EXTRA: MOTOGP - SPANYOL BAJNOKSÁG, VAGY SEM?

motogp-valencia-gp-2015-jorge-lorenzo-yamaha-factory-racing-and-marc-marquez-repsol-honda.jpg

Marc Marquez vajon tényleg segített-e Jorge Lorenzónak a világbajnoki cím megnyerésében? Valentino Rossival tényleg kiakart szúrni a FIM? Valentino Rossi volt túl kemény még Malajziában?

Óriási port kavart a közösségi médiában a MotoGP drámaira sikeredő végjátéka, és legesleginkább a fenti mondatokkal találkozhatunk a különböző Facebook-oldalakon hozzászólás formájában, valamint a Twitteren is ezen háromfajta tweet-tel futhattunk össze, kijelentés formájában.

Valenciában a semleges szurkoló, akit igazából semmilyen szempontból nem izgatott a világbajnokság kimenetele, csak jó versenyt akart látni, valamilyen szinten csalódnia kellett. Ugyanis az élő közvetítésben valóban annak lehettünk szemtanúi, hogy Marc Marquez jó testőrként kísérte és védte honfitársát (ezt több neves szakértő állítja), akár a saját csapattársa, Dani Pedrosa versenyének árán, ugyanis kétszer is majdnem kiütötte. Mi pedig az elmúlt években inkább a csatázós Marc Marquezt ismerhettük meg, aki bármit képes volt megtenni annak érdekében, hogy akár csak egy pozíciót nyerjen. Most pedig azt láthattuk, hogy majdnem mind a 30 körön át ott volt a yamahás nyomában, körülbelül 2-3 tizedmásodperces lemaradásában, azonban egyszer sem szánta el magát a támadásra. Érdekes módon, amikor egymás mellé került a két motor, aki a következő kanyarra Lorenzo már valamelyest elnyúlt. Marc Marquez saját magára rácáfoló viselkedést mutatott be a szezonzárón, ugyanis kizártnak tartom, hogy ne tudta volna legalább háromszor megelőzni a honfitársát. Majd a futam után meredt arckifejezéssel mondja az újságíróknak, hogy "nem tudtam előzni", tehát magyarán még lódított is egyet. Lorenzo is megpróbálta cáfolni az állítást, miszerint Marquez a testőre lett volna, ám ez az Internet világát nem hatotta meg, elsősorban a Rossi-drukkerekkel, így rövidesen valósággal ömleni kezdtek a mémek Lorenzo és Marquez "esetleges kapcsolatáról", ami szintén nem sportszerű, így a versenyzés bojkottálását és a versenyzők ilyen szintű kifigurázását is megvetem.

Ugyanakkor négy fantasztikus pilótáról beszélünk, ezt ne feledjük. Már a tavalyi évben is, de az idei évben még inkább, ez a kvartett uralta a mezőnyt.

  • Jorge Lorenzo pályafutása ötödik bajnoki címét vágta zsebre, mentálisan mindvégig kiegyensúlyozott volt, és ki tudott maradni a Rossi - Marquez kakaskodásból, és mondhatjuk akár úgy is, hogy ő lett a nevető harmadik. Ő szerezte idén a legtöbb, szám szerint 7 győzelmet, köztük a legfontosabbat az utolsó futamon, amely számára a 2015. évi világbajnokság megnyerését jelentette.

  • Valentino Rossi teljesítménye is csodálatra méltó, ugyanis 36 esztendősen olyan kondícióval rendelkezik, hogy az elképesztő és az évek múltával a "Doktor" tehetsége sem kopott meg, és igenis oda tudott pörkölni a fiatal generációnak, ami nem kis szó. Ráadásul majdnem az egész év folyamán vezette a pontversenyt, mind a 18 futamot mi az hogy pontot tudott szerezni? Mindegyik versenyét a legjobb 5-ben zárta! A minden futamon való pontszerzésre pedig rajta kívül csak a brit Bradley Smith volt képes az idei esztendőben.

  • Marc Marquez nevét akár egyenlővé is tehetnék a küzdeni akarással. Az év elején gondolta volna bárki is, hogy ezzel a gyenge Honda-technikával Marquez harmadik lesz év végén, sőt még a yamahások levesébe is beleköp? A kétszeres világbajnoknak nagyon sokáig voltak matematikai esélyei, amely a Repsol év eleji gyengélkedése után meglepő volt. Marquez nem adta fel az év elején, és akár azért is képest volt elesni nagy sietségében, hogy 5. helyett 4. legyen.

  • Dani Pedrosa pedig ezt a szezont egyenesen a sírból hozta vissza! A 26-os rajtszámú Repsol-pilóta az év első szakaszában három versenyt hagyott ki kézműtétje miatt, de még a visszatérő futamán sem volt minden rendben, így akár nyugodt szívvel írhatnánk le azt, hogy 4 futamtól maradt távol, sőt öttől, hiszen már a szezonnyitón gondjai voltak a kezével. Egy biztos, ő már az év elején kiszállt a bajnoki csatából, de még ez sem tartotta vissza attól, hogy összesen hat alkalommal felálljon a pódiumra, köztük Motegiben és Sepangban annak a legtetejére.

Egy biztos, ez az év végi rivalizálás nagyban meghatározza a MotoGP következő szezonját, jó értelemben. Mivel a négy pilótát saját maguk tulajdonságai az egymással való csatározásra fogják sarkallni, úgyhogy 2016-ban is jó versenyeket fogunk látni.

És hogy megválaszoljuk a címben felmerült kérdést: spanyol bajnokság-e vagy sem a MotoGP? Hát konkrétan egy 50-50-ben ki is egyezhettünk, mert külső szemlélőként valóban úgy tűnt, hogy a spanyolok kerülnek fölénybe a spanyol szervezésű világbajnokságon, de hogyha azt vesszük ez akár a dolgok véletlen egybeesése is lehet. A kiinduló pont a Marquez - Rossi rivalizálás volt, amely még az év korábbi folyamában elkezdődött, amikor kettejük között több alkalommal is volt kontakt. A dolgok pedig pont Malajziában értek el a tetőponthoz, amikor azt lehetett látni, hogy Marquez Lorenzót szépen elengedte, azonban Rossival azonnal felvette a kesztyűt, melyet a "Doktor" olasz temperamentumával nehezen viselt, sőt, mint versenyzőt meg is lehet érteni. Aztán a kilencszeres világbajnok idegessége és frusztráltsága hevében rosszul állt bosszút Marc Marquezen, és ez volt a kulcspillanat az idei világbajnokságban (ezt is több neves szakértő állította). Hogy mi történt utána? Azt már mindenki tudja: nyilatkozatháború, Rossi kemény büntetése, Lorenzo pedig jókor jó helyen nyert. Azt kijelenteni, hogy a MotoGP spanyol bajnokság, jogos is, meg nem is, csupán nézőpont kérdése.

Szóval az idei éven lépjünk túl, és őrizzük meg róla a legszebb emlékeket, mint például azokat a fej-fej melletti csatákat, és bizakodjunk abban, hogy jövőre, 2016-ban is lesz lehetőségünk ilyen központúsággal rendelkező versenyekben gyönyörködni.

Most pedig Olvasóinkat egy kis szavazásra invitálnánk, két ízben is.

        1. Szerintetek ki volt 2015 legjobb pilótája? - Kérjük, hogy a teljesítmény alapján döntsetek, félretéve szubjektivitásotokat.



        2. Valamint arra vagyunk kíváncsiak, hogy összességében hány pontosra értékelnétek az idei szezont.

 

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr828066756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2015.11.10. 16:27:05

Azt azért soha nem hittem volna, hogy egy ilyen kis csicska senkiházi le t.dja zülleszteni a MotoGP-t.
Az útolsó két f.tamig a színvonal nagyon magas volt. Aztán a legjobb technikai sportág minden szépségét kidobta a k.kába egy szerencsés elkényeztetett csicskadék hülye gyerek.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása