. körre az élen Vergne több mint másfél másodperces előnyt épített ki, miközben a második helyért csatázva Lucas di Grassi a Brooklyn-egyenes végén bevetődött Buemi mellé és meg is előzte a svájcit a harmadik szezon bajnoka. Daniel Abt pedig rövidesen felzárkózott mögéjük negyediknek, azok után, hogy a rajtnál Di Grassin kívül a jaguaros Nelson Piquet-vel szemben is pozíciót veszített. Hét körrel később a német Audi-versenyző is elhúzott a második idény bajnoka mellett, aki ezzel visszaesett negyediknek, míg Di Grassi 1 másodpercre faragta le a lemaradását.

ABB Formula E on Twitter

@Sebastien_buemi uses his #FANBOOST on @Daniel_Abt for third and makes it stick! #NYCEPrix https://t.co/4nmnxH9Fsc

Az élmezőnyből Abt jött ki elsőként autócserére a 22. körben, Vergne, Di Grassi és Buemi hármasa pedig egy körrel később kerített sort a boxkiállásra. A Formula-E történetének vélhetően utolsó autócseresorozata nem eredményezett számottevőbb változást az élmenők sorrendjében, de nem sokkal később Di Grassi elkezdte komolyabb nyomás alá helyezni Vergne-t, miközben hátrébb Buemi és Abt szépen egymásra találtak: előbb Buemi előzött a FanBoost segítségével a 11-es kanyarban, de a harmadik pozíciónak nem örülhetett sokáig a svájci, mert pár kör múlva Abt visszajött elé köszönhető annak, hogy hibázott a 2-es kanyarban.

null

null

Jean-Éric Vergne meg nem egy necces szituációt átvészelve végül ki tudott védeni valamennyi támadást Di Grassival szemben, így a francia Techeetah-pilóta fél másodperces előnnyel húzta be a szezonzárót, amely számára a negyedik sikert jelentette az idényen belül. S miután Abt bejött harmadiknak, Lotterer meg csupán a kilencedik helyig tudott előrébb keveredni, az Audi két ponttal megnyerte a csapatbajnoki értékelést a Techeetah előtt – ezzel pedig a négygyűrűs márka szinte a sírból hozta vissza a szezonját és az első négy verseny fényében egyáltalán nem volt érdemtelen ez a győzelem.

Buemit negyedikként intették le Felix Rosenqvist, valamint a jaguaros versenyzők, Mitch Evans és Nelson Piquet Jr. előtt, a TOP-10-et pedig Nick Heidfeld (Mahindra Racing), Lotterer és Sam Bird (DS Virgin Racing) tette teljessé – a brit versenyző a harmatgyengén sikeredett záróhétvégéjével elveszítette még a második helyet is az összesítésben, egyetlenegy ponttal.

Az új Formula-E-éra kezdetét jelentő ötödik szezon december 15-én rajtol el, Szaúd-Arábiában.

A második New York-i futam végeredménye:

null

null

A negyedik szezon egyéni pontversenyének végeredménye:

 

null

null

A negyedik szezon konstruktőri pontversenyének végeredménye:

 

null

null

Fotó: FIA Formula E Media, Renault e.dams

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7714118887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása