F1 - ELHUNYT CHRIS AMON

cats.jpg

73 évet élt. Az egyik legtehetségesebb olyan pilóta volt a Forma-1-ben, aki egyszer sem tudott felállni a dobogó legtetejére.

Elsőként az új-zélandi újságok számoltak be a hírről, miszerint a korábbi Forma-1-es versenyző, Chris Amon 73 éves korában eltávozott az élők sorából - szerda reggel hunyt el a rotourai kórházban. A család szóvivője elárulta, hogy már évek óta rákkal küzdött Amon, de ennek ellenére rendszeresen figyelemmel kísérte a Forma-1 történéseit.

Chris Amon 1943. július 20-án született, a Forma-1-ben pedig 1963 és 1976 között tevékenykedett aktív pilótaként. 108 nagydíjon volt ott, de csak 97 futamon állt rajthoz. Ezen 13 év alatt pedig nem kevesebb, mint 12 csapatnál versenyzett a Forma-1-ben, mégpedig a következőknél: Reg Parnell Racing, Ian Raby Racing, Cooper, Amon, Ferrari, March, Matra, Tecno, Tyrrell, BRM, Ensign, Wolf.

cats14.jpg

Az új-zélandi azon versenyzők közé tartozott, akik óriási tehetségek voltak, de nyerni sohasem tudtak. Viszont a dobogóra 11 alkalommal állhatott fel, ebből háromszor annak a második fokára. Ötször indulhatott a pole pozícióból pályafutása során és 3 versenyen is ő futotta meg a leggyorsabb kört. Legjobb szezonját 1970-ben zárta, amikor nyolcadik lett a pontversenyben a March színeiben.

Ami pedig a Forma-1-ben nem jött össze, az a hosszútávú versenyzés világában igen, ugyanis 1966-ban elsőként intették le a WEC Le Mans-i 24 órás versenyén, csapattársa pedig a szintén legendás Bruce McLaren volt.

1993-ban kitüntették a Brit Birodalom Rendje lovagrend tagjává a motorsportban való áldozatos munkájáért, két évvel később pedig hazájában beválasztották a sportoló Hírességek Csarnokába.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr528932072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása