F1 - BEMUTATTÁK AZ ÚJ RENAULT-T, PROST KÜLÖNLEGES SZEREPBEN
Íme az új Renault R.S.17, illetve a csapat legújabb bejelentései!

15.jpg

Kedd délután a Renault leleplezte a 2017-es autóját, a vad sárga-fekete köntösbe burkolózó RS17-est, ezzel párhuzamosan pedig a csapat kitűzte az idei célt, döntött Sirotkin jövőjéről, Alain Prostot pedig különleges pozícióban jelentették be.

Immár egyértelműen kijelenthető, hogy véget ért a hónapokon át tartó, ínséges várakozás, ennek egyik jeleként ma már a Renault 2017-es gépéről is lehullt a lepel, amely az RS17-es nevet kapta. Egy londoni eseményen keretein belül történt meg a bemutató, amelyet a francia gyári istálló a Facebookon és a YouTube-on is élőben közvetített. Noha 15:30-kor kezdődött az esemény, a leplet csak néhány perccel 16:00 után rántották le a Renault idei versenyzői, akik Nico Hülkenberg és Jolyon Palmer lesznek. A képeket elnézve pedig megérte kivárni, míg a csapat vezetői, a támogatók, a versenyzők és a különleges szerepet kapó Alain Prost is megosztották gondolataikkal a nagyközönséggel.

A csapat részéről pedig Jerome Stoll, a Renault Sport Racing első számú embere pedig már a csapat idei céljairól is beszélt: "A célunk nagyon egyszerű, mivel ez az első alkalom, amikor teljes mértékben magunk készítettük el az új autót, így azt várjuk, hogy ötödikek leszünk a konstruktőri bajnokságban. Ehhez pedig megvan a csapatunk, a pilótáink, a partnereink, és a szervezetünk, amely Cyril Abiteboul és Bob Bell vezetése alatt áll, és megmondom őszintén, hogy már nagyon ki vagyunk éhezve a sikerre és a pódiumos helyezésekre. Úgy gondolom, nagyszerű évünk lesz 2017-ben, amely egy izgalmas és rendkívül fontos esztendő lesz. Tavaly már meghatároztuk a követendő irányt, és nagyon sokat invesztáltunk a csapatba annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a legjobb csapatokhoz. Számos szakembert leigazoltunk, az eredmények érdekében pedig újraszerveztük mindkét részlegünket. Ezek miatt pedig azt várjuk, hogy sikeres lesz a 2017. évi autónk."

Cyril Abiteboul, a Renault Forma-1-es alakulatának ügyvezető igazgatója pedig arra mutatott rá, hogy a 2016-os visszatérés óta abszolvált fejlődés mennyisége bebizonyította, hogy a csapat ambiciózusan lépked fel a ranglétrán: "Nagy nyomás volt a Renault-on, amikor megszületett a döntés arról 2016 elején, hogy visszatér a Forma-1 rajtrácsára. Ma már viszont a csapaton belüli harmónia tökéletes, és a kommunikáció is kitűnő. Egy csoportnyi ember küzd egy közös cél eléréséért. Mi vagyunk a leggyorsabban növekvő csapat a száguldó cirkuszban. A csapatlétszámot 25 %-kal növeltük, ezen tekintetben pedig mi vagyunk az élen a véleményem szerint." 

Abiteboul később a motorsport.com számára pár órával a bemutató után megerősítette, hogy 2016-ról 2017-re a Renault V6-os erőforrása számottevő fejlődésen ment keresztül, igaz, ebben a megbízhatóság kulcsfontosságú lesz: "Ami a motor, de csak is a motor teljesítményét illeti, három tizedmásodperces fejlődésre számítunk a tavalyi végéhez viszonyítva; az autó többi részével ez nincs összefüggésben. A szezon közben pedig további 3-4 tizedmásodperces fejlődést szeretnénk abszolválni."

alain_prost_2015_fia_formula_e_visa_london_ym5vc6dlycpx.jpg

Emellett a Renault csapata bejelentette, hogy korábbi versenyzőjük, a négyszeres világbajnok Alain Prost -, akit korábban az istálló új lehetséges csapatfőnökeként emlegettek, - különleges tanácsadói szerepet fog betölteni a 2017-es szezontól.

Jerome Stoll, a Renault Sport Racing elnöke dicsérő szavakkal fogadta a franciát, aki 2014 ősze óta a gyártó Formula-E csapatát igazgatja: "Alain óriási tapasztalattal és nagyszerű kapcsolatrendszerrel érkezik a csapatunkhoz, és a versenyzőkkel is szót tud érteni."

Prost pedig, akinek 1997 és 2001 között saját csapata is volt a Forma-1-ben Prost Grand Prix néven, - egyértelműen megnevezte a francia gyártó célját: "A legfontosabb az a Renault számára, hogy versenyképes legyen, és minél hamarabb futamot tudjon nyerni. Nem az első eset, hogy szerepet kapok a Renault-nál, de a munkám inkább a háttérből fog zajlani. Fontosnak tartom azt, hogy ott legyen valaki, aki hozzájárul a legjobb döntésekhez és stratégiákhoz, amelyek győztessé teszik a csapatot."

A négyszeres világbajnok egyébként jelen lesz majd a jövő hetén kezdődő előszezoni teszteknek az első napján, hétfőn, és már kíváncsian várja, hogy mit mondanak a pilóták, akik számára fizikailag nagyobb terhelést fognak jelenteni a gyorsabb kanyarok. Prost úgy véli, hogy a változás jót tehet a sportágnak, amely különösen a fiatalabb generációkat vonzhatja magához.

Prost érkezése pedig nem az első személyváltozás a Renault-nál az idei télen, ugyanis még korábban megerősítették a csapatfőnök Frederic Vasseur távozását, illetve azt, hogy az év folyamán, egészen pontosan július 3-án csatlakozni fog a csapathoz Pete Machin, mint a csapat új aerodinamikai vezetője.

sergey_sirotkin_renault_sport_formula_one_53saaxmfycfx.jpg

Arról is bejelentést tett az istálló, hogy a GP2-es bajnokság tavalyi bronzérmese, az orosz Sergey Sirotkin előléptetésben részesül: a tavalyi fejlesztőpilótai szerep után az idei évben már a Renault harmadik számú versenyzője lesz. Sirotkin az összes Forma-1-es helyszínre ki fog látogatni ennek köszönhetően, pár pénteki első szabadedzésen pedig majd az R.S.17-es volánja mögé is beülhet.

"Nagyon jó tapasztalatink voltak a közös munkában a tavalyi évben, erre az alapra építve pedig előrelépést tettünk meg a 2017-es szezonra, mégpedig egy új szereppel. Szerintem senkit sem lep meg az, hogy az a célom, hogy 2018-ban megvessem a lábam a Forma-1-ben. Ezen ügyködöm, és azért vagyok itt, hogy tanuljak és segítsek a csapatnak a fejlődésben." - nyilatkozta Sirotkin.

Sirotkin jövője mellett pedig a Renault ismertette a junior csapatának a felállását is. A francia istálló ifjú növendékei az idei évben Jack Aitken és a tavalyi év közepe folyamán Sun Sue Yang lesznek, de várhatóan majd Oliver Rowland is élvezni fogja a manufaktúra támogatását. Aitken idén a GP3-ban fog versenyezni, míg Yang a Forma-4-es Európa-kupában, egyetemben Max Fewtrell-lel és Jarno Opmeerrel.

Aki pedig esetleg lemaradt volna a Forma-1 világának tegnapi híreiről, az első csapat a Sauber F1 Team volt, amely valódi képeken mutatta meg a 2017-es autóját. Miután a svájci istálló 25. évfordulóját tölti idén a száguldó cirkuszban, a C36-os különleges festést kapott, amelyben a kék és a fehér színek dukálnak, némi arannyal megspékelve. A Sauber idei versenyzői Marcus Ericsson és Pascal Wehrlein lesznek, bár utóbbi esetében még kétséges, hogy mikor fog tudni nekivágni az idei szezonnak a Bajnokok Tornáján történt balesete után.

A svájci csapatnak pedig nem lesz egyszerű dolga annak kapcsán, hogy elérje célját, amely a középmezőnyhöz való felzárkózás, ugyanis a C36-os gépeket a Ferrari tavalyi V6-os erőforrása fogja hajtani. Tavaly pedig láthattuk a Toro Rosso esetében, hogy minden pályán körülbelül 15-20 kilométer/órányi hátrányt jelentett az előző évi hajtás használata.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2712279911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása