F1: Sima Verstappen-elsőség a Ferrarik előtt
Formula–1 2021: Osztrák Nagydíj – 1. szabadedzés

Múlt hétvégi győzelme után újra az élen kezdett Max Verstappen a Red Bull Ringen, a világbajnoki éllovas holland mögött viszont némi meglepetésre a Ferrarik jelentek meg.

si202107020238_news.jpg

Gumikeverékek és időjárás szempontjából is megváltoztak a körülmények a múlt hétvégi, szintén Red Bull Ring-i összecsapáshoz képest, de a világbajnoki tabella éllovasát még a jelentősen visszahűlő pálya sem zavarta meg. Max Verstappen ugyanis könnyedén az élen zárta az első szabadedzést, a Red Bull hollandja 1:05.143-as idejével majdnem háromtizedes előnyt mondhat magáénak.

Verstappen mögött azonban a legutóbbi osztrák hétvégén – pláne egykörös tempóban – nem igazán jeleskedő Ferrarik bukkantak fel: Charles Leclerc lett a második, Carlos Sainz Jr. pedig a harmadik. A Mercedesek eközben gyengébben indítottak, igaz, Valtteri Bottas a Ferrari mögött végzett, de Lewis Hamilton – akinek több körét is elvették a pályaelhagyások miatt – csak a hetedik helyen zárt, még Cunoda Juki (AlphaTauri) és az Alfa Romeótól szokatlanul jó teljesítménnyel megvillanó Kimi Räikkönen is megelőzte.

Pedig a 60 perces nyitóedzés egyik legnagyobb hibája épp Cunoda nevéhez fűződik, aki az eddig is ominózusnak bizonyuló 4-es kanyarnál rodeózott át a sóderágyon az autójával. Viszont amíg a japán ura volt a helyzetnek, Lance Stroll két nagyobb piruettet is bemutatott: egyet a 6-os kanyarban, egyet pedig a célegyenesre fordulva – s habár mindkét esetnél benne volt a pakliban egy nagyobb baleset, egyben maradt Aston Martin.

Összességében ezúttal is jól kezdte a hétvégét az AlphaTauri, hiszen Cunoda negyedik helyén túl Pierre Gasly is befért az első tíz közé, a 200. nagydíjára készülő Sergio Pérez (Red Bull) és a mclarenes Lando Norris szendvicsében zárva. Kihasználva az ausztriai duplázást, három csapat is a feltörekvő versenyzőjének biztosított lehetőséget az első órában, így Fernando Alonso, Antonio Giovinazzi és George Russell is a kispadról szemlélte az eseményeket.

A beugrók közül a legelőkelőbb pozícióban még Csou Kuan-jü zárt, aki a 14. időt autózta az Alpine-nal – a Formula–2 összetettjének éllovas ezzel valamivel több mint négy tizedmásodpercet kapott Esteban Ocontól. Ő volt a második kínai versenyző az F1 történetében, aki versenyhétvégén gördülhetett a pályára, és az első a 2013-as Kínai Nagydíj, illetve Ma Csing-hua caterhames szereplése óta. Eközben a Räikkönennel szembeni majdnem egy másodperces elmaradásával Callum Ilott a 16. lett, míg Roy Nissany Nicholast Latifi előtt zárva a 19. helyen fejezte be a gyakorlást, majdnem három tizedet adva a kanadainak.

Szintén fontos vonatkozása az első szabadedzésnek, hogy részben gumiteszt is volt, mivel a Pirelli előrukkolt egy gumispecifikációval, ami többek között a hátsó abroncsok oldalfalának megerősítését jelenti. Ha átmegy a rostán az új specifikáció, a két hét múlva esedékes Brit Nagydíj élesben is bevetik.

A programban a Formula–3-as időmérő következik – Tóth László visszatérésével –, amit 13:50-től rendeznek, míg az F1-esek második edzésére 15:00-tól kerül sor. Mindkét eseményt az M4 Sporton közvetítik élőben.

Az első szabadedzés végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7616610876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása