WTCC - EGY BOHÓZAT UTÁN NORBI MARADT NEGYEDIK AZ ÖSSZETETTBEN

15181321_1461484783880925_3246331779659664699_n.jpg

Nem sokon, de nem is Michelisz múlt, viszont végül elúszott a dobogó a Túraautó Világbajnokság összetett értékelésében a dobogós pozíció. Viszont Norbi mellett büszkék lehetünk a Zengő Motorsport versenyzőire, Nagy Danira és Ficza Ferire, akik két 11. hellyel távozhattak a szezonzáró katari helyszínről.

Magyar idő szerint pénteken este kerültek megrendezésre a szezonzáró Katari Nagydíj futamai. Először a fordított rajtrácsos nyitóversenyre került sor, ahol a Sebastian Loeb Racing versenyzője, Tom Chilton várhatta a piros lámpák kialvását a pole pozícióból, megelőzve a ladás Gabriele Tarquinit, valamint volvós Robert Dahlgrent. A villanyfényes futamnak Michelisz Norbi a gyári Hondával a 6. pozícióból vághatott neki, míg a Zengő Motorsport pilótái, Ficza Feri és Nagy Dani a 16., illetve a 17. rajtkockából.

15193432_1316416608388964_2746958184937062123_n.jpg

A lámpák kialvása után Tom Chilton megőrizte a vezetést a Citroënnel, miközben mögötte a hondás csapattársak, Huff és Monteiro csatáztak - a küzdelemből pedig a 2012-es világbajnok jött ki jobban. Monteiro számára viszont ez az egy pozícióvesztés semmi volt ahhoz képest, ami utána történt vele: a 7-es kanyarban Monteiro megpöccintette Lopez autóját, majd keresztbe forgatta magát rajta, melyet követően összeakadt Valentével és egy gumibálát is telibe kapott a Civic hátuljával. Monteiro és Valente is kiestek a versenyből, viszont Monteiro autója olyan szinten sérült és ezáltal mozgásképtelenné vált, hogy piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot egy jó 15 perc erejéig, melyet követően biztonsági autós újraindítás történt.

Az újraindítás pedig egy pozíciócserével indult, ugyanis a célegyenes végén Tarquini bevágott a belső ívre és levadászta Chiltont. Egy körrel később pedig Norbi ugyanitt próbálta megelőzni a volvós Dahlgrent, amikor a 4. helyért csatáztak - emiatt pedig Dahlgren visszaesett csapattársa, Björk mögé, az utolsó WTCC-futamát teljesítő Muller pedig mindannyiuk mellett elment nevető negyedikként.

Tarquini eközben az élen szép csendben elhúzott a többiektől, és körök alatt 5-7 másodperces előnyre tett szert. Chilton pedig egyszer csak azon kapta magát, hogy már Huff ellen kell védekeznie a második hely megtartásáért. Huff a hátralévő körök folyamán többször is megkísérelte honfitársa megelőzését, ám Chilton minden támadást ki tudott védeni.

15109552_927328437367350_6647408528768147114_n.jpg

Gabriele Tarquini pedig még szerzett egy győzelmet a Ladának a márka utolsó hétvégéjén a Túraautó Világbajnokságban. Az erősen kérdőjeles jövőképpel rendelkező olasz pilóta 5.3 másodperccel előzte meg a kockás zászlónál a Sebastien Loeb Racing versenyzőjét, Tom Chiltont, aki mögött a hondás Rob Huff lett a harmadik. Yvan Muller negyedikként ért célba, megelőzve a hondás Michelisz Norbit, aki egy 5. hellyel megközelítette 3 pontra a pontverseny harmadik helyén álló Monteirót.

A magyar pilóta mögött a két Volvo futott be, majd a ladás Nicky Catsburg. José Maria Lopez a sérült Citroënt behozta kilencediknek, az utolsó pontot pedig James Thompson csípte el. 

Noha a pontszerzés elmaradt, de ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújtott a Zengő Motorsport két versenyzője, Nagy Dani és Ficza Feri. Előbbi sokáig pontszerző pozícióban haladt, de végül 11. lett, míg utóbbi a 13. helyen látta meg a kockás zászlót.

Valamivel később megrendezték a katari főversenyt, amely a WTCC 2016-os szezonjának az utolsó viadala volt. Az időmérő edzés végeredményének megfelelően az első rajtkockából a Sebastien Loeb Racing marokkói versenyzője, Mehdi Bennani indulhatott, pályafutása során először. Mellőle a volvós Thed Björk, mögülük pedig a két gyári Citroën-pilóta, José Maria Lopez és Yvan Muller vághattak neki a futamnak, megelőzve a három gyári hondást, Michelisz Norbit, Rob Huffot és Tiago Monteirót.

15171291_1316417171722241_3678927023900600548_n.jpg

Bennani pedig ezúttal nem "bennanizta el" a nagy lehetőséget, és nem követett el hibát a rajtnál: könnyedén megőrizte a vezetést Lopez előtt, aki meg lerajtolta Björköt. Viszont nemsokára be kellett küldeni a biztonsági autót, ugyanis Robert Dahlgren megállt a pálya közepén, miután az SLR-Citroënnel Tom Chilton nekiment.

Az 5-ös kanyarban pedig két ladás, Hugo Valente és Nick Catsburg akadtak össze, és szaladtak ki "kéz a kézben" a kavicságyba. A francia felfüggesztéstöréssel kapásból kiesett vélhetően utolsó WTCC-futamán, míg a holland egy defekttel, de folyatni tudta.

A verseny pedig a 4. körben folytatódott. Ekkor Bennani egy kisebb előnyre tudott szert tenni, ugyanis Lopeznek Björkkel szemben kellett védekeznie. Michelisz Norbert pedig tőle szokatlan agresszivitással, de megelőzte Yvan Mullert a negyedik helyért. Egy körrel később pedig a négyszeres világbajnoknak korábbi csapattársával, Tiago Monteiróval küzdött meg, aki előbb veszített, majd nyert egy pozíciót Tarquinivel szemben.

A hatodik körben pedig Björk megelőzte Lopezt a második helyért, majd utolérte Mehdi Bennanit is, és körökön át támadta a marokkóit. Egészen addig minden esélye megvolt Björknek a győzelemre, amíg két körrel a leintés előtt nem hibázott egyet.

Mindeközben Michelisznek intenzíven figyelnie kellett a visszapillantót, nehogy Yvan Mullerék meglepjék őt - igaz, végül a magyar pilóta egy kicsit le tudta szakítani a franciát. Az utolsó kör még úgy vette kezdetét, hogy Michelisz Norbi élete legjobb pontversenybéli helyezését szerezheti meg egy 3. hely formájában, viszont pár kanyarral a vége előtt Muller elengedte korábbi csapattársát, Monteirót, aki így előrelépett az 5. helyre és összetettben letaszította Norbit a harmadikról.

A manőver szándékosságára pedig uralhat a Citroën Twitter-bejegyzése: "Muller egy ajándékkal kedveskedett Monteirónak... Ez az ötödik hely ugyanis számára a 3. helyet jelenti az összetettben!"

Ugyanakkor ez Muller és Monteiro összjátéka semmiképpen sem mondható szabálytalanságnak, ugyanis a szabálykönyv nem mondja ki azt, hogy valaki nem engedheti el a versenyzőtársát. Az már egy másik kérdés, hogy ez a dolog Michelisz Norbival szemben abszolút sportszerűtlen volt, illetve egy FIA világbajnoki eseményen nem ily módon kéne eldőlnie a harmadik hely sorsának... De még ez sem adhatna okot arra az ordenáré, alpári, nyomdafestéket nem tűrő hangnemre, ahogy a magyar szurkolók megnyilvánultak a sportág, valamint Yvan Muller közösségi oldalán - ugyanis ezzel amellett, hogy saját magukat, de Michelisz Norbit is lejáratják, mondván, milyen szurkolói vannak... Arról nem is beszélve, hogy ha egy másik versenyzővel szemben követtek volna el hasonló disznóságot, akkor valószínűleg mi magyarunk csak legyintettünk volna, sőt, ha Michelisz Norbi javára történt volna egy hasonló bohózat, akkor annak elkövetőjét valószínűleg már az egekig magasztalta volna a magyar szurkolósereg. Egy szónak is száz a vége: Mullerék nem voltak sportszerűek, de a magyar szurkolók közösségi médiában tanúsított megnyilvánulásai pedig egyszerűen megbotránkoztatóak.

15181142_927328444034016_8131701731444338364_n.jpg

Ami pedig a végeredményt illeti: Mehdi Bennani magabiztos versenyzéssel behúzta az utolsó futamot 2016-ban, Thed Björk pedig behozta második helyre a Volvót Lopez, Michelisz, Monteiro és Muller előtt. Tarquini az egyetlen egyben maradt Ladával a hetedik lett Rob Huff-ot megelőzve. A legjobb tíz sorrendjét pedig két Chevrolet-pilóta, Tom Coronel és James Thompson tették teljessé.

A rajt utáni kavarodásnak köszönhetően a Zengő Motorsport részéről ezúttal Ficza Ferenc került kedvező, pontszerző pozícióba, ám azt végül nem tudta megtartani, és 11. lett. Nagy Dani nem volt sokkal mögötte egészen addig, amíg nagyjából féltávnál össze nem ment Demoustier-vel. Végül a 18 éves pilóta a 15. lett, egykörös hátrányban.

Ezennel pedig véget ért a Túraautó Világbajnokság 2016-os szezonja, melyet Michelisz Norbi a negyedik helyen zárt - gratulálunk neki! Ami a bajnokságot illeti, egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, de remélhetőleg a mostani kétséges helyzetnek "happy end" lesz a vége.

A nyitófutam végeredménye:

wtcc_2016_katar_nyitofutam_vegeredmenye.jpg

A nyitófutam összefoglalója:

A főfutam végeredménye:

wtcc_2016_katar_fofutam_vegeredmenye.jpg

A főfutam összefoglalója:

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8711998894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása