SBK - REA TOVÁBB NÖVELTE AZ ELŐNYÉT A PONTVERSENYBEN

jonathan_rea.jpg

Malajziában egy újabb remek versenyhétvégét tudhat maga mögött a Superbike mezőnye, ráadásul Jonathan Rea-t már csak egy hajszál választja el a világbajnoki címtől, amikor már csak hat verseny maradt hátra az idei szezonból.

Első szabadedzés
A szezon tizedik versenyhétvégéje vette kezdetét a pénteki első szabadedzéssel Malajziában, amelyet
Max Biaggi nyert meg az Apriliával a ducatis Chaz Davies és  a tabellát toronymagasan vezető Jonathan Rea előtt. A magyar versenyzők pedig a 20-21. helyen fejezték be az edzést, Rizmayer Gábor - Tóth Imre sorrendben.

Második szabadedzés
A második szabadedzésen nem tartogatott túl sok izgalmat, az edzés legnagyobb részét a versenyzők bokszutcában töltötték a szakadó eső miatt. Az edzés utolsó részében akadt egy-két bátor motoros, aki kimerészkedett a pályára és megpróbált egy-két gyors kört futni. Végül Daviesnek sikerült értékelhető kört futnia, de összetettben így is Max Biaggi kezében maradt a vezetés.

Harmadik szabadedzés
A Superbike mezőnyét szombat reggel már száraz pálya fogadta, így gondtalanul le tudott zajlani a harmadik szabadedzés Sepangban, amelynek már komoly tétje volt. Habár a száraz körülmények ellenére sem maradtunk bukás nélkül. Még az edzés elején dobta el vasát Ayrton Badovini, de még így is a hetedik helyen fejezte be a tréninget. A leggyorsabbnak Jordi Torres bizonyult. Óriási meglepetésre az összesített eredmények alapján  Randy De Puniet a negyedik helyet foglalta el. A másik meglepetést pedig Rizmayer Gábor szolgáltatta, aki a 20. lett, így az előző futamhoz hasonlóan ismételten a Superpole 1 résztvevői közé került.

Negyedik szabadedzés
A tét nélküli, negyedik szabadedzésen Kawasaki kettős győzelem született Tom Sykesnak és Jonathan Reanek köszönhetően.

Azonban ez az edzés sem volt zökkenőmentes. Ismételten Ayrton Badovini bukott, sőt BMW-je még Matteo Baioccót is eltalálta, ami miatt piros zászlóval kellett félbeszakítani a gyakorlást. Szerencsére mindkét pilóta sérülés nélkül megúszta az esetet.

Időmérő edzés - Superpole 1
A Superpole 1-ben ismételten egy magyarért is izgulhattunk, hiszen Rizmayer Gábor a legjobbak közé jutott. A két legnagyobb esélyes a továbbjutásra Alex Lowes és Michael van der Mark volt. A két versenyző rögtön be is bizonyította a hozzá fűzött reményeket és elfoglalták az első két helyet, azonban ekkor még korántsem volt vége az etapnak.

A Superpole 1 érdekességei közé tartozik Mercado bukása, ami miatt csak hatodik lett. Rizmayer Gábor pedig csak az utolsó helyre tudta kvalifikálni magát, így vasárnapra a 20. rajtkocka jutott neki. A két továbbjutó végül Matteo Baiocco és Alex Lowes lett, van der Mark pedig kiesett.

Időmérő edzés - Superpole 2
Rövid pihenő után újra megkezdődött a száguldás a sepangi aszfaltcsíkon. Habár a mezőny megfogyatkozott Ayrton Badovini révén, aki a negyedik szabadedzésen szenvedett el egy csúnya balesetet, aminek következtében agyrázkódást kapott, így a hétvége további részét kénytelen volt kihagyni.

Az edzést viszont keményen kezdte Jordi Torres és a két kawasakis pilóta, de persze a végére beindult a tűzijáték. Volt olyan pillanat is, amikor Sylvian Guintoli állt az élen, majd Torres és Tom Sykes. Végül pedig ez a hármas fordítva zárt az első három helyen, azaz Sykes - Torres - Guintoli sorrendben.

Első futam
A sepangi első futamon Tom Sykes indulhatott a pole pozícióból, Jordi Torres és a meglepetésember Sylvian Guintoli előtt. Tom Sykes a rajtot követően megtudta őrizni vezetést, de szorosan a nyakán volt Chaz Davies, valamint a hetedik helyről előretörő csapattárs, Jonathan Rea. Velük ellentétben Guintoli nem tudta megőrizni szombati remek formáját és a harmadik helyről a hetedikig csúszott vissza.

Eközben a Sykes próbálta növelni az előnyét Davies, Rea, Torres és Haslam előtt. Ezt követően Haslam és Biaggi között alakult ki egy remek csata, de mindkettőjük meglepetésére nevető harmadikként megérkezett Guintoli és gyorsan maga mögött hagyta a két versenyzőtársát és üldözőbe vette Torrest.

Az élen is komoly küzdelem alakult ki Chaz Davies és Jonathan Rea között a második helyért. Négy körrel a vége előtt pedig bekövetkezett a dráma: a versenyben vezető Tom Sykes rohamosan elkezdett lassulni, így rövidesen Chaz Davies és csapattársa is elmotorozott mellette. Viszont Davies és Rea között a csata még mindig tartott, immár a győzelemért, de Davies nem tudta sokáig tartani Rea-t, akit idén 12. alkalommal intett le a kockás zászló az első helyen. Mögötte a második helyen Chaz Davies ért célba. A dobogó legalsó fokára a szabad kártyás Max Biaggi állhatott fel.

Második futam
A második futam is drámaian alakult Sepangban, amely úgyszintén az utolsó pillanatban dőlt el. Rögtön a rajtnál bekövetkezett az első fordulat: Max Biaggi bukott, így az előző futamon dobogóra álló versenyzőnek ez a futam a korábbinál előbb befejeződött. Sőt, Tom Sykes sem jött ki szerencsésen az incidensből, aki egészen a 15. helyig esett vissza.

Eközben pedig Chaz Davies az élre ugrott, akinek nyakán már megint a nagyszerűen rajtoló Jonathan Rea lihegett. Sykes folyamatosan tört előre, viszont nagy igyekezetének az lett az ára, hogy koncentrációja alább hagyott és bukott, igaz, vissza tudta még hozni magát a pályára, de ekkorra már a mezőny végén volt.

Az élen Davies tovább növelte előnyét, de ez az utolsó két körre elfogyott és Rea utolérte. Azonban a brit nem tudott mit kezdeni a ducatissal és csak a második helyre hozta be a motorját. Tehát Davies nyerte a futamot Rea és Jordi Torres előtt.

Azonban emiatt a sorrend miatt Jonathan Rea még nem világbajnok, azonban minden valószínűséggel a 1,5 hónap múlva esedékes, spanyolországi fordulót követően már az ellenkezőjét mondhatjuk el, mivel előnye tetemes.
Fotó: worldsbk.com

Csáti Anna

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr37674994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása