F1 - ROSBERG KÖNNYEDÉN NYERTE A SZEZONZÁRÓT HAMILTON ÉS RAIKKONEN ELŐTT!

nico_rosberg_f1_grand_prix_abu_dhabi_fw4fmat9i6l.jpg

Nico Rosberg megnyerte a Mercedesszel a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat, és sorozatban harmadik alkalommal tudott győzni. A második helyen brit csapattársa, Lewis Hamilton zárt, megelőzve a Ferrari finn versenyzőjét, Kimi Raikkonent. Sebastian Vettel a másik SF15-T-vel a negyedik helyre zárkózott fel a 15.-ről.

A Forma-1 történetének hetedik Abu Dhabi Nagydíja a hagyományoknak megfelelőn naplementében kezdődött meg, hogy a futam közben már reflektorfényár nyújtson gyönyörű látványt.

f1-abu-dhabi-gp-2015-race-start.jpg

Az idei utolsó, 19. futamon a Mercedes német pilótája, Nico Rosberg sorozatban hatodjára indulhatott pole pozícióból, a bajnoki tabella második helyezettje pedig simán megőrizte a vezetést, főleg úgy, hogy egy picit beragadt a rajtnál csapat- és vetélytársa, Lewis Hamilton, a britnek már-már a visszapillantót kellett lázasan figyelnie, nehogy a második sorból induló Raikkonen - Perez duó elé keveredjen, de végül megőrizte a második helyet. A mezőny második felében volt egy koccanás a 1-es kanyarban, mégpedig Fernando Alonso ütötte ki Pastor Maldonadót a versenyből a McLaren-Hondával, melynek következményeként a Lotus hátsó felfüggesztése tropára ment, a venezuelai pedig idén 9. alkalommal esett ki. Fernando Alonso sem járt jól, ugyanis máris az elején be kellett iktatni egy kerék- és orrkúpcserét. A stewardok meg is büntették a spanyol világbajnokot, aki emiatt nem tapsikolt örömében, ugyanis elmondása szerint a dominót az őt eltaláló Felipe Nasr indította el. Az első körökben pedig az üldözőcsapat tagjainak a helyezkedései kerültek középpontban.

cu-3vzowcaadvp8.jpg

Aki számára nagyon nem jött össze a futam első ötöde, az Valtteri Bottas, aki az első körökben való helyezkedésekből nagyon rosszul jött ki, majd a 9. körben, első bokszkiállásánál a Williams szerelőcsapata figyelmetlenül engedte ki a finn pilótát, aki így nekikoccant Jenson Button McLaren-Hondájának. A finn pilóta első vezetőszárnyának a fele letört, így a kör végén vissza kellett térnie a depóba ismételten egy orrkúpcsere okán. Az FIA az incidensért Bottast egy 5 másodperces időbüntetéssel sújtotta, melyet a következő kiállásánál kellett letöltenie.

Az első etapot játszi könnyedséggel uralta Nico Rosberg Lewis Hamiltonnal szemben az élen, azonban a második harmadban már nem volt olyan könnyű dolga a németnek, ugyanis Hamilton egy majd' 9 másodperces dolgozott le. Végül a Mercedes Nico Rosberget a 32. körben kimentette Hamilton elől, és megkapta a friss abroncsokat. Hamilton ekkor határozta el azt, hogy eltolja a következő bokszkiállását, végül 10 körön át halogatta azt, utána a taktikát illetően döntés elé került. Az angol szerette volna aktuális gumijain befejezni a versenyt, ám a Mercedes ebbe nem egyezett bele, ahogy abba sem, hogy Sebastian Vettel taktikájára átállva a gyorsabb szuperlágy gumikon abszolválja az utolsó 14 kört. Így végül az angol az utolsó 14 kört a lágy gumikon teljesítette, azonban csak pár kör erejéig tudott gyorsabb lenni Nico Rosbergnél, utána a differencia stabilizálódott 7 másodperc környékén.

f1-abu-dhabi-gp-2015-second-place-lewis-hamilton-mercedes-amg-f1-team-race-winner-nico-ros.jpg

Végül Nico Rosberg zsinórban harmadik és pályafutása 14. sikerét szerezte meg, amikor 55 kör elteltével az ő Mercedesét intette le elsőnek a kockás zászló. Mögötte Lewis Hamilton ért célba másodiknak, ezzel a Mercedes idén tizenkettedjére aratott kettős győzelmet, ezzel pedig új rekordot állított fel a német gyártó, akárcsak az egy évben megszerzett pontok tekintetében, ugyanis a 2015-ben gyűjtött 703 ponttal sikerült felülmúlnia Rosbergnek és Hamiltonnak tavalyi rekordjukat, amely 701 pont volt.

A ferraris Kimi Raikkonen pedig hozta a kötelezőt a harmadik helyről indulva, és ugyanott hozta be a célba az autóját, ezzel idei harmadik dobogóját megszerezve, mindannak ellenére, hogy a második kerékcsere a kelleténél 4 másodperccel sikeredett lassabbra egy apró bibi miatt. Sebastian Vettel pedig nagyon nagyot mentett a másik SF15-T-vel, ugyanis a 15. rajtpozícióból egy 4. helyet sajtolt ki, miután az utolsó körökben megelőzte a szintén szép teljesítményt nyújtó force indiás Sergio Perezt.

A hatodik helyen Daniel Ricciardo ért célba a Red Bull-lal, megelőzve a stabil versenyt produkáló, a másik Force Indiát a hetedik helyre behozó Nico Hülkenberget. Egy eléggé semleges futam után a Williams Abu Dhabi Nagydíj gyűjtött mind a 4 pontját Felipe Massa szerezte meg 8. helyével. Erős produkciót mutatott be utolsó lotusos versenyén Romain Grosjean, aki a 19. rajtkockából startolva a 9. helyig zárkózott fel, mögötte a legjobb tízet Daniil Kvyat zárta a másik Red Bull-lal.

Ezennel pedig véget ért a Forma-1-es idény 2015-ben, most pedig összesen 111 napot kell várnunk a soron következő futamra, a 2016-os Ausztrál Nagydíjra.

Az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye:

cu_op2kxiaafxya.jpg

Fotó: Zimbio.com, motorsport.com, BBC F1 / Twitter, F1 / Twitter

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr438124766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása