F3: Feszültség a szezonzárón, megállították a Premát
Formula–3 2021: Szocsi – Főfutam

Az élen megtagadott csapatutasítás, hátrébb pedig a Premák küszködése tette izgalmassá az F3-asok szezonzáróját Szocsiban. Jack Doohan és Clément Novalak az első és a harmadik hellyel együtt a csapatbajnoki címet is elhozták, először bajnok a Trident.

si202109250055_news.jpg

Nyoma sem volt már vasárnap a szombati özönvíznek Oroszországban, így rendben meg tudták rendezni a Formula–3-asok főversenyét, ami egyúttal a bajnokság idei utolsó futama is volt. Dennis Hauger ugyan pénteken már bebiztosította az egyéni címet, a Premának és a Tridentnek még meg kellett küzdenie a csapatbajnoki serlegért. Előbbi 31 pontos előnyből, utóbbi pedig kedvezőbb helyzetből várhatta a végső összecsapást.

Az első sorba ugyanis a Trident két pilótája sorakozott fel, a piros lámpák kialvását követően Jack Doohan és Clément Novalak simán el tudott jönni, változatlan sorrendben fordultak el a célegyenes végén. Kisebb-nagyobb összeérésektől eltekintve gördülékeny volt a rajt, még a virtuális biztonsági autóra sem volt szükség, pedig Alekszandr Szmoljar autója még a levegőbe is emelkedett, miután az ART Grand Prix orosz versenyzője koccant az MP Motorsport braziljával, Caio Collettel – végül mindketten feladták a versenyt.

Miközben a Trident párosa szorosan egymás mögött autózott az élen, a pontszerző zóna második felében, a középmezőnyben ütötték addig a vasat, amíg forró. Az öldöklő csaták nagy vesztese Dennis Hauger lett, akit a 7. körben a HWA-s Oliver Rasmussen forgatott meg. A norvég ennek következtében a mezőny végére esett vissza, majd viseltes abroncsait is le kellett cserélni, míg a dánt 10 másodperces büntetéssel „jutalmazták”.

Féltávnál Novalak előzéssel próbálkozott, de sikertelenül, így ő és Doohan is elhagyta a pályát a 2-es kanyarnál. Ezt követően mégis az ausztrált figyelmeztette csapata, egyúttal szólította fel a pozíció átadására. Ennek azonban nem tett eleget az ötszörös MotoGP-világbajnok Mick Doohan fia. A 17. körben viszont már egészen előzékeny volt Novalakkal szemben, de után a francia elrontotta a féktávot, így a 3-as kanyarban visszaszerezte a vezetést, míg ismét millimétereken múlt a kontakt.

A Tridentnél kialakult feszült helyzetnek köszönhetően Frederik Vesti nyert rengeteget, aki miután megelőzte a jenzeres Johnathan Hoggardot, az ART-vel felzárkózott az élen haladó duó mögé. Az utolsó körökben Novalak technikai hiba és a kialakult távolság miatt sem nyithatta a DRS-t, így Vesti a hátsó egyenesben átvette tőle a második helyet, amire a franciának már nem volt válasza.

Mialatt a verseny hajrában Vesti és Novalak is több kisebb hibát vétett, Doohan magabiztos versenyzéssel fordította győzelemre a pole-ját, a Tridentnek pedig az első és a harmadik hely is elég volt ahhoz, hogy elcsaklizza a csapatbajnoki címet a Premától – így utóbbi csatlakozása óta először szorult le a trónról, a másik olasz csapat pedig többek között öt ezüstérem után ért fel a csúcsra.

03_jack_doohan_frederik_vesti_clement_novalak_c_formula_motorsport_limited.JPG

Doohan, Vesti és Novalak hármasa mögött Logan Sargeant lett a negyedik, majd Jak Crawford, Hoggard, Arthur Leclerc, Victor Martins, Ivasza Ajumu és Olli Caldwell tették teljessé a pontszerzők névsorát. Tóth László a 22. helyen ért célba, így első F3-as szezonját pont nélkül fejezte be a Campos Racing színeiben.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a jövő évi versenynaptárat, az viszont a hétvége folyamán már kiderült, hogy 2022-ben újra változik a versenyhétvégék formátuma, visszatérnek az idei szezon előtti, kétfutamos verzióhoz, így a Formula–2 és a Formula–3 újra együtt fogja kísérgetni a királykategóriát. Annyi a különbség, hogy ezentúl szombaton rendezik sprint-, vasárnap pedig a főfutamot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula 2 (@formula2) által megosztott bejegyzés

A főfutam végeredménye (pontszerzők):

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool, Formula Motorsport Ltd.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2316700696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása