F1: Bottas lenyomta Verstappent, övé a brazil pole
Formula–1 2021: Sao Pauló-i Nagydíj – Sprintkvalifikációs futam

Már a rajtnál elveszítette a vezetést Max Verstappen a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíj sprintkvalifikációs futamán, amit Valtteri Bottas nyert meg. Bődületes tempót diktált a másik Mercedesszel Lewis Hamilton, aki a sor végéről az ötödik helyig lépett előre.

18-friday-brazil-2.jpg

A bajnokság szempontjából igen pikáns felállás alakult ki a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíj sprintkvalifikációs versenyére. Miután Lewis Hamilton és Max Verstappen esetében is ítéltek a felügyelők, előbbi a mezőny elejéről a végére, utóbbi pedig az első rajtkockába került. Az idei harmadik ilyesféle összecsapás rajtjánál Valtteri Bottas jött el a legjobban, aki át is vette a vezetést a Mercedesszel. A Red Bull bajnoki éllovasa később sem helyezkedett jól, így a szintén pazarul induló Carlos Sainz is átugrotta őt a Ferrarival.

A 24 körös viadal első igazán nagy vesztese Kimi Räikkönen volt: a második kör elején a két Alfa Romeó-s egyszerre, két oldalról előzte a célegyenesben Esteban Ocont (Alpine), a Senna S-ben azonban nem fért el egymás mellett Räikkönen és Antonio Giovinazzi, a kontaktból pedig a Jégember húzta a rövidebbet, aki így a mezőny végére csúszott vissza – miközben Hamilton már a 14. helyen autózott.

Noha előtte még a váltófokozatok szinkronizációjára panaszkodott, a harmadik kör végén Verstappen visszaelőzte a célegyenes elején Sainzot, jóval mögöttük pedig Hamilton a japán Cunoda Jukit (AlphaTauri) utasította maga mögé. A holland példáját követve csapattársa, Sergio Pérez is próbálkozott előzéssel, de Sainz határozott védekezéssel reagált a megmozdulására.

Innentől a táv feléig-kétharmadáig nem történt igazán említésre méltó esemény, majd Hamilton egerészte fel magát a legjobb tíz közé, miután áthámozta magát Giovinazzin, Fernando Alonsón (Alpine), Daniel Ricciardón (McLaren), Sebastian Vettelen (Aston Martin), Esteban Oconon (Alpine) és Pierre Gaslyn (AlphaTauri) is. Ezzel párhuzamosan próbálta kihasználni gumielőnyét, így Verstappen vette üldözőbe Bottast, de egyszer sem tudott igazán éles támadási helyzetbe kerülni.

Ezzel épp olyan simán, ahogy egy hete a holland nyert Mexikóban, tulajdonképpen rajt-cél sikerrel húzta be magának a pole-pozíciót Bottas, aki az első helyért járó három pontot is bezsebelte. Verstappen másodikként ért célba, így 19-ről 21 pontosra növelte az előnyét Hamiltonnal szemben, akit végül ötödikként intettek le. A brit ugyanis a hajrában Charles Leclerc-t (Ferrari) és Lando Norrist (McLaren) is megelőzte – ám a korábban kiosztott öthelyes rajtbüntetésével a 10. rajtkockát tudhatja magáénak a vasárnapi versenyre.

Sainz is megőrizte a harmadik helyet Pérezzel szemben, így értékes pontot szerezve a Ferrarinak, míg Hamilton mögött Norris, Leclerc, Gasly, Ocon és Vettel tette teljessé az első tízet. A Formula–1-es Sao Pauló-i GP vasárnap este 18 órakor rajtol magyar idő szerint, amin pályafutása során 20. alkalommal indulhat a pole-ból Bottas – az eseményeket pedig az M4 Sporton követhetjük élőben.

A Sao Pauló-i Nagydíj rajtsorrendje (Hamilton büntetése nélkül):

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4516754732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása