F1: Nagy árat fizet életveszélyes hibájáért Bottas

Megbüntették Valtteri Bottast a Formula–1-es Stájer Nagydíj második szabadedzésén elkövetett bokszutcai megforgásáért. Így hátrányból indul a finn a vasárnapi versenyen, kudarcba fulladt a Mercedes kísérlete.

m271458.jpg

Max Verstappen zárt az élen a Formula–1-es Stájer Nagydíj mindkét pénteki edzésén, a délutáni gyakorlást követően azonban beidézték Valtteri Bottast kínos, veszélyes bokszutcai megforgásáért, ugyanis kis híján elsodorta a McLaren szerelőit.

A stewardoknál azzal védekezett a finn a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) idevágó dokumentuma szerint, hogy kipróbáltak valami újat, mégpedig azt, hogy 2-es sebességi fokozatból indul el, mivel az elmúlt időszakban a bokszutcai elindulásoknál rendre időt veszített.

Arra is kitért a felügyelőtestület, hogy kiforogtak Bottas kerekei, és ez vezetett a váratlan piruetthez. Mivel nem tudta megfelelően a gyorsító sávba terelni az autóját a finn, az esetet potenciálisan veszélyes helyzetnek minősítették, így háromhelyes rajtbüntetést kapott, arra hivatkozva, hogy bokszutcai személyzet is tartózkodott a helyszínen.

Nemcsak hátrasorolták, de két büntetőpontot is bejegyeztek Bottas szuperlicenszébe. Ezek a Mercedes pilótájának első strigulái az aktuális tizenkét hónapos periódusban – amennyiben a következő egy évben további tíz ilyen egységet gyűjt, a következő versenytől automatikusan eltiltják.

Amióta 2014 elején bevezették a büntetőpontrendszert, senki nem jutott el a Formula–1-ben az eltiltásig, noha már többen is pengeélen táncoltak.

Fotó: Jiri Krenek / Mercedes Meda Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4716604900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.06.27. 14:07:36

A bokszutca egy olyan utca, ahol ökölvívók jól összeverik az embert?
Vagy tele van ökölvívó termekkel?

A boksz az ökölvívás. Angolul box.

Formula-1-ben (régebben magyarul Forma-1) boxutca van. Angolul pit lane.

Szívesen.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása