F1 - ELŐZETES: 2016 SPANYOL NAGYDÍJ

e2s_4749_custom.JPG

Íme az idei ötödik Forma-1-es futamnak, a Spanyol Nagydíjnak az előzetese!

A hétvégén a Forma-1 mezőnye megérkezik az "öreg kontinensként" emlegetett Európába, s Barcelonában fognak megmérkőzni a versenyzők, a 67. világbajnoki szezon 5. versenyhétvégéjén. Az előző négy hétvégét egyértelműen Nico Rosberg dominálta, így sokak fejében már csak egy kérdés jár, hogy meglesz-e az idei ötödik győzelem is a német pilóta számára, vagy valaki megtöri dominanciáját.

A pálya

1991 óta, azaz immár 25 éve rendeznek Spanyol Nagydíjat a Circuit de Barcelona-Catalunya pályán. Az óramutató járásával megegyező irányú katalán aszfaltcsík hossza 4655 méter, vonalvezetésében pedig 16 kanyar található. Noha nemigen szoktak ezen a helyszínen elképesztően izgalmas versenyek lenni, de ennek ellenére a kalendárium egyik legfontosabb helyszínéről beszélünk, ugyanis már évek óta bonyolítanak le előszezoni teszteket a pilóták, s tavaly már szezonközi gyakorlást is tartottak itt, ahogyan idén is fognak, a versenyhétvégét követő kedden és szerdán. Másrészt, a csapatok általában ekkor szokták bevetni az első nagyobb fejlesztési csomagjaikat. A gumi és fék szempontból a legkevésbé sem kíméletes barcelonai pálya két hosszú egyenessel, valamint különböző karakterisztikájú kanyarokkal rendelkezik.

1462286415707.png

Nico Hülkenberg így nyilatkozott a GPUpdate.net lapnak a barcelonai helyszínről:

"Mi már eltöltöttünk egy pár hetet Barcelonában a téli tesztek alatt, azonban amikor visszatérünk ide a verseny alkalmával, minden teljesen más.

Az autók fejlettebbek, a hőmérséklet melegebb, neked pedig keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy megtaláld a legideálisabb beállítást.

Itt sokat számít a magabiztosság, ugyanis nem érzed magad teljesen kényelmesen az autóban, akkor az meg fog látszani a köridőkön."

Esélylatolgató

f1spain2015_hz_08209_custom.jpg

Az idei évben eddig látottak alapján Nico Rosbergnek minden esélye megvan arra, hogy Barcelonában behúzza idei ötödik, és zsinórban 8. győzelmét, főleg annak ismeretében, hogy a tavalyi évben is viszonylag könnyen győzni tudott itt a Mercedes pilótája. Ugyanakkor a regnáló világbajnokról, Lewis Hamiltonról sem feledkezhetünk meg, aki már szívesen kikeveredne pechszériájából, és utánaeredne a németnek a világbajnoki pontversenyben. Ezen a pályán már a brit is győzni tudott egyszer, 2014-ben. Azonban azt nem tudni, hogy ez a hétvége mit fog hozni kettejük párharca kapcsán...

A Ferrarinak pedig egyelőre a legnagyobb baja a megbízhatóság és a szerencse hiánya, így az is eléggé megjósolhatatlan, hogy mi vár Vettelre és Raikkonenre a hétvégén, de normál esetben a Mercedes - Ferrari erősorrend borítékolható. Még az is kérdéses, hogy a német és az olasz márka mögött mi lesz a sorrend.

Adatbank

A legfontosabb tudnivalók a spanyol pályáról

  • Pálya neve: Circuit de Barcelona-Catalunya
  • Első futam: 1991
  • Körök száma: 66
  • Pályahossz: 4655 méter = 4.655 kilométer
  • Versenytáv: 307.104 kilométer
  • Körrekord: 1:21.670 - Kimi Räikkonen (Ferrari, 2008)
  • Irány: óramutató járásával megegyező
  • Tavalyi győztes (2015): Nico Rosberg, Mercedes | Tavalyi pole pozíciós (2015): Nico Rosberg, Mercedes

Egyéb érdekességek a spanyol pályával kapcsolatosan

  • Üzemanyag-felhasználás: 1,52 kg / kör
  • Legmagasabb sebesség: 335 km/óra
  • Padlógázos szakaszok aránya egy körön: 53%
  • Kanyarban maximum G-erő: 3.6 G, 3-es kanyar
  • Esély a Safety Car-ra: 17%
  • Sebességváltások - átlag: 52 db / kör
  • A rajtvonal és az 1-es kanyar közti távolság: 726 méter

Gumikkal kapcsolatos tudnivalók, gumiválasztások

05-spanish-preview-4k-en.jpg

05-spanish-selected-sets-per-driver-4k-en.jpg

Így állnak a pilóták a motorkomponensekkel

pf_motorhelyzet.jpg

Program

2016.05.13., PÉNTEK

10:00 - 11:30

1. SZABADEDZÉS

14:00 - 15:30

2. SZABADEDZÉS

2016.05.14., SZOMBAT

11:00 - 12:00

3. SZABADEDZÉS

14:00 - 15:00

IDŐMÉRŐ EDZÉS

2016.05.15., VASÁRNAP

14:00 -

FUTAM

 

Az eseményekről Magyarországon az M4 Sport élőben fog közvetíteni. A kommentátorállásban pedig Szujó Zoltán és Wéber Gábor lesznek, ahogyan azt az elmúlt bő 3 évben megszokhattuk.

Betétversenyek

  • GP2
  • GP3
  • Porsche Szuperkupa

DRS-zónák

  • 1.: A célegyenesben
  • 2.: A hátsó egyenesben

Negyedik versenybíró

A Spanyol Nagydíjon Martin Donnelly lesz az FIA segítségére, mint negyedik versenybíró. Az északír mindössze 13 futamot teljesített a királykategóriában, az 1989-1990-es szezonokban, utóbbi esztendőben egy hatalmas baleset miatt véget ért a karrierje. A Spanyol Nagydíjon elszenvedett baleset után már csak egy pár BTCC-futamon indult, jelenleg akadémiát üzemeltet. Donelly legutóbb a szezonnyitó ausztrál versenyen töltötte be ezt a pozíciót.

Sajtótájékoztatók

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 15 órától): Fernando Alonso (McLaren), Lewis Hamilton (Mercedes), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Kevin Magnussen (Renault), Carlos Sainz (Toro Rosso), Max Verstappen (Red Bull).

A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 16 órától): Cyril Abiteboul (Renault), Maurzio Arrivabene (Ferrari), Robert Fernley (Force India), Yusuke Hasegawa (Honda), Christian Horner (Red Bull), Toto Wolff (Mercedes)

A várható időjárás

Péntek: enyhén esős, 13-20 °C
Szombat: enyhén felhős, 14-21 °C
Vasárnap: enyhén felhős, 13-20 °C

Ezúton minden kedves Olvasónknak jó szurkolást és kellemes szórakozást kíván a Braking News F1 csapata! 

 

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr558708386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása