WTCC - HIVATALOS: JÖVŐRE JÖN A CSAPATIDŐFUTAM

wtcc-marrakech-2015-jose-maria-lopez-citroen-c-elysee-wtcc-citroen-world-touring-car-team.jpg

Érdekes újítást vet be jövőre a Túraautó Világbajnokság. A szervezők az ötletet a kerékpársportból vették.

Tegnap hivatalossá vált, hogy 2016-ban egy új versenyt is bevezetnek a WTCC-ben, kifejezetten a gyártók számára. A MAC3 (Manufacturers Against the Clock) nevű rendszer lényege a profi kerékpársportban használt levezetést követi majd. Jövőre az időmérő edzések után minden gyártónak ki kell majd választania három pilótát (adott esetben lehet privát pilóta is), akiknek együtt kell majd teljesíteni egy minimum 10 km-es távot az adott pályán. A dolog pikantériáját az adja majd, hogy az időt úgy fogják majd mérni, hogy az első áthaladó versenyzőnél kezdődik a mért szakasz, majd az utolsónak (harmadik) beérkező versenyzőnél áll meg. Így tehát nagyon fontos lesz a jó szélárnyékos taktika, és egy pilóta sem engedhet meg majd hibákat, hiszen az a többiek munkáját is tönkretenné. 

Fontos megjegyezni, hogy csak azok a márkák vehetnek majd részt az időfutamban, akik neveztek a gyári konstruktőrök mezőnyébe. Ez a jelen állást tekintve azt jelentené, hogy csak a Citroen, a Honda és a Lada vehetne részt a megmérettetésen, a Chevrolet nem. A MAC3 eredményei egyébként majd csak a gyártók bajnokságába számít bele, a versenyzők nem kapnak majd pontokat. 

A szervezők azt is tudtunkra adták, hogy a Q3 befejeztével életbe lépő parc fermé szabályok az időfutam alatt is életben lesznek, tehát a kvalifikáció és a MAC3 között csak tankolni és üzemanyagot cserélni lehet majd. Az is kiderült, hogy a Nordschleife esetében az újdonság az alap minimum 10 km táv helyett csak egy körös lesz a pálya hossza miatt.

A Túraautó VB első embere, Francois Ribeiro azt is elmondta, egyik gyártót sem kellett rábeszélni az időfutamra, mindegyikük örömmel fogadta azt, hiszen a márkák számára a konstruktőri bajnokság a legfontosabb, ugyanis azért járnak az év végén a pénzdíjak. 

Fotó: motorsport.com

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr657890010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása