F1: Pontlevonással is büntethetik Verstappent és Hamiltont

Észnél kell lenniük a bajnokesélyeseknek a Formula–1 abu-dzabi szezonzáróján, mert ha sportszerűtlenül versenyeznek, akár súlyos pontokkal is fizethetnek.

m281066_1.jpg 

1974 óta először pontegyenlőséggel vágnak neki a szezonzárónak az F1-es bajnokaspiránsok, miután a Szaúd-arábiai Nagydíjat követően Max Verstappen és Lewis Hamilton neve mellett is 369,5 pont szerepel, vagyis a legkisebb apróságnak is komoly jelentősége lehet Abu-Dzabiban, de egy kettejük közötti újabb ütközés is gyorsan pontot tehet a számolgatások végére.

A korábbi eseményekre való tekintettel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arra figyelmeztette a Red Bull és a Mercedes versenyzőjét, hogy sportszerűen versenyezzenek, máskülönben a sportfelügyelők drákói szigorhoz folyamodhatnak, akár pontlevonáshoz is. Ehhez jogot biztosít az FIA Nemzetközi Sportkódexe, bár legutóbb ilyesféle szankcióval technikai kihágás esetén éltek: a manapság már Aston Martinként futó Racing Pointtól vontak le 15 pontot a Mercedes-másolós botrány következményeként.

Erre Michael Masi versenyigazgató hívta fel a figyelmet a szokásos, hétvégi előtt feljegyzéseiben. „A verseny során a tisztesség elvének megsértése, sportszerűtlen magatartás vagy a verseny eredményének a sportetikával ellentétes befolyásolásának kísérlete” – sorolta azokat az eseteket Masi, amik elmarasztalást vonhatnak maguk után, vette észre a The Race.

A versenyigazgató arra is kitért, hogy a pontlevonás mellett olyan szankciókkal is élhetnek a stewardok, mint például a felfüggesztés, vagy akár az adott szezon összes pontjának elvétele. „Versenyzőktől és csapatoktól külön ugyanakkor csak kivételes esetekben szabad pontokat levonni” – hangsúlyozta.

Bajnoki fináléban utoljára Michael Schumachert büntették, még 1997-ben, amikor a jerezi szezonzárón nekiütközött Jacques Villeneuve-nek. A kanadai abban az évben ennek ellenére is bajnok lett, és a német is megtarthatta a pontjait, de a bajnokságból kizárták, vagyis hivatalosan másodikként sem rangsorolhatták az összetettben.

Verstappen és Hamilton idei küzdelmében neuralgikus pont a brit, az olasz és a szaúd-arábiai hétvége, mivel ezeken a versenyeken ütközött egymással a két pilóta. Silverstone-ban a Mercedes, a másik két esetben pedig a Red Bull versenyzőjét büntették.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7616778846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása