F1: Verstappen nyitott az élen Katarban
Formula–1 2021: Katari Nagydíj – 1. szabadedzés

A világbajnoki éllovas Max Verstappen autózta a leggyorsabb köridőt a Formula–1-es Katari Nagydíj pénteki első szabadedzésén. A Mercedeseket a szintén jól kezdő AlphaTaurik fogták szendvicsbe.

si202111190338_news.jpg

Új helyszínre utazott a Formula–1 mezőnye a 2021-es szezon hajrájában: ezen a hétvégén eredetileg a márciusról elhalasztott Ausztrál Nagydíjat rendezték volna, de a járványügyi helyzetre hivatkozva a szervezők idén is visszavonulót fújtak. Helyette Katarban vendégeskedik a mezőny, ráadásul az is biztossá vált, hogy 2023-tól tíz éven át állandó szereplő a versenynaptárban a közel-keleti ország.

Járt már korábban a helyszínen a GP2 ázsiai szériája és a túraautó-világbajnokság mezőnye is, de főként a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) tette eddig rendre tiszteletét Dohában. Így az első szabadedzés főleg a pályatanulásról szólt, ennek megfelelően fokozatosan javultak a köridők, ahogy gumizták fel a pályát a versenyzők. A legjobb időt végül Max Verstappen futotta, de gyaníthatóan még jóval gyorsabb kört is láthatunk a folytatásban, mint a holland 1:23.723-as ideje.

A tapogatózás összességében a Red Bullnak sikerült jobban, mert Verstappen mögött Pierre Gasly lett a második, a másik AlphaTaurival Cunoda Juki pedig az ötödik helyen, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton mercedeses párosa mögött nyitott. Ezzel szemben Sergio Pérez elé még a Ferrari versenyzői, Carlos Sainz és Charles Leclerc is beférkőztek, míg az első tíz sorrendje Esteban Oconnal (Alpine) és Lando Norrisszal (McLaren) lett teljes.

Egyelőre a stewardok megengedőbbek voltak a pályakiszélesítésekkel szemben, de a hétvégét megelőzően arra hívták fel a figyelmet, hogy a 4-es, a 12-es, a 13-as, a 14-es, valamint az utolsó, 16-os kanyarban szigorúan kezelik majd a határokat, ami azt jelenti, hogy már a fehér vonalat sem szabad túllépni négy kerékkel. Habár az edzéseken ennek általában nincs jelentősége, a versenyzők érezhetően próbálták feszegetni határaikat.

Ebből adódott problémája Lando Norrisnak, aki a McLaren alját keményen hozzávágta az egyik kerékvetőhöz, ami után be is hajtott a bokszba. Huzamosabb időt töltött a garázsban Lance Stroll is, akinek az Aston Martinjában hidraulikus eredetű gondok merültek fel. Csapattársa, Sebastian Vettel pedig egyszer jobb, egyszer pedig a bal lábánál érzékelt elszabaduló elemeket.

Elengedéseknél – vagy inkább el nem engedéseknél – is alakultak ki necces helyzetek, Cunodának a fűre is le kellett hajtania a célegyenesben Sainz figyelmetlensége miatt, holott a spanyol nem sokkal korábban panaszkodott egy másik versenyzőtársára. Mick Schumacher a sóderágyat is megjárta az edzés végén, a német rengeteg kavicsot hordott fel a pályára a Haasszal.

A katari program magyar idő szerint 15 órától folytatódik, a második szabadedzést – az elsőhöz hasonlóan – az M4 Sport közvetíti élőben.

Az első szabadedzés végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2616759714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása