F1 - LELEPLEZTÉK A FORCE INDIA AUTÓJÁT IS

fi5.jpg

Megvan a harmadik csapat is, amely bemutatta a 2017-es autóját. A Sauber és a Renault után ezúttal az elmúlt két-három év folyamán számos meglepetést okozó Force India volt a soros.

Szerdán délután a 10. Forma-1-es szezonjára készülő Force India a silverstone-i bázis közelében leplezte le a VJM10-es nevet viselő idei autóját, amelyen a csapat állítása szerint már 2016 májusában megkezdte a munkálatokat. 2016-tól 2017-re valamelyest megváltozott a kocsi színvilága - sokkal nagyobb szerepet kapott az ezüst szín, és kevesebbet a narancssárga. Emellett megjelent a cápauszony, és számottevően változott az első és a hátsó szárny, ezen módosítások pedig a szabályváltozásoknak tudhatóak be.

c5rwqqjweaelfq2.jpg

A tél folyamán változott a Force India versenyzőfelállása is, az idei évtől kezdve Nico Hülkenberg helyett a GP3-as bajnokságot 2015-ben megnyerő Esteban Ocon lesz a 2014 óta a csapat állandó tagjaként jegyzett Sergio Pérez csapattársa, miután a német továbbállt a Renault-hoz. A francia pilóta, aki egyébként a DTM-et is megjárta, még tavaly nyáron vetette meg a lábát az azóta már csődbe ment Manor Racing alakulatánál.

Kíváncsian várjuk, hogy teljesítmény terén mit tud produkálni idén a Force India, azok után, hogy 2015-ben az ötödik, tavaly pedig a negyedik pozícióban zárt a konstruktőri bajnokságban. Szakértők szerint a silverstone-i alakulat idén a Renault-val és a McLaren-Hondával lesz pariban.

Vijay Mallya, a Force India tulajdonosa pedig már most, a szezonrajt előtt hadat üzent a Renault-nak, amiért tegnap, az R.S.17 bemutatóján a francia gyártó ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul szegény csapatnak titulálta a silverstone-i bázist, amellett, hogy olyan kijelentést is tett, hogy valószínűleg a Force India- és a Haas-kaliberű idei büdzséjének a nagyja már el is ment a szabályváltozásokra: "Ma reggel olvastam egy nyilatkozatot, amelyben Cyril Abiteboul a Renault részéről azt mondta, hogy a Force Indiához hasonló, szegényebb csapatok szenvedni fognak a fegyverkezési versenyben. Öhm, sok szerencsét nekik! Talán majd kénytelen lesz visszavonni a szavait, ugyanis nem a fegyverzet mennyisége, hanem a minősége a fontos."

Mallya emellett a szegényes költségvetésű csapata idei céljairól is beszélt, amely az ötödik és a negyedik hely után már a konstruktőri dobogó lenne: "Ha nem álmodtunk volna nagyot, nem lett volna meg a negyedik hely tavaly. Már az is óriási eredmény, hogy a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari társaságában vagyunk, azonban mi továbbra is nagyot álmodunk. Egyetlen beszélgetésben, még privát esetében sem merült fel annak a lehetősége, hogy ne törhetnénk be a legjobb három közé. Természetesen ez lesz a célunk."

Képeken a Force India 2017-es gépe, a VJM10-es

Sergio Pérez, az istálló egyik versenyzője pedig az esemény folyamán arról beszélt, hogy a nagyobb aerodinamikájú autók jobban előtérbe fogják helyezni a versenyzők fizikális kondícióját: "Úgy néz ki, nehezebb lesz az idei autók vezetése fizikailag. Kemény kihívásnak ígérkezik, amely óriási nyomás alá fogják helyezni a versenyzőket, de már nagyon várom. Eléggé korán neki kellett vágnom emiatt a felkészülésnek, ugyanis az új autók annyit fognak gyorsulni, mintha a GP2-ről váltanánk a Forma-1-re. Teljesen más szint lesz. Alapvetően nagyon magas nehézségi erőkkel kell majd megküzdenünk ezen autókban, emiatt nagyon sok figyelmet fordítottam az érintett aspektusokra. Szükségünk lesz kitartásra és erőre, és készen kell állnunk mindenre - ennek érdekében pedig sok nyaki edzést csináltunk az állóképességet fejlesztő biciklizés és futás mellett."   

A mexikói a felkészülési folyamatok mellett kitért a Force India kiegyensúlyozottságára is, amelynek segítségével a csapat tavaly felül tudta múlni a nagy tradíciókkal bíró Williamst a konstruktőri negyedik helyért vívott küzdelemben: "Nagyon magabiztossá tesz az, hogy korábban máshol sohasem láttam ilyen nagy stabilitással rendelkező istálló. Remek érzés tudni, hogy a megfelelő emberek keményen dolgoztak - a szezont többé-kevésbé tűrhető módon kezdtük, de végül előléptünk a negyedik leggyorsabb erőnek. Várakozásaim szerint, újabb jó év áll előttünk."

Pérez után Ocon is megerősítette azt, hogy a 2017-es autók eléggé másképp fognak viselkedni, mint az előző Forma-1-es generáció versenygépei: "Igen, határozottan más lesz. A vezethetőségi stílusok hasonlítani meg a Forma-3-hoz, amely könnyedséget fog jelenteni számomra, ugyanis jobban fekszik nekem. Amikor átmentem a GP3-ba, akkor egy kicsivel többet szenvedtem, ugyanis hasonlított a 2015-ös vagy a 2016-os autókhoz, abból a szempontból, hogy több volt az erő, és kisebb a tapadás. Most pedig teljesen más lesz a vezetési stílus, ugyanis több lesz a tapadás, így pedig jobban tudjuk majd nyomni a kanyarokban is. Sokkal agresszívebben meg tudjuk majd támadni a kanyarokat, mivel a motorerő kisebb lesz a befolyásoló hatása. Ugyanakkor fizikai szempontból nehezebb lesz vezetni az idei autókat, legalább kétszer annyira, mint az előző években."

Holnap folytatódik az autóbemutatók sora a Mercedes idei gépével, a VJM08-assal, amelynek néhány részletéről publikált már fotókat a csapat a szurkolók csigázásának végett:

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2012282521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása