F1 - ELŐZETES: 2016 EURÓPAI NAGYDÍJ

xpb_817651_1200px.jpg

Íme az idei nyolcadik verseny, a Bakui Nagydíj előzetese!

Kétségtelen, hogy a hétvégén a WEC Le Mans-i 24 órás versenye lesz a legnagyobb durranás, de a Forma-1 is egy kihívásokkal és drámákkal teli hétvégével kecsegtethet, a debütáló Baku Street Circuit révén. Az már egy másik kérdés, hogy miért pont egy hétvégére szervezték a két eseményt. Most ebben a cikkben koncentráljunk a Forma-1-re!

Pályabejáró

baku.jpg

A hétvégén fog bemutatkozni a Baku Street Circuit a Forma-1-ben. A 6003 méter hosszú vonalvezetés tartalmaz 20 trükkösebbnél trükkösebb kanyar, több rövid, valamint egy 2,1 kilométer hosszú egyenest, utóbbiban akár a 350 kilométer/órás sebességet is elérhetik a versenyzők. Mindemellett nem kevés előzési ponttal kecsegtet a pálya.

A világ egyik, ha nem a leggyorsabb utcai pályája lehet a bakui, ugyanakkor a leginkább kihívásokkal teli és a legveszélyesebb is. 

Így összességében minden megvan ahhoz, hogy egy fordulatos, drámai futamot lássunk. Remélhetőleg nem sikerült túl veszélyesre a pálya, ugyanis néhány pilóta a makaói pályához hasonlította, amely a WTCC-ben sok-sok éven át szezonzáró helyszínként funkcionált. Nagyon valószínű, hogy a mostani nem lesz egy balesetmentes hétvége.

Esélylatolgató

Papíron nagyon úgy néz ki, hogy a Mercedes és a Ferrari között bontakozhat ki komolyabb csata az Európai Nagydíjon. Az olaszok közel voltak a németekhez már az előző helyszínen, Kanadában is, ahol szintén meghatározó szerepe volt a motorerőnek. Azonban a Red Bull ezúttal nemigen fog beleszólni az élcsatákba, ezt pedig ők maguk is tudják - az energiaitalosok Achilles-sarka a 2,1 kilométeres egyenes lehet, ahol Dr. Helmut Marko becsélesei szerint 1,2 másodpercet veszíthetnek a nagy bikák.

Ugyanakkor a valóságot nézve szinte megjósolhatatlan, hogy ki lesz a nyertese az azeri futamnak, ugyanis itt tényleg bármi megtörténhet - a trükkös Baku Street Circuit még a legnagyobb pilótákat is hibára késztetheti. 

Ami pedig további problémákat vethet föl, az a Pirelli-gumik biztonsága. A gumicég sportigazgatója, Paul Hembery már a hétvégét megelőzően kijelentette, hogy nem áll módunkban vállalni, ha a 30-40 fokos melegben a vasárnapi futamon az abroncsok nem fogják bírni a nyomást...

Adatbank

A legfontosabb tudnivalók a bakui pályáról

  • Pálya neve: Baku Street Circuit
  • Első futam: 2016
  • Körök száma: 51
  • Pályahossz: 6003 méter = 6.003 kilométer
  • Versenytáv: 306.306 kilométer
  • Körrekord: -
  • Irány: óramutató járásával ellentétes

Egyéb érdekességek a bakui pályával kapcsolatosan

  • Üzemanyag-felhasználás: 1.96 kg / kör
  • Legmagasabb sebesség: 351 km/óra
  • Padlógázos szakaszok aránya egy körön: 69%
  • Kanyarban maximum n.a.
  • Esély a Safety Car-ra: n.a.
  • Sebességváltások - átlag: 76 db / kör

Gumikkal kapcsolatos tudnivalók, gumiválasztások

ck65rbqweaaz2ca.jpg

aze-selected-sets-per-driver-gb-nero.jpg

Program

2016.06.17., PÉNTEK

11:00 - 12:30

1. SZABADEDZÉS

15:00 - 16:30

2. SZABADEDZÉS

2016.06.18., SZOMBAT

12:00 - 13:00

3. SZABADEDZÉS

15:00 - 16:00

IDŐMÉRŐ EDZÉS

2016.06.19., VASÁRNAP

15:00 -

FUTAM

 

A Forma-1-et pedig ezúttal nem az M4 Sporton, hanem a Duna TV-n kell keresni, a Labdarúgó EB miatt. A Dunán a második edzés felvételről lesz leadva pénteken 22:05-től, míg az időmérő és a futam élőben lesz közvetítve. A kommentátorállásban pedig Szujó Zoltán és Wéber Gábor lesznek, ahogyan azt az elmúlt bő 3 évben megszokhattuk.

Betétprogram(ok)

  • GP2

DRS-zónák

  • 1.: A 2-es és a 3-as kanyar közötti egyenesben
  • 2.: A célegyenesben

Negyedik versenybíró

Az Európai Nagydíjon az FIA versenybíráinak dolgát Derek Daly segíti majd negyedik sportbíróként. A volt ír Forma-1-es versenyző 49 nagydíjhétvégén vett részt a Williams csapatával. A Száguldó Cirkusz elhagyása után az amerikai Champ Car-ban folytatta pályafutását, ahonnan 1990-ben vonult vissza. A most 58 éves Daly azóta szakkommentátorként dolgozik, valamint a Daly Academy üzemeltetésével foglalkozik. 

Sajtótájékoztatók

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 13 órától): Sebastian Vettel (Ferrari), Fernando Alonso (McLaren), Valtteri Bottas (Williams), Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso), Nico Hülkenberg (Force India), Rio Haryanto (Manor).

A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 17 órától): Eric Boullier (McLaren), Gene Haas (Haas), Frederic Vasseur (Renault), TBA (Pirelli), Claire Williams (Williams), Toto Wolff (Mercedes).

A várható időjárás

Péntek: enyhén felhős, 22-27 °C
Szombat: napos, 21-29 °C
Vasárnap: napos, 22-31 °C

Ezúton minden kedves Olvasónknak jó szurkolást és kellemes szórakozást kíván a Braking News F1 csapata! 

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr188814266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása