FORMULA E - NELSON PIQUET JR. LETT AZ ELSŐ VILÁGBAJNOK!

formula-e-london-eprix-2015-nelson-piquet-jr-china-racing.jpg

Sam Bird hazai versenyén diadalmaskodott, miközben Nelson Piquet Jr. lett a Formula E történetének első világbajnoka.

A Formula E szezonzárója, a London ePrix sem okozott csalódást a nézők számára. Újra egy kiszámíthatatlan, izgalmakkal teli, remek előzésekkel fűszerezett futamot láthattunk, ahogy azt az egész szezon folyamán megszokhattuk.

WATCH the start of the #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

A pole pozícióból a Venturi német pilótája, Stephane Sarrazin vághatott neki a 29 körös futamnak. A bajnoki tabella első három helyezettjéből kettő, Di Grassi és Piquet Jr. az eső miatt csak a mezőny második feléből vághatott neki az utolsó megmérettetésnek, így fordulhatott elő az, hogy Sebastien Buemi csak a hatodik, míg Lucas Di Grassi a tizenegyedik, Nelson Piquet Jr. pedig a tizenhatodik helyről kezdhette meg a futamot.

A rajtot jól elkapta a pole-ból induló Sarrazin, és megtartotta vezető pozícióját a Dragon két pilótája előtt. A második körben Piquet Jr. a 12. helyen állt, Buemi pedig az ötödiken, ha ebben a sorrendben futottak volna be akkor Buemi nyerte volna meg a Formula E történetének első bajnoki címet.

WATCH @SakonYamamoto hit @trulliformulae #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

Az első balesetre is sor került, a 8. körben Sakon Yamamoto találta meg hátulról Jarno Trulli autóját. Az olasz versenyző folytatni tudta a versenyt, de a hétvége során autóját harmadjára összetörő japán feladni kényszerült.

A 10. körtől egyre jobban fokozódtak az izgalmak: Nelson Piquet Jr. folyamatosan jött egyre följebb és följebb. Először Nico Prostot utasította maga mögé, majd Oliver Turvey-t vette üldözőbe.

WATCH @Sebastien_buemi spin in the #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

A 15. körben megindult a lavina és folyamatosan érkeztek a pilóták a boxba az autó cserére. Di Grassi és Buemi egyszerre jöttek ki a boxba. A svájci pilóta a hatodik helyen tért vissza a pályára, de egy hiba miatt megforgott és a 7. helyre csúszott vissza, ahol kemény pillanatokat kellett átélnie, ugyan is a világbajnoki címre szintén esélyes Lucas Di Grassi lihegett a nyakába. Azonban Buemi keményen védekezett, ami ellen Di Grassi semmit sem tudott tenni, mindeközben a svájci a mahindrás Bruno Sennát is nyüstölte. Néhány körrel később Piquet Jr. is megérkezett a nyakukra.

A világbajnoki tabella első három helyezettje egymás mögött autózott a 6-7-8.helyen. A sort Buemi vezette, Di Grassival a háta mögött, akit Piquet Jr. követett. Habár jelen pillanatban Buemi volt legelől a három pilóta közül a világbajnoki címet mégsem tudhatta magáénak, de nem adta föl az e.Dams versenyzője és az utolsó percekig küzdött. Bruno Sennával az utolsó pár körben a kerék a kerék elleni csatát vívtak, de a svájci nem tudott mit kezdeni a brazil pilótával és csak mögötte ért célba a hatodik helyen.

WATCH @fabioleimer crash out of the #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

A 20. körben egy nagyobb csattanás borzolta fel a kedélyeket. A hétvégén debütáló Fabio Leimer a gumifalnak csapta a Virgin autóját, a svájci autójának műszaki mentése miatt a Safety Cart is be kellett küldeni a pályára, amely azonban csak 2 kört töltött a mezőny előtt.

WATCH @sambirdracing and @Steph_Sarrazin fight over the lead #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

Az utolsó körökben a vezető helyért is kemény csata zajlott Stephane Sarrazin és Sam Bird között. Bird végig ott autózott a francia sebességváltóján. Végül ebben a sorrendben értek célba.

WATCH the amazing finish of the #LondonePrix

Posted by FIA Formula E on 2015. június 28.

Azonban a sors fintora, hogy Sarrazin felhasználható energiája az utolsó körbe érkezve 0 % volt, melynek következtében a versenybírák túlhasználás miatt egy bokszutca-áthajtásos büntetésnek megfelelő időbüntetéssel sújtották a venturist, aki ezzel pályafutása első Formula E-s győzelmétől esett el, így azonban a futamot hazai közönség előtt  Sam Bird nyerte meg a Virgin Racing színeiben. A második és a harmadik helyen a Dragon Racing versenyzői, Jerome D'Ambrosio és Loic Duval végeztek.

We are the champions!!! @nextev_tcr

Posted by Nelson Piquet Jr on 2015. június 28.

Nelson Piquet Jr.-t a hetedik helyen intette le a kockás zászló, így mindössze egy pont előnnyel, de megnyerte az elektromos széria világbajnokságát Sebastien Buemi előtt, így a 30 esztendős brazil versenyző lett a Formula E történetének első világbajnoka. A konstruktőri világbajnoki cím sorsa már tegnap eldőlt, amit az e.Dams csapata nyert meg.

Összességében az elektromos sorozat első szezonja sikerrel zárult, akik kételkedtek a széria sikerességében, azoknak teljes mértékben bebizonyította, hogy nem volt alapja a félelmeiknek. Egy rendkívül izgalmas  versenysorozattal bővült az autósportok világa!

A futam végeredménye:

fe_2015_r11.jpg

Fotó: motorsport.com, crash.net

Csáti Anna

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon a képre kattintva!facebook_bnf1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr767581174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása