Vacillál a Porsche: F1 vagy Formula–E?

Jövője szempontjából kulcsfontosságú döntés előtt áll a Porsche: minden hibája ellenére továbbra is fontosnak érzi a Formula–E-t – és vele együtt az elektromobilitást –, viszont a Formula–1 gondolkodóba ejtheti a stuttgartiak.

m21_3352_fine.jpeg

2019 őszén mutatkozott be a Formula–E-ben a Porsche, ám azóta a stuttgartiak nem váltottak meg a világot a sorozatban: eddigi két szezonjukat a nyolcadik helyen zárták a konstruktőri bajnokságban. A Porsche nem is köteleződött el a teljes Gen3-as korszakra, hanem csak a 2024-es szezon végéig. Most pedig a The Race írt arról, hogy 2022-ben felülvizsgálja elektromos programját a német gyártó.

Vélhetően ez összefüggésben áll azzal, hogy a napokban a szakportál azt is megszellőztette, hogy a stuttgartiak „komolyan mérlegelik” az F1-es csatlakozást, döntés hamarosan várható. Elhatározásukat nagyban befolyásolja, hogy milyen irányt jelöl ki a bajnokság a motorformulát illetően: mint azt Thomas Laudenbach, a döntéshozásban kulcsszerepet betöltő motorsport-alelnök aláhúzta, fontosnak tartják, hogy legyenek egységes motoralkatrészek, viszont az elektromos egységekben szabadságot szeretnének.

Amennyiben a Volkswagen-csoporthoz tartozó márka visszatér a királykategóriába, az legkorábban 2026-ban történhet meg, de erről akár az év vége előtt dönthetnek. „Számunkra nyilvánvaló, hogy egy bizonyos pontnál járunk, amikor döntenünk kell a Formula–E-szerepvállalásunkról, egyelőre a tizedik szezon végéig. Amikor elköteleztük magunkat, nem hinném, hogy az elképzeléseink között szerepelt a Formula–1” – jelentette ki Laudenbach.

m21_4111_fine.jpeg

Valószínűleg a következő évben fogunk dönteni arról, hogy szeretnénk-e folytatni, egyúttal kiterjeszteni a jelenleg 2024 végéig szóló kötelezettségvállalásunkat. Ha igen, minden bizonnyal a köztes időben a Formula–1-ről is döntünk, ami nyitott. Ez pedig befolyással lesz arról, mihez kezdünk más programjainkkal. Ez egyértelmű

– magyarázta a szakember egy online kerekasztal-beszélgetésen a jelenlévő orgánumoknak.

Tavaly márciusban jelentette be a Porsche, hogy a Gen3-korszakban is a sorozattal marad, és habár a szabályok szerinti, eredeti pályázati dokumentáció három évre szól, közismert, hogy az FIA és a Formula–E kétszer kétéves homologizációs ciklusterv szerint dolgozik. Vagyis, ha a Porsche 2024-ben a távozás mellett dönt, csak a szabályok felének tenne eleget, költségvetési korlátozás mellett. A Porsche jelenleg kb. 40 millió eurót költ a projektre, beleértve a marketingköltségeket is, míg a készülő költségplafon 12-15 millió euróban maximálná a költekezést.

Márpedig a stuttgartiak már a sorozatban töltött első két évükben többször hangot adtak elégedetlenségüknek, kereskedelmi és technikai kifogásokkal is éltek. Azt feltételezik, hogy a Porsche saját tervezésű akkumulátorral szerelt öszvérautóval érkezett volna, és a háttérben kitartóan lobbizott bizonyos fokú műszaki függetlenségért.

m21_2068_fine.jpg

Laudenbach arra is kitért, az is aggodalommal tölti el a Porschét, hogy alig néhány hónap alatt három gyártó is bejelentette kivonulását, így német manufaktúraként egyedül maradtak. „Kétségkívül elgondolkodtat minket is az Audi, a BMW és a Mercedes kiszállása. Ugyanakkor az Audi és a BMW már kezdetektől fogva ott volt a sorozatban, tehát jó ideje a bajnokságban voltak” – taglalta, viszont ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy sem az ingolstadtiak, sem pedig a bajorok nem voltak jelen gyári csapatként a kezdetektől. Erre 2017-ben, illetve 2018-ban került sor, előtte az ABT, valamint az Andretti műszaki partnereként voltak jelen.

Végezetül Laudenbach leszögezte, hogy kétségtelenül vannak hibái a Formula–E-nek, általánosságban elmondható, ez az egyetlen elektromos világbajnokság, mely az akkumulátoros technológiát alkalmazza. Ezért örülnének, ha „hozzájárulhatnánk a Formula–E-hez, annak fejlesztéséhez és előrelépéséhez, mivel továbbra is fontosnak tartjuk az elektromos versenyzést”.

Fotó: Porsche

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4216746016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása