F1 - MEXIKÓI STATISZTIKÁK

1446456677.jpg

A Ferrari már több, mint 3 ezer napja nem távozott dupla kieséssel egy versenyről, Nico Rosberg először teljesített mesterhármast karrierje során, világbajnokok a mezőny végén - lássuk, milyen statisztikai mérföldköveket értek el a mezőny egyes tagjai Mexikóban.

Mindkét vörös autó feladni kényszerült a futamot - ilyenre egészen pontosan 3500 napja nem esett példa. Akkor Michael Schumacher műszaki hibája miatt parkolta félre autóját, Felipe Massa pedig Nico Rosberggel ütközött, múlt hétvégén viszont az olaszok mindkét pilótája, Raikkonen és Vettel is saját hibájuk miatt szállt ki a küzdelemből idő előtt. 

Nico Rosberg pályafutása során először ért el mesterhármast Mexikóban, ami Forma-1-es nyelven a pole, a futamgyőzelem, valamint a leggyorsabb kör megszerzését jelenti. A német egyébként pályafutása 12. győzelmét aratta a hétvégén.

A mezőny legvégéről először indult három világbajnok Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, valamint Jenson Button személyében (habár érdemes megjegyezni, hogy egyikük se saját teljesítményük miatt került a rajtrács végére: Alonso és Raikkonen büntetést kaptak, Button pedig műszaki hibája miatt részt sem tudott venni a kvalifikáción). A versenyen aztán érdekes módon három világbajnok volt az első három kieső is Alonso, Raikkonen, majd Vettel személyében. Erre eddig a száguldó cirkusz 1950 óta íródó története során egyetlen egyszer volt csak példa, méghozzá a '78-as belga nagydíjon, ahol Emmerson Fittipaldi, James Hunt és Niki Lauda búcsúzott első három kiesőként idő előtt.

KImi Raikkonen utoljára a 2008-as Francia nagydíjon indulhatott az első rajtkockából, ami azt jelenti, hogy Mexikóban már a 100. pole nélküli versenyét teljesítette 2007 világbajnoka. Ilyen hosszú időmérőn való nyeretlenségi sorozat után csak hárman tudtak újra az élről rajtolni: Felipe Massa 102, Giancarlo Fisichella és Mario Andretti pedig 108 futamhétvége után.

Sebastian Vettel utoljára a Mark Webberrel történt 2010-es hírhedt törökországi balesete következtében adott fel futamot autótörés miatt, azóta csakis műszaki hibák miatt állt ki idő előtt a megmérettetésektől. A Ferrari németjének természetesen azóta is voltak balesetei, de azok egyike sem vezetett az adott futam feladásához, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ő vezet az egyik legbiztonságosabban a mezőnyben.

A hétvége nagy sztárja Sergio Pérez volt, a hatodik mexikói pilóta, aki a hazai közönség előtt versenyezhetett. A Force India története során egyébként először szerzett mindkét autójával pontot zsinórban három egymást követő viadalon.

Végezetül pedig egy statisztika az aktuális világbajnokról: Lewis Hamilton második helyezésével már a 27. különböző helyszínen pezsgőzhetett a pódiumon. Az örökranglistán ilyen tekintetben a háromszoros brit bajnokot csak Alain Prost előzi meg, a francia 29 különböző helyszínen állt dobogóra.

Fotó: Autosport

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr88048712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása