F1: Mercedes-uralom, majd Verstappen-elsőség a Paul Ricard-on
Formula–1 2021: Francia Nagydíj – 1-2. szabadedzés

Meglehetősen vegyes kép rajzolódott ki a Formula–1-es Francia Nagydíj első két szabadedzése során: amíg délelőtt megnyugtató fölénnyel zártak az élen a Mercedesek, délután – hajszállal ugyan, de – a világbajnoki éllovas Max Verstappen tört az élre.

si202106180224_news.jpg

Noha a csütörtöki médianapon Lewis Hamilton gumicsizmában jelent meg, a Francia Nagydíj pénteki napja – a magyarországihoz hasonló – napos, meleg időjárási körülmények mellett zajlott. Többen is hibázták a délelőtti első szabadedzés folyamán, Mick Schumacher és Sebastian Vettel is háttal csúszott neki a falnak autójával – szerencsére a Haasban és az Aston Martinban is csak minimális kár keletkezett.

A két német versenyzőn kívül Carlos Sainz Jr.-tól láthattunk egy komolyabb piruettet, amit egy garnitúra lágy gumi bánt – nem is kicsit:

Ami pedig az eredményeket illeti: eleinte ugyan Hamilton vezetett, később Valtteri Bottas vette át az első helyet, így kettős Mercedes-elsőséget hozott az első tréning. Mögöttük Max Verstappen vezetésével a két Red Bull végzett, a holland hátránya már alulról súrolta a fél másodpercet, majd az Alpine-ok, a McLarenek és az AlphaTaurik sorakoztak fel a következő sorrendben: Ocon, Ricciardo, Alonso, Gasly, Norris és Cunoda.

George Russell a kispadon töltötte az első órát, Williamsét ugyanis Roy Nissany terelgette az első edzésen. A magyar kötődésű izraeli tesztpilóta több mint két másodpercet kapva Nicholas Latifitől az utolsó helyen végzett.

Az első szabadedzés végeredménye:

A második szabadedzés már számottevően gördülékenyebb volt, a legnagyobb hiba még Nyikita Mazepin nevéhez fűződik, aki a célegyenes ráfordulva forgatta meg a Haast.

Ennek ellenére a virtuális biztonsági autó is életbe lépett a 60 perc folyamán, Max Verstappen első szárnyából ugyanis letört egy darab, amit el kellett távolítani a pályáról. Félidőnél így még – az első edzéshez hasonlóan – Bottas, Hamilton volt a sorrend az első két helyen, a hajrában azonban Verstappen 8 ezreddel megjavította a finn legjobb idejét. 1:32.872-vel így megfutotta a nap leggyorsabb idejét a Red Bull versenyzője.

Hármójuk mögött az ezen a hétvégén remeklő Alpine-nal Fernando Alonso lett a negyedik, de Esteban Ocon is biztató teljesítményt nyújtott, a francia – akivel épp a napokban hosszabbítottak szerződést 2024 végéig – a hatodik időt autózta, de látszólag a Ferrarik is javultak: Charles Leclerc ötödik, Carlos Sainz Jr. pedig a nyolcadik lett, Pierre Gasly mögött. A legjobb tíz sorrendje Kimi Räikkönennel (Alfa Romeo) és Norrisszal lett teljes.

A második szabadedzés végeredménye:

Legközelebb szombaton gördül pályára az F1 mezőnye, a Formula–3-asok első sprintfutama után. Délben rendezik a harmadik szabadedzést, amit 15:00-tól az időmérő edzés követ – fontos, hogy amíg előbbit – a megszokottak szerint – az M4 Sporton közvetítik, utóbbi a Dunán kell keresni.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4916597910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása