Hivatalos: Kínai versenyző érkezik az F1-be

Sporttörténelmi bejelentést tett kedden az Alfa Romeo Formula–1-es csapata: miután kiadták Antonio Giovinazzi útját, megerősítették, hogy jövőre a kínai Csou Kuan-jü lesz Valtteri Bottas csapattársa.

f1_sao_paulo_grand_prix_2021.jpg

Több hétnyi várakozás után hivatalosan is elkelt az utolsó Formula–1-es ülés a jövő szezonra. Mindenekelőtt azt jelentette be az Alfa Romeo, hogy 2021 végén távozik a csapattól Antonio Giovinazzi, aki három szezonon át erősítette a hinwili együttest. Az olasz versenyző így – az idei évből hátralévő hármat is beleértve – 62 verseny után kiszorul a királykategóriából.

„Sosem könnyű búcsút venni egy versenyzőről, különösen Antonio esetében, aki hosszú ideje a csapat tagja volt. Különválnak most útjaink” – kommentálta az első bejelentést Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke. – „Megőrizzük a jó emlékeket, a rosszakból pedig levonjuk a tanulságot, hiszen ezek azok a pillanatok, amikkel csapattá kovácsolódtunk. A legjobbakat kívánjuk Antoniónak a folytatásra nézve. Addig még három versenyünk van arra, hogy jó eredményeket érjünk el és erősen zárjuk az évet.”

A csapat közleményében nem, közösségi oldalán azonban Giovinazzi is megszólalt, méghozzá elég szókimondóan. „Amikor gyerekként megkérdezték tőlem, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, mindig azt válaszoltam, hogy F1-es pilóta leszek” – írta Twitter-oldalán. „Az F1 jelenti az érzelmet, a tehetséget, az autókat, a kockázatot és a sebességet. De amikor a pénz diktál, könyörtelen” – utalva arra, hogy utódja állítólag 30 millió dolláros támogatói háttérrel kopogtatott.

Negyedórával Giovinazzi távozása után új versenyzőjét is bemutatta az Alfa Romeo: 2022-ben Valtteri Bottas csapattársaként a kínai Csou Kuan-jü mutatkozik be a királykategóriában, méghozzá ő az első a sportág több mint 70 éves történetében, aki kínai színeiben érkezik. (Csou a magyar átírás, Guanyu Zhou az angol nyelvben használt változat, az eredeti pedig ez: 周冠宇.)

A jelenleg még a Formula–2-es bajnoki címért harcoló Csou esetében nem derült ki, milyen hosszú szerződést kötött az Alfa Romeóval. A 22 éves kínai így nyilatkozott a lehetőségről: „Fiatal korom óta arról álmodtam, hogy olyan magas szintre jussak a sportban, ami iránt szenvedélyes vagyok, amilyenre csak lehet. Most pedig az álom valósággá válik. Kiváltság számomra, hogy egy ilyen ikonikus csapattal kezdhetem el Formula–1-es versenyzői pályafutásomat. Úgy érzem, jól felkészültem a kihívásra egy olyan világklasszis tehetség oldalán, mint Valtteri Bottas.”

Csou ezután köszönetet mondott az Alfa Romeónak, célul pedig a tanulást tűzte ki jövőre, és mint mondta, „amilyen sokat és amilyen gyorsan lehet”. Elmondta, a kínai motorsportnak áttörés, hogy ő lesz az ország első F1-es pilótája. „Tudom, hogy sokan reménykednek majd bennem, és mint mindig, most is motivációként fogom fel, hogy jobb legyek” – zárta.

Íme, a 2022-es F1-es mezőny:

  • Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell
  • Red Bull: Sergio Pérez, Max Verstappen
  • McLaren: Lando Norris, Daniel Ricciardo
  • Aston Martin: Sebastian Vettel, Lance Stroll
  • Alpine: Fernando Alonso, Esteban Ocon
  • Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr.
  • AlphaTauri: Cunoda Juki, Pierre Gasly
  • Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü
  • Haas: Nyikita Mazepin, Mick Schumacher
  • Williams: Alexander Albon, Nicholas Latifi

Fotó: Antonin Vincent / DPPI (Alfa Romeo Racing Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr316756674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása